Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
19/7/2024 04:47:20Επισκέπτες Online: 636


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Το πάρκο * Του Τρύφωνα Τσομπάνη
20-08-2020
Το πάρκο * Του Τρύφωνα Τσομπάνη

Η πρώτη εικόνα μιας πόλης είναι η αισθητική της, και η πρώτη εικόνα  είναι και η πρώτη γνώμη, λέμε συνήθως. Αυτή την εντύπωση αποκομίζει ο κάθε επισκέπτης όταν επισκέπτεται και την πόλη μας, και μάλλον θα απογοητεύεται από την εν γένει εικόνα της, εδώ και αρκετά χρόνια, όχι μόνο σήμερα.
Όσοι ασχολήθηκαν με τα κοινά, φρόντισαν με επιμέλεια να λύσουν τα επαγγελματικά τους αδιέξοδα προς καιρόν, αλλά και για το μέλλον, και να τροφοδοτήσουν την μεγαλομανία τους με ένα δημαρχιακό τίτλο, αλλά από κει και πέρα δεν νοιάστηκαν ούτε καν για αυτό που λέμε βιτρίνα μιας πόλης, που είναι η καθαριότητα και μια όμορφη πλατεία που να γίνεται πόλος έλξης των Δημοτών.
Όταν ο αχαρακτήριστος Ερντογάν έγινε Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, έστειλε τον γιό του στην Ευρώπη να σπουδάσει αρχιτεκτονική τοπίου, και γέμισε την Κ/πόλη με λουλούδια και χρώμα, ακόμα δε μιμούμενος την Ολλανδία, γέμισε την Πόλη με τουλίπες!! Εμείς μείναμε στα ξεραμένα, απότιστα και απεριποίητα πάρκα, που δεν σου κινεί το ενδιαφέρον να τα επισκεφτείς. Πρέπει να πούμε ότι πριν από το 1940 αλλά και μετά ο Λαγκαδάς ήταν μια πόλη γεμάτη πάρκα με μια καταπληκτική αισθητική, και γούστο. Πολλοί θεσσαλονικείς που έρχονταν στην πόλη μας για τα ξακουστά ταβερνάκια της είχαν την άνεση να χαρούν με τα παιδιά τους το πάρκο της πλατείας με τα λουλούδια, το πάρκο στο χώρο του πρώην επαρχείου, το πάρκο των Λουτρών, το πάρκο του στραποπέδου Μπαρέτη με το εξοχικό αναψυκτήριο, το πάρκο στο χώρο του Ηρώου της πόλης, το πάρκο στο χώρο της νυν μητροπόλεως. Όλα περιποιημένα, με λουλούδια και πέργκολες, με χειροτεχνημένες κατασκευές, φτιαγμένα σαλονάκια και πολυθρόνες, στολισμένα με ανθοδέσμες, τριανταφυλλιές και μυριστικά λουλούδια, γλαδιόλες και γιασεμιά, έδιναν μια αίσθηση αρχοντιάς στην πόλη και προκαλούσε το ενδιαφέρον των ανθρώπων να βγουν από τα σπίτια τους και να περάσουν ευχάριστα μέσα σ΄ αυτές τις μικρές οάσεις της πόλης μας. Πρωτοστάτες βέβαια και μερακλήδες οι τότε Δήμαρχοι, που επέλεγαν κηπουρούς με γνώση, μεράκι και κυρίως αγάπη για τη δουλειά. Ο γνωστός και φημισμένος κηπουρός Δράκος, ο κυρ-Μιχάλης Μαγνήσαλης, ο Δημοσθένης Τζίτζιρας, έδωσαν την ψυχούλα τους γι αυτά τα πάρκα, τα οποία όχι μόνο περιποιούνταν αλλά και τα προστάτευαν από όσους ήθελαν να κόψουν λουλούδια ή να καταστρέψουν κάτι, αφού που τους έβλεπες που τους έχανες τους συναντούσες ακόμα και τ’ απογεύματα στα πάρκα!!!

Σήμερα η εικόνα είναι απελπιστική παρά το γεγονός ότι το κράτος διαθέτει αρκετά ευρωπαϊκά προγράμματα διαμόρφωσης πάρκων και πλατειών, αλλά σήμερα θέλει μελέτες ώριμες για να εφαρμοστούν, δεν δίνονται χρήματα έτσι για να βάλουμε δυο ιτιές στην πλατεία και δυο γύψινες πάπιες να κολυμπούν στα αγριόχορτα!

Δεν θέλει πολύ να ανατεθεί σε κάποιον μια μελέτη αναμόρφωσης του τοπίου και των πάρκων. Τα Λουτρά θα είχαν άλλη προοπτική εάν άλλαζε η εικόνα της εγκατάλειψης, η πόλη θα μπορούσε να προκαλέσει την επισκεψιμότητα θεσσαλονικέων ή των γύρω χωριών για τον απογευματινό τους περίπατο και καφέ. Ο Ντοστογιέφσκι έλεγε πως «η ομορφιά μπορεί να σώσει τον κόσμο», γιατί όχι και την πόλη του Λαγκαδά;;; 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium