Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
21/4/2024 19:49:02

Επισκέπτες Online: 469


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Περί ανακύκλωσης και μάλιστα ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ!!! *Του Τρύφωνα Τσομπάνη
25-08-2020
Περί ανακύκλωσης και μάλιστα ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ!!! *Του Τρύφωνα Τσομπάνη

Μπαίνοντας στην πόλη του Λαγκαδά αντικρίζεις δυό περιπτώσεις έργων που ατύχησαν πριν καν ολοκληρωθούν. Το ένα είναι το ΜΠΙΛΛΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ που έκλεισε τριακονταετία περιμένοντας να καταρρεύσει από την αδιαφορία των Δημοτικών αρχόντων. Το άλλο είναι το στρατόπεδο ΜΠΑΡΕΤΗ το οποίο, ο Δήμος λέει ότι το πήραμε, το υπουργείο εθνικής άμυνας λέει, ότι δεν το παραλάβαμε γιατί δεν κάναμε ακόμα τις απαραίτητες μελέτες. Όμως ο πρώην Δήμαρχος Γιάννης Καραγιάννης, όπως και ο προηγούμενος Γιάννης Αναστασιάδης, είχαν βρει ένα ωραίο ψέμα για να δουλεύουν τους δημότες τους. Έτσι ο μεν Αναστασιάδης μας μάζεψε μια μέρα και μοίραζε κτήρια στους πολιτιστικούς συλλόγους κατά την προεκλογική περίοδο, και ο έτερος Γιάννης πάλι προ της προεκλογικής περιόδου, όπου έβαζε πλώρη για τη Βουλή των Ελλήνων, χάρισε τριάντα (30) στρέμματα στην Εταιρεία ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ για να κάνει το γνωστό πάρκο ανακύκλωσης. Έβγαλε μάλιστα και δελτίο τύπου όπου εξυμνούσε το έργο ως πρωτοπόρο και Ευρωπαϊκών προδιαγραφών με μεγάλες προσφορές στην πόλη και την τοπική κοινωνία.

Τελικά το κέρδος της πόλης μας είναι ότι απαλλάχτηκε από τα πλαστικά της μπουκάλια, και οι ανακυκλούντες πολίτες έπαιρναν ένα κουπόνι και ψώνιζαν από τα LIDL, αφού οι άλλες επιχειρήσεις τροφίμων και τα μεγάλα σουπερ μάρκετ, δεν μπήκαν σ’ αυτή τη διαδικασία. Μάταια οι επαγγελματίες του Λαγκαδά ψέλλισαν κάτι περί αθέμιτου ανταγωνισμού.

Στου Δημάρχου την πόρτα, όσο θέλεις βρόντα!!!

Ο τότε δήμαρχος λοιπόν προωθώντας το έργο, αφού αυτός υπέγραψε και τη σχετική σύμβαση με την εταιρεία, έβγαζε και δελτία τύπου όπου καμάρωνε για την εξυπνάδα του να παραχωρήσει δωρεάν το φιλέτο του Μπαρέτη, για τους γνωστούς λόγους. Έλεγε δε επί λέξει:

«Ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Καραγιάννης, που επιβλέπει προσωπικά όλες τις εργασίες προκειμένου μέχρι το τέλος του έτους το αργότερο να γίνουν τα εγκαίνια και να δοθεί στους πολίτες η δυνατότητα άμεσης χρήσης του πράσινου πάρκου, τόνισε ότι «με χαμηλό για την αξία του έργου κόστος, είμαστε ο πρώτος δήμος της Θεσσαλονίκης, που αξιοποιεί ένα πρώην στρατόπεδο. Με σεβασμό στο περιβάλλον και στους ελεύθερους χώρους, με έμφαση στο πράσινο και στην ανακύκλωση, με στόχο τις νεότερες γενιές και ένα καθαρότερο και πιο ποιοτικό μέλλον για την πόλη μας και τα χωριά μας, εργαστήκαμε σκληρά και κατορθώσαμε σε μικρό σχετικά χρονικό διάστημα να ολοκληρώσουμε μια επένδυση στη ζωή των κατοίκων της περιοχής μας, μια επένδυση με περιβαλλοντικά, αλλά και κοινωνικά χαρακτηριστικά, με δυνατότητες πολιτιστικής αξιοποίησης και με άμεσα οφέλη για τους δημότες μας, αλλά και για τους επισκέπτες του πάρκου από άλλες περιοχές. Είναι ένα υπερτοπικό πρότζεκτ, που θα αποτελέσει πόλο έλξης για όλους τους κατοίκους του νομού Θεσσαλονίκης, ένας ιδανικός χώρος για την οικογένεια, ενώ προετοιμάζουμε ήδη και τη δεύτερη φάση, κατά την οποία θα κατασκευαστούν αθλητικές εγκαταστάσεις (χώρους αθλητικών δραστηριοτήτων) και πρότυπη παιδική χαρά για να δώσουμε όλη τη διάσταση που σχεδιάσαμε για την αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου. Ένα χαρακτηριστικό θα σας δώσω για τη σπουδαιότητα αυτού του έργου: Η Ελλάδα γίνεται η δεύτερη χώρα στον κόσμο (μετά τη Σουηδία) που αποκτά και λειτουργεί ένα Πολυκέντρο Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, στο οποίο οι καταναλωτές επιστρέφουν χύδην τις προς ανακύκλωση συσκευασίες. Και το γεγονός ότι σε αυτή την πλέον σύγχρονη εξέλιξη στα ζητήματα ανακύκλωσης συμμετέχει ο Δήμος Λαγκαδά μπορεί ο καθένας να αντιληφθεί πόσο σημαντικό είναι... Με τη δημιουργία του Πάρκου ενισχύεται η περιβαλλοντική συνείδηση των συνδημοτών μας, ενώ παράλληλα θα προκύψουν πολλαπλά οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά οφέλη για το Δήμο Λαγκαδά και τους συνδημότες».

Το «Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης» είναι ο ιδανικός προορισμός για τους νέους ανθρώπους, τους μαθητές και τις οικογένειές τους, αποτελώντας έναν Πολυχώρο Ανακύκλωσης, που περιλαμβάνει:

-Αυτόματα Μηχανήματα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, για την ανακύκλωση μεταλλικών, πλαστικών και γυάλινων συσκευασιών με παροχή ανταποδοτικού κινήτρου, αλλά και σημαντικών επάθλων για τους ανακυκλωτές (σε ημιστεγασμένο χώρο έκτασης περίπου300 τ.μ.).

-Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, όπου θα πραγματοποιούνται μαθήματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για τους μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τους νέους ανθρώπους, ώστε να αποκτούν περιβαλλοντική συνείδηση, κατανοώντας τα σημαντικά οφέλη που επιτυγχάνονται από τη διαδικασία της ανακύκλωσης (σε στεγασμένο χώρο έκτασης περίπου 300-400 τ.μ.).

-Εργαστήρι Καλλιτεχνικής Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, όπου θα κατασκευάζονται προϊόντα και έργα τέχνης με χρήση ανακυκλώσιμων υλικών (εντός του στεγασμένου χώρου έκτασης περίπου 300-400 τ.μ.).

-Χώρο Περιβαλλοντικών Παιχνιδιών, όπου μέσα από μια διαδικασία παιχνιδιού θα γίνεται εκπαίδευση για την ανακύκλωση συσκευασιών και των οφελών από την προστασία του περιβάλλοντος (εντός του στεγασμένου χώρου έκτασης περίπου 300-400 τ.μ.).

-Παιδότοπο, ώστε να διασκεδάζουν οι μικροί φίλοι ανακυκλωτές.

-Αμφιθέατρο – αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, ώστε να γίνονται μουσικά και θεατρικά δρώμενα για την ανακύκλωση και το περιβάλλον (εντός του στεγασμένου χώρου έκτασης περίπου 300-400 τ.μ.).

-Χώρο αναψυχής, ώστε να κάθονται οι γονείς καθ' όλη τη διάρκεια παραμονής των μικρών ανακυκλωτών στο Πάρκο.

-Πράσινο (δέντρα, φυτά κ.α.), βοτανικός κήπος, οικολογική λίμνη».

Ναι όλα αυτά τα υπόσχονταν και η ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ και ο τ. Δήμαρχος, τρομάρα τους!

Πέρασα λοιπόν μια βόλτα να θαυμάσω το ΠΑΡΚΟ, και να πιώ τον καφέ μου στο αναψυκτήριο, να θαυμάσω την οικολογική λίμνη, τα πάρκα, το αμφιθέατρο, να χαρώ τον παιδότοπο, τον βοτανικό κήπο , τις παιδικές χαρές!!!!

Αντ΄ αυτών βρήκα τη βρωμιά να βασιλεύει παντού, τα χόρτα να ξεπερνούν το μπόϊμου,

( προφανώς είναι στο πλαίσιο της πράσινης ανάπτυξης) μια υποψία λίμνης χωρίς νερό, και απ’ έξω σακούλες με μπουκάλια που ταλαίπωροι μετανάστες τις μεταφέρουν για ανακύκλωση, αφού τις κλέβουν από τους «μπλε κάδους» του Δήμου, (ο οποιος υποτίθεται είχε και σύμβαση με το σύστημα ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΙ και πήρε και δώρο 250 κάδους) ελπίζοντας στο περιπόθητο κουπόνι του LIDL, το οποίο όμως κι αυτό δεν εξαργυρώνεται εδώ και καιρό!!! Λυπήθηκα για την αγωνία των ανθρώπων και την ταλαιπωρία να αναγκάζονται να πηγαίνουν 4 και 5 η ώρα το πρωί για να πιάσουν σειρά να ανακυκλώσουν τα πλαστικά, για ένα κομμάτι ψωμί, που θα το πάρουν αργοοοοότερα! Κυριακή βράδυ θα δείτε φορτηγάκια υπερφορτωμένα να διανυκτερεύουν απ’ έξω, για να παραδώσουν το πρωί της Δευτέρας. Στη σύμβαση προβλέπονταν να διατίθεται κι ένα ποσό για το κοινωνικό εστιατόριο της Μητροπόλεως και της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ!

Αν αυτό ήταν το όνειρο της τότε διοίκησης του Δήμου και του τ. Δημάρχου που πρωτοστάτησε, μάλλον ατύχησαν, γιατί αυτό δεν είναι όνειρο παρά εφιάλτης στην είσοδο της πόλης! Καταλαβαίνω την αγωνία τους για να ανελιχτούν κομματικά χτίζοντας έναπροφίλ με ψέματα, καθώς περίμεναν και  τον Αρχιεπίσκοπο και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στα εγκαίνια, που έκαναν τελικά μεταξύ τους, αλλά βρε αδερφέ ως πολιτικοί δεν ξέρετε ότι το ψέμα έχει κοντά ποδάρια;;; Αυτό ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΟΣ!

Τους προσκαλώ λοιπόν για ένα καφέ δίπλα στην οικολογική λίμνη για να βγούμε και καμιά φωτογραφία έτσι για τον ιστορικό του μέλλοντός μας!!!

ΥΓ. Καλό θα ήταν η νυν Διοίκηση του Δήμου, αν θέλει να επιδείξει σοβαρότητα και να μη δουλεύει κι αυτή τους δημότες, να ζητήσει από την εν λόγω εταιρεία να υλοποιήσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις προς την Πόλη και τους Δημότες Λαγκαδά, ή να  αναθεωρήσει τη σύμβαση. 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium