Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
19/4/2024 11:35:14





















Επισκέπτες Online: 949


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.






Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΗΜΟΥ ΛΑΓΚΑΔΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΧΑΡΙΤΩΝΙΔΗΣ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟ lagadas net
13-06-2011
Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΗΜΟΥ ΛΑΓΚΑΔΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΧΑΡΙΤΩΝΙΔΗΣ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟ lagadas net

Ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Αναστάσιος Χαριτωνίδης ανοίγει τα χαρτιά του στο lagadas.net και αναλύει όλα τα περιβαλλοντικά ζητήματα που απασχολούν το Δήμο Λαγκαδά, καταθέτει τις προτάσεις του για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και μας ενημερώνει για τις εξελίξεις στο θέμα των εκδρομών του πρώην Δήμου Λαχανά.

Συνέντευξη στον Πασχάλη Μητρακούδη






Πως είναι η καθημερινότητα ενός αντιδημάρχου;
«Η καθημερινότητα είναι μια δύσκολη ιστορία σε έναν δήμο που με το «καλημέρα» συσσώρευσε χρέη, προβλήματα και αδιέξοδα χρόνου στα οποία δεν δόθηκαν έως τώρα λύσεις. Και βρισκόμαστε στο σημείο που κινδυνεύουμε από εδώ και πέρα να πληρώνουμε πρόστιμα, είτε γιατί αμελήσαμε, είτε γιατί ως διοικήσεις οι προηγούμενοι δήμοι αναλώθηκαν σε πράγματα που ουσιαστικά δεν έλυναν προβλήματα, αλλά καλλιεργούσαν το έδαφος ώστε να πετύχουν και την επόμενη τετραετία την εκλογή τους».


Πως μπορούμε να αλλάξουμε τη νοοτροπία του Έλληνα ώστε να μην πετά σκουπίδια και μπάζα οπουδήποτε;
«Το θέμα της διαχείρισης αποβλήτων απαιτεί να υπάρχει παιδεία. Αν δεν έχει παιδεία κάποιος, οποιαδήποτε προσπάθεια και να κάνει μια διοίκηση πάει στο βρόντο. Κάποτε είχε πει ο Χαρίλαος Φλωράκης πως «ότι κατουράμε στη θάλασσα, θα το γευτούμε στο αλάτι». Ήταν μια πολύ σοφή ρήση, η οποία σήμερα είναι πολύ επίκαιρη, καθώς ότι πετάμε μακριά από την αυλή μας κάποια στιγμή θα το βρούμε μπροστά μας, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Νομίζω πως θα πρέπει να αρχίσουμε να διαμορφώνουμε παιδεία στα σχολεία και στην οικογένεια και ίσως κάποια στιγμή καταφέρουμε να λειτουργήσουμε με άλλη νοοτροπία, ώστε να μην πετάμε τις στάχτες μας έξω από το αυτοκίνητο μας και τα σκουπίδια μας έξω από την αυλή μας, αλλά να τα διαχειριζόμαστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει κι αυτή τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες της. Όταν πεις στο δημότη πως τα σκουπίδια δεν πρέπει να τα πετά μέσα στα ρέματα, πρέπει να του υποδείξεις και που πρέπει να τα πετάξει. Όλα αυτά τα χρονιά λοιπόν δεν έχει δημιουργηθεί ένας αδειοδοτημένος σταθμός συγκέντρωσης για τα ογκώδη απορρίμματα σε κάποιο χωριό ή μία δημοτική ενότητα. Για να γίνει ένας τέτοιος σταθμός χρειάζεται να πάρει έγκριση από 13 υπηρεσίες. Αυτό σημαίνει χρονικά πως χρειάζονται 3-3,5 χρόνια για φτάσει η άδεια στα χέρια μας. Αν το ξεκινήσουμε από τώρα, σε τέσσερα χρόνια θα είμαστε έτοιμοι. Και αναρωτιέμαι, ο χρόνος αυτός που χρειάζεται αν δίνει κουράγιο σε αυτόν που διοικεί -μετά από 3,5-4 χρόνια- να έχει καταφέρει να πάρει μια αδειοδότηση για να μαζεύει τα μπάζα του. Σε εξαντλεί ο μηχανισμός μέχρι να φτάσεις στο αποτέλεσμα. Σε κουράζει η διαδρομή. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να μην το προχωρήσουμε. Κάποτε πρέπει να μπουν οι βάσεις».



Αναστάσιος Χαριτωνίδης: "Το αποχετευτικό δίκτυο και ο βιολογικός καθαρισμός του Λαγκαδά θα λειτουργεί μέχρι το τέλος του Αυγούστου, εξυπηρετώντας το 70-80% της πόλης του Λαγκαδά". 
 


Σαν Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος έχετε να διαχειριστείτε δύο πολύ σημαντικά περιβαλλοντικά ζητήματα στην περιοχή μας: την Κορώνεια και το ΧΥΤΑ Μαυροράχης.
«Στη συνένωση βρήκαμε πέντε παλιές χωματερές ΧΑΔΑ (Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων), οι οποίες δεν έχουν αποκατασταθεί και «κρέμεται» σήμερα ένα πρόστιμο για κάθε μία από αυτές 34.000 ευρώ ημερησίως. Δεν υπάρχει δηλαδή γι’ αυτές τις πέντε παλιές χωματερές μελέτη αποκατάστασης και κλείσιμο τους. Εμείς ως διοίκηση ασχοληθήκαμε με το θέμα αυτό και οι παράνομες αυτές χωματερές οδεύουν προς αποκατάσταση.  
Για το θέμα της Κορώνειας, υπάρχουν αυτή τη στιγμή τέσσερις οικισμοί στο νέο δήμο Λαγκαδά οι οποίοι είναι άνω των 2.000 κατοίκων και σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ θα πρέπει να έχουν ολοκληρωμένες λύσεις διαχείρισης των λυμάτων τους (αποχέτευση και βιολογικός), καθώς η καταληκτική ημερομηνία είναι στο τέλος του 2015, ειδάλλως επιβάλλεται πρόστιμο. Αυτό το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2007 και το έργο χρηματοδοτείται κατά 100%. Από το 2007 μέχρι το 2011 που παραλάβαμε εμείς, βρήκαμε στους τέσσερις αυτούς οικισμούς μελέτες οι οποίες θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν στα σημερινά δεδομένα, πχ. υπήρχε το πρόβλημα στην Ασσηρο ότι ο πρώην Δήμος Μυγδονίας είχε πάρει μία απόφαση που δεχόταν τα λύματα της Ασσήρου στο βιολογικό του έναντι κάποιου τιμήματος. Ο νέος δήμαρχος Ωραιοκάστρου δεν δεχόταν τα λύματα της Ασσήρου, με αποτέλεσμα να έμενε εκτός η Ασσηρος, γιατί η προθεσμία υποβολής των φακέλων έληγε 31 Μαρτίου. Οι φάκελοι κατατέθηκαν με έναν πρόσθετο αγωγό ο οποίος συναντάει τον αγωγό που καταλήγει στο Λαγκαδά, ο οποίος φέρνει τα λύματα από τα Λαγυνά, με την προοπτική να πάρει τα λύματα και από Περιβολάκι, Ηράκλειο και Καβαλάρι και να καταλήξουν όλα μαζί στο βιολογικό του Λαγκαδά. Ο βιολογικός του Λαγκαδά έχει την ανοχή να δεχτεί αυτό το φορτίο και με έναν πρόσθετο αγωγό περίπου 2χλμ. καταλήξαμε σε αυτή τη λύση, γιατί ήταν η πιο ανώδυνη και συμφέρουσα. Σας ενημερώνω επίσης πως το αποχετευτικό δίκτυο και ο βιολογικός καθαρισμός του Λαγκαδά θα λειτουργεί μέχρι το τέλος του Αυγούστου, εξυπηρετώντας το 70-80% της πόλης του Λαγκαδά.
Το επόμενο βήμα για το θέμα της διαχείρισης των λυμάτων έχει να κάνει με τους παραλίμνιους οικισμούς, που και εκεί υπάρχουν κάποιες μελέτες και θα ενταχθούν και αυτά τα έργα στο ΠΕΠ. Γιατί οι παραλίμνιοι οικισμοί δεν μπορούν να λειτουργούν με τη φιλοσοφία «πετάω τα απόβλητα στη λίμνη». Το πρόβλημα κι εκεί είναι έντονο και πιστεύω ότι μέχρι το τέλος της θητείας μας θα υπάρχουν ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρισης λυμάτων.
Και το τρίτο κομμάτι αφορά οικισμούς που λειτουργούν τα αποχετευτικά δίκτυα, αλλά δεν υπάρχουν βιολογικοί και τα λύματα αυτούσια πέφτουν μέσα στα ρέματα. Και αυτοί θα ενταχθούν στο ΠΕΠ. Για τους οικισμούς που δεν μπορούμε να εντάξουμε σε κάποιο πρόγραμμα έχουμε ένα βυτίο για τη μεταφορά των βοθρολυμάτων και στο βιολογικό του Λαγκαδά υπάρχει υποδοχεάς για τα βυτία.
Νομίζω ότι θα φτάσουμε σε ένα σημείο που θα μπορούμε τουλάχιστον στα επόμενα τρία χρόνια να διαχειριζόμαστε με σωστό τρόπο τα λύματα μας και θα είναι ένας άθλος για τη σημερινή διοίκηση να καταφέρει σε ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα να δημιουργήσει τέτοιου είδους υποδομές, οι οποίες για πολλά χρόνια δεν δημιουργήθηκαν.
Οσον αφορά το ΧΥΤΑ, η λειτουργία του ήταν μια μεθοδευμένη ιστορία. Η ίδια μεθοδολογία ακολουθείται και στον τρόπο με τον οποίο μεταχειρίζονται τον ΧΥΤΑ. Στην Ευρώπη δεν υπήρχε το σχέδιο να φτιάξουμε μία χωματερή με μόνη διαφορά από τις παλιές χωματερές ότι θα έχει μια μεμβράνη και θα μαζεύει τα διασταλάζοντα. Η φιλοσοφία της κατασκευής των ΧΥΤΑ ήταν μια φιλοσοφία που θα λειτουργούσε ως μεταβατικό στάδιο, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρισης αποβλήτων και η λειτουργία του ΧΥΤΥ έναντι του ΧΥΤΑ σημαίνει λιγότερα στερεά απόβλητα στο ΧΥΤΑ. Θα έπρεπε να περάσουμε σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης με τον τρόπο που γίνεται στην Ευρώπη, γιατί στη Δανία θάβεται περίπου το 8% από τα παραγόμενα στερεά απόβλητα και στην Ελλάδα το 92%. Σήμερα ο ΧΥΤΑ είναι μια χειροβομβίδα απασφαλισμένη στα χέρια όλων μας. Αν δεν τη διαχειριστούμε σωστά κάποια στιγμή θα υποστούμε όλοι τις συνέπειες από την έκρηξη αυτή, οι οποίες θα είναι μοιραίες και καταστροφικές για τις επόμενες γενιές. Στην πράξη μπορεί ο Δήμος να το κάνει με πολλούς και διάφορούς τρόπους. Έχουμε ένα εισόδημα από το ΧΥΤΑ που σήμερα ανέρχεται στα 3.240.000 ευρώ το χρόνο. Αν απ’ αυτό το ποσό ο Δήμος διαθέτει το 1/3 κάθε χρόνο για ανακύκλωση, σε μια πενταετία θα έχει λύσει το πρόβλημα και θα είναι υπόδειγμα δήμου διαχείρισης των οικιακών αποβλήτων. Είμαστε υποχρεωμένοι να δημιουργήσουμε υποδομές, να κάνουμε βήματα μπροστά και να γίνουμε παράδειγμα προς μίμηση. Αυτή την «κατάρα» του ΧΥΤΑ να την μετατρέψουμε σε ένα θετικό ισοζύγιο για τον τόπο μας και το μέλλον των παιδιών και των εγγονών μας».



Αναστάσιος Χαριτωνίδης:  «Είμαστε υποχρεωμένοι να δημιουργήσουμε υποδομές, να κάνουμε βήματα μπροστά και να γίνουμε παράδειγμα προς μίμηση. Αυτή την «κατάρα» του ΧΥΤΑ να την μετατρέψουμε σε ένα θετικό ισοζύγιο για τον τόπο μας και το μέλλον των παιδιών και των εγγονών μας».



Οσον αφορά το θέμα της τουριστικής ανάπτυξης του Δήμου μας, τι προτάσεις έχετε;
«Τουριστικά είμαστε σε νηπιακό στάδιο. Πολύ λίγα πράγματα έχουν αξιοποιηθεί σε αυτό τον τόπο που να έχουν τουριστικό ενδιαφέρον. Άρα σήμερα αν πούμε ότι θα κάνουμε τον Λαγκαδά τουριστικό κέντρο ή ότι θα αναπτύξουμε τον τουρισμό σε τέτοιο επίπεδο που θα λύσουμε το βιοποριστικό μας από τον τουρισμό, είναι μια ουτοπία.
Ένα κομμάτι που θα μπορούσε να φέρει ξένο κόσμο στην περιοχή μας είναι κάποιες δράσεις, κάποιες εκ των οποίων ως αντιπολίτευση είχα προτείνει και στον πρώην Δήμο Λαχανά, με σκοπό τη ροή εσωτερικού τουρισμού. Για παράδειγμα, είχαμε προτείνει τη δημιουργία ενός δημοτικού σκοπευτηρίου για πρακτική σκοποβολή από μέλη διαφόρων συλλόγων και διεξαγωγή αγώνων. Υπάρχουν βέβαια πολλά ακόμη πράγματα που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια ροή ανθρώπων, έτσι ώστε να έχει τουριστική ανάπτυξη ο τόπος μας. Ένα μεγάλο κομμάτι που μπορεί να αξιοποιηθεί είναι ο ορεινός όγκος, δημιουργώντας περιπατητικά μονοπάτια και ποδηλατικές διαδρομές και παρατηρητήρια. Στο κομμάτι του θρησκευτικού τουρισμού, υπάρχει ένα τζαμί στη Μαυροράχη που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί, όπως και η περιοχή της γενέτειρας του Κεμάλ Ατατούρκ μεταξύ Χρυσαυγής και Πολυδενδρίου, με προβολή σε όλο το τουρκικό κράτος. Υπάρχουν όμως προκαταλήψεις στο κομμάτι αυτό. Μια καλή προσπάθεια ήταν η εμποροπανήγυρης, που κατάφερε να αναδείξει ποιοτικά τοπικά χαρακτηριστικά που μέχρι πρότινος ήταν θαμμένα.
Επειδή όμως μιλάμε για τουρισμό, βασική προϋπόθεση είναι τα καταλύματα. Μέχρι σήμερα δεν έγινε καμία προσπάθεια να βελτιωθεί το ξενοδοχείο των Λουτρών και σήμερα καλούμαστε να πούμε πως πρέπει να αναδείξουμε τα Λουτρά. Είναι τραγικό να έχουμε 1,5 εκ. κόσμο σε 10 λεπτά από το Λαγκαδά και να μην έχουμε 200 επισκέπτες καθημερινά που να έρχονται να κάνουν λουτρό στο Λαγκαδά. Θα πρέπει να γίνει μια προσπάθεια ώστε να υπάρχει συνεχής ροή επισκεπτών από τη Θεσσαλονίκη, με την προϋπόθεση ότι κι εμείς θα βελτιωνόμαστε συνεχώς. Κατά συνέπεια, τους τελευταίους μήνες έχει γίνει μια τρομερή προσπάθεια, έχει βελτιωθεί ο χώρος πάρα πολύ, έχουν αλλάξει πάρα πολλά πράγματα και αυτό δείχνει και μια διαφορετική ροή κόσμου προς τα Λουτρά σήμερα. Ο τρόπος είναι η αμεσότητα της διαφήμισης και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, ώστε να έρθει ο κόσμος και να γίνουν τα Λουτρά και πάλι βιώσιμα».


Στο θέμα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενεργείας, τι προτάσεις υπάρχουν;
«Καταρχήν, έχουμε ενταχθεί στο «Σύμφωνο των Δημάρχων» που προβλέπει κάποιες υποχρεώσεις που προκύπτουν από το σύμφωνο, όπως μείωση κατά 20% της κατανάλωσης καυσίμων, μείωση 20% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και αύξηση τουλάχιστον κατά 20% από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ένα μεγάλο σχέδιο το οποίο βρίσκεται σε κατάσταση ζύμωσης είναι να αξιοποιήσουμε ενεργειακά όλα τα δημοτικά κτίρια μας, τοποθετώντας μονάδες φωτοβολταικών παραγωγής τουλάχιστον 10 kw ρεύματος. Ένα άλλο κομμάτι που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί είναι το ενεργειακό πεδίο του δήμου μας. Το θέμα το εξετάζουμε και θα δούμε με ποιον τρόπο θα μπορεί να αποδώσει.
Στους φυσικούς πόρους, ο Δήμος Λαγκαδά σήμερα βρήκε ένα κομμάτι που έχει να κάνει με κάποιες λατομικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον πρώην Δήμο Λαχανά. Όλα αυτά τα χρόνια βάσει των υποχρεώσεων που προκύπτουν από τη νομοθεσία ο Δήμος Λαχανά θα έπρεπε να παίρνει το 5% από το λατομικό ακαθάριστο προϊόν από μία εταιρία. Όμως ο Δήμος Λαχανά όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει εισπράξει τίποτα. Τυχαίο; Άρα υπάρχει μια απώλεια εσόδων όλα αυτά τα χρόνια που ο Δήμος το άφησε να χαθεί. Εμείς σήμερα εξετάζουμε την αναδρομικότητα του 5% και μέχρι ποιο σημείο μπορούμε να το διεκδικήσουμε. Και επειδή μία συγκεκριμένη λατομική επιχείρηση σήμερα έχει αιτηθεί με περίπου 15 αιτήσεις -γύρω στις 150.000 στρέμματα, δηλαδή περίπου το 1/10 της συνολικής έκτασης του δήμου μας για έρευνα και εξόρυξη- εγώ αναρωτιέμαι για ποιο λόγο να δεσμεύσω το 1/10 της έκτασης του δήμου σε μια ιδιωτική εταιρία που δεν μου αποδίδει τίποτα, εν αντιθέσει με το βοσκό ο οποίος όταν δεν μου πληρώσει τα τέλη βοσκής του βεβαιώνω την υποχρέωση αυτή στο δημόσιο ταμείο και τον στραγγαλίζω οικονομικά και δεν μπορεί να πάρει ούτε φορολογική ενημερότητα. Υποχρέωση μας είναι λοιπόν να καταβάλουν όλοι αυτά που έχουν υποχρέωση στο Δήμο».


Παρακολουθείτε τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης; Τι γνώμη έχετε για το lagadas.net;
«Παρακολουθώ όλα τα ηλεκτρονικά μέσα από ανάγκη για ενημέρωση. Έχω βέβαια μια «αλλεργία» στα ανώνυμα, δηλαδή το να εκφράζεται κανείς ή να κριτικάρει ανώνυμα, θεωρώντας ότι είναι σε ένα ασφαλές περιβάλλον και μπορεί να έχει άποψη επί παντός επιστητού, στήνοντας ένα blog και λέγοντας ότι θέλει. Δεν είμαι κατά των blogs, αλλά ή ανωνυμία με ενοχλεί. Όσον αφορά το lagadas.net, έχετε δώσει ένα χαρακτήρα -τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο- αρκετά σοβαρό και βοηθάτε σημαντικά στην ενημέρωση του κόσμου».


Ως πρώην μέλος της αντιπολίτευσης στον πρώην Δήμο Λαχανά, είχατε κάνει καταγγελίες για πολλά θέματα. Ένα απ’ αυτά -για το οποίο υπάρχουν πρόσφατες εξελίξεις- έχει να κάνει με τις εκδρομές που διοργανώνονταν από τον πρώην δήμο Λαχανά. 
Στη διαδρομή μου στο Δήμο Λαχανά όλα αυτά τα χρόνια είχα πολλές διαφορετικές θέσεις και αντιλήψεις με τη διοίκηση σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα για να λάβουμε ένα έγγραφο από τον Δήμο Λαχανά να υποστούμε τα πάνδεινα. Και σας τα λέω με τη σειρά: κάναμε την αίτηση μας, μας απαντούσαν μετά από 30 - 50 μέρες ότι θα ρωτήσουν την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για να πάρουν γνωμοδότηση. Αφού έπαιρναν τη γνωμοδότηση, μετά έβρισκαν κι άλλο πάτημα και πέρναγαν οι μήνες και οι καιροί κι εμείς χαρτιά δεν παίρναμε. Υποχρέωση και καθήκον της αντιπολίτευσης είναι να ελέγχει τη διοίκηση και η διοίκηση είναι υποχρεωμένη να δίνει αναφορά στους δημοτικούς συμβούλους, αντιμετωπίζοντας τους με τον ίδιο σεβασμό που αντιμετωπίζει και τους συμβούλους της συμπολίτευσης.
Υπάρχουν και κάποια αποτελέσματα, τα οποία είχανε μια τραγική κατάληξη ή θα έχουν μια τραγική κατάληξη, ενδεχομένως για κάποιους. Το θέμα αυτό έχει να κάνει με τον τρόπο διαχείρισης των οικονομικών του πρώην Δήμου Λαχανά. Σαν αντιπολίτευση αποφασίσαμε να ελέγξουμε τη νομιμότητα μιας συγκεκριμένης δαπάνης -που αφορούσε μία εκδρομή- και αποταθήκαμε στον τότε περιφερειάρχη κ. Τσιότρα, ο οποίος μας απάντησε ότι δεν έχουμε έννομο συμφέρον να προσφεύγουμε και ότι η εκδρομή είναι νόμιμη. Το επόμενο βήμα μας ήταν να πάμε στο άρθρο 152 σε ένα διοικητικό δικαστήριο της Περιφέρειας, στο οποίο δικαζότανε η υπόθεση της εκδρομής. Εκεί υπάρχει και μια παρεμβολή του κ. Γιάννη Καραγιάννη σ΄ αυτό το κομμάτι, ο οποίος έτυχε να είναι μέλος του δικαστικού σώματος και ήταν αυτός που μου έλεγε αρκετές φορές ότι η εκδρομή αυτή είναι παράνομη, κυνήγα τη.  Όταν έφτασε να δικαστεί η νομιμότητα της εκδρομής, οι δύο δικαστές αποφάνθηκαν ότι η εκδρομή είναι παράνομή και ο κ. Καραγιάννης ψήφισε ότι η εκδρομή είναι νόμιμη. Παράδοξο μεν, αληθινό δε!!!
Η εκδρομή αυτή κατέληξε στο Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο έπρεπε να αποφανθεί για τη νομιμότητα αυτής της δαπάνης -μόνο για μία εκδρομή- γύρω στο 1.300.000 ευρώ. Ο Δήμος Λαχανά δεν υπόκειται σε προληπτικό έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο λόγω πληθυσμού κάτω των 10.000 κατοίκων, έχει όμως την υποχρέωση όταν η δαπάνη ξεπερνά το 1 εκ. ευρώ να ζητά από μόνος του έλεγχο νομιμότητας από το Ελεγκτικό Συνέδριο, όμως ούτε κι αυτό έπραξε. Αποφάνθηκε λοιπόν το Ελεγκτικό Συνέδριο και σχηματίστηκαν δύο πορίσματα παράνομων δαπανών συνολικής αξίας γύρω στα 7,5 - 8 εκ. ευρώ. Αυτό ως δαπάνη ξεπερνούσε τις 73.000 ευρώ και πάει σε αυτεπάγγελτη δίωξη για απιστία σε βαθμό κακουργήματος και διώκονται από το ίδιο το κράτος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα δεκαεννιά πρώην δημοτικοί σύμβουλοι της διοίκησης του δήμου Λαχανά να κληθούν στον ανακριτή, ο οποίος απαγόρευσε στους δεκαπέντε από αυτούς την έξοδο από τη χώρα.
Μέσα στα πορίσματα του Ελεγκτικού Συνεδρίου των παρανόμων δαπανών υπάρχουν και δαπάνες τις οποίες ψήφισα κι εγώ και κάποιοι άλλοι συνάδελφοι μου, όπως πχ. την κηδεία του τότε δημάρχου. Ήταν ένα ποσό 30.000 ευρώ, κηδεύτηκε δημοσία δαπάνη, όμως εγώ δεν γνώριζα ότι ο νόμος «δημοσία δαπάνη» θεωρεί μία κηδεία η οποία έχει καθορισμένα πράγματα, όπως είναι η αγορά του φέρετρου και η μεταφορά του νεκρού από την εκκλησία μέχρι τα κοιμητήρια. Από κει και περά δαπάνες δεξιώσεων, φωτογράφων και μνημόσυνα για τρία χρόνια τα καθιστά παράνομα. Σ’ αυτά εμπλέκομαι κι εγώ και θα πρέπει να πληρώσω τη συμμετοχή μου από την πράξη καταλογισμού που σύντομα έρχεται. Η πράξη καταλογισμού καθορίζει τι ποσό επιβάλλεται στον καθένα από μας να επιστρέψει στο δήμο».


www.lagadas.net



 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ



Επικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium