Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
12/4/2024 20:01:38

Επισκέπτες Online: 617


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Ασφυκτική η κατάσταση στα Κοιμητήρια Λαγκαδά
10-11-2020
Ασφυκτική η κατάσταση στα Κοιμητήρια Λαγκαδά
 

Εκκληση προς τους κατοίκους Λαγκαδά απευθύνει μέσω του lagadas.net o πρόεδρος της Κοινότητας Λαγκαδά Αστέριος Καραγιοβάνης, καθώς η κατάσταση στα κοιμητήρια της πόλης είναι ασφυκτική.

Ο κ. Καραγιοβάνης δεν κρύβει την αγωνία του, καθώς εδώ και αρκετό καιρό δεν υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι για την ταφή των νεκρών. «Αναγκαζόμαστε να παρακαλάμε τους συμπολίτες μας να προχωρήσουν σε εκταφές των οικείων τους, προκειμένου στη θέση τους να ταφούν άμεσα άλλοι» αναφέρει ο κ. πρόεδρος.

Μάλιστα, λόγω της πανδημίας, ο ίδιος εκφράζει την αγωνία του στην περίπτωση που απαιτηθούν πολλές θέσεις ταφής σε σύντομο χρονικό διάστημα. «Δυστυχώς ο χώρος είναι περιορισμένος και προοπτική επέκτασης δεν υπάρχει. Το πρόβλημα είναι το ότι το κοιμητήριο φτιάχτηκε για να καλύψει τις ανάγκες 4.000 - 5.000 κατοίκων, όμως ο πληθυσμός της πόλης σήμερα ξεπερνά τους 10.000 κατοίκους».

Το θέμα της πληρότητας των κοιμητηρίων δεν απασχολεί μόνο την πόλη του Λαγκαδά, αλλά και πολλά ακόμη χωριά, καθώς σε σύνολο 49 κοιμητηρίων στο σύνολο του Δήμου Λαγκαδά, ελάχιστα έχουν διαθέσιμες θέσεις. Πέραν αυτού, στην πλειοψηφία των δημοτικών ενοτήτων, πέραν της δημοτικής ενότητας Λαγκαδά, δεν υπήρχαν χρεώσεις ή όπου υπήρχαν δεν απαιτούνταν και έτσι οι συγγενείς των νεκρών δεν προχωρούσαν σε εκταφές.

Το θέμα αυτό απασχόλησε τον περασμένο Απρίλιο το δημοτικό συμβούλιο Λαγκαδά, παίρνοντας απόφαση να χρεώνεται εκατό ευρώ (από δέκα ευρώ) η παραμονή του νεκρού στον τάφο μετά το τέλος της δεκαετίας, με σκοπό την αποσυμφόρηση των νεκροταφείων. Παράλληλα, προχωρά με αργούς ρυθμούς η διαδικασία κατασκευής νέου νεκροταφείου στο δρόμο προς Πέντε Βρύσες, μια διαδικασία όμως που δεν είναι σίγουρο πως θα ολοκληρωθεί τα επόμενα χρόνια.

Περισσότερη καθαριότητα

Πέραν αυτού, ο κ. Καραγιοβάνης δίνει βαρύτητα και στο θέμα της καθαριότητας των κοιμητηρίων, που σύμφωνα με τον ίδιο, παρουσιάζει προβλήματα. «Δεν είμαι ευχαριστημένος από την καθαριότητα στα κοιμητήρια, καθώς μία καθαρίστρια που έρχεται μόλις δύο φορές την εβδομάδα δεν προλαβαίνει να καθαρίσει τον χώρο. Χρειάζεται επιπλέον καθαριότητα, καθότι το νεκροταφείο είναι ένας πολυσύχναστος χώρος και απαιτεί σεβασμό. Όλα πρέπει να είναι καθαρά και όμορφα σε ένα κοιμητήριο» τονίζει χαρακτηριστικά.
 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium