Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
28/3/2024 10:00:33



















Επισκέπτες Online: 750


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.






Θηλασμός: Ποια τα οφέλη του και τι γίνεται σε λοίμωξη της μητέρας από κορωνοϊό;
19-12-2020
Θηλασμός: Ποια τα οφέλη του και τι γίνεται σε λοίμωξη της μητέρας από κορωνοϊό;


*Αρθρο της παιδιάτρου Κωνσταντίνας Κοπρινού - Τζαμπάζη

Το μωράκι σας που με τόση λαχτάρα περιμένατε, μόλις ήρθε στον κόσμο! Θα πρέπει επομένως, άμεσα, να επιλέξετε και τον τρόπο διατροφής του. Θηλασμός ή ξένο γάλα; Αραγε πόσα πολλά γνωρίζουμε για το μητρικό γάλα, που δίνεται απλόχερα από τη φύση;

Το μητρικό γάλα αρχίζει να παράγεται αυτόματα μετά τον τοκετό, αλλά θα πρέπει η συνέχιση της παραγωγής να διατηρηθεί από τη δυάδα μητέρα – βρέφος με τους συχνούς θηλασμούς και τον ερεθισμό της θηλής κατά τη σίτιση. Είναι φυσικό, κατάλληλο για τη σωστή ανάπτυξη του βρέφους, βρίσκεται στη σωστή θερμοκρασία, μπορεί να χορηγηθεί άμεσα χωρίς προετοιμασία, και φυσικά ανέξοδο. Είναι όμως μόνο αυτά;

Μετά την πτωτική τάση που παρουσίασε το ποσοστό των θηλαζουσών τις τελευταίες δεκαετίες και τη διακοπή του θηλασμού ολοένα και νωρίτερα στη ζωή του βρέφους, σε αντιδιαστολή με τη ραγδαία αύξηση της κατανάλωσης υποκατάστατων μητρικού γάλακτος (ξένο γάλα αγελάδας), έγιναν περισσότερες έρευνες σχετικά με το μητρικό γάλα και τα οφέλη του. Αποδείχθηκε λοιπόν, πως η μακρόχρονη χορήγησή του, βοηθά στην ελάττωση του ποσοστού των λοιμώξεων του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού, των λοιμώξεων του γαστρεντερικού, των ωτίτιδων, του συνδρόμου αιφνίδιου θανάτου στα βρέφη, ακόμη και στη μείωση της παχυσαρκίας μελλοντικά, αλλά και των περιστατικών οξείας λεμφοβλαστικής λευχαι-μίας. Ελαττώνει, ακόμη, τη συχνότητα εμφάνισης αλλεργιών, τόσο στο ξένο γάλα αγελάδος, που αποτελεί τη συχνότερη τροφική αλλεργία τους πρώτους μήνες ζωής του βρέφους, όσο και στα υπόλοιπα αλλεργιογόνα, καθώς σταδιακά έρχεται το βρέφος μας σε επαφή με αυτά, μέσω των τροφών που καταναλώνει η μητέρα.

Όσον αφορά τη μητέρα και αυτή ωφελείται από το θηλασμό, μιας και συνεχίζει ο οργανισμός της να καταναλώνει περισσότερες θερμίδες όπως ακριβώς και στο τελευταίο τρίμηνο της κύησης, επομένως διευκολύνει την απώλεια κιλών που αποκτήθηκαν κατά το διάστημα της εγκυμοσύνης, εφόσον η μητέρα συνεχίζει μια ισορροπημένη διατροφή. Επιπλέον, ο θηλασμός αποτελεί φυσικό τρόπο αντισύλληψης, έτσι ώστε ο οργανισμός της μητέρας να έχει χρόνο να ανακάμψει μετά τον τοκετό και η μητέρα χρόνο να αφοσιωθεί στο νέο μέλος της οικογένειας. Για τις μητέρες που συνεχίζουν να θηλάζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα οφέλη δε σταματούν εκεί. Παρουσιάζουν μειωμένα ποσοστά καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών και μειωμένα ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων και σακχαρώδους διαβήτη.

Φυσικά δε θα πρέπει να ξεχνάμε και το συναισθηματικό δεσμό που αναπτύσσεται μεταξύ μητέρας και βρέφους κατά το θηλασμό, που είναι τόσο σημαντικός. Με το θηλασμό τα μωράκια μας αισθάνονται ασφαλή και εναρμονίζονται καλύτερα στο εξωμήτριο περιβάλλον τους, ενώ οι μητέρες αναπτύσσουν ευκολότερα “το μητρικό ένστικτο” χάρη στην παραγωγή ορμονών που συμβαίνει στη διάρκεια του θηλασμού.

Εκτός από όλα αυτά όμως, το μητρικό γάλα δεν παύει να αποτελεί τροφή και μάλιστα την ιδανικότερη, καθώς εκτός από τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στις ιδανικές αναλογίες για τη σωστή αύξηση και ανάπτυξη των βρεφών, μιας και το ίδιο διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικία του βρέφους, παρέχει πλήθος αντισωμάτων και κυττάρων για προστασία από τις λοιμώξεις, ειδικά λιπαρά οξέα για τη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου και της όρασης και προβιοτικούς παράγοντες για την απόκτηση φυσιολογικής χλωρίδας στο έντερο. Αποτελεί ένα ζωντανό ιστό και όχι αδίκως έχει χαρακτηριστεί ως το πρώτο εμβόλιο.

Τι γίνεται όμως στις μέρες μας, που πολλές μανούλες πιθανότατα να νοσούν από κορωνοϊό; Υπάρχει κάποιος κίνδυνος για τα βρέφη; Ευτυχώς, ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, το μητρικό γάλα μπορεί να συνεχίσει να χορηγείται. Ο κορωνοϊός μεταδίδεται μέσω του αναπνευστικού και των σταγονιδίων. Εφόσον η μητέρα είναι σε καλή γενική κατάσταση και έχει πάρει όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις φορώντας μάσκα, έχοντας πλύνει καλά τα χέρια της και το στήθος της αν υπάρχει πιθανότητα να υπάρχουν εκκρίσεις της σε αυτό και έχοντας απολυμάνει τις επιφάνειες που χρησιμοποιεί, μπορεί να θηλάσει ή ακόμη καλύτερα και για μεγαλύτερη ασφάλεια του βρέφους, να αντλήσει το γάλα της και να το δώσει κάποιος τρίτος υγιής στο μωρό. Σε περίπτωση νοσηλείας της στο νοσοκομείο λόγω κορωνοϊού, όπου πιθανότατα θα είναι καταβεβλημένη, υπάρχει η δυνατότητα να αντλεί και πάλι το γάλα της για να το δίνει τρίτος που δε νοσεί στο βρέφος της, αλλά αν νιώθει έντονη εξάντληση και δυσκολεύεται καλό θα είναι το βρέφος να σιτιστεί με ξένο γάλα. Σε όποια περίπτωση και να ανήκετε, μη ξεχνάτε να λαμβάνετε οδηγίες από το γιατρό σας που γνωρίζει καλύτερα το ιστορικό και την κατάσταση της υγείας σας και θα σας καθοδηγήσει σωστά.

Ας μη ξεχνάμε λοιπόν, πως το μητρικό γάλα είναι δώρο της φύσης για τα βρέφη μας και εφόσον οι καταστάσεις το επιτρέπουν, καλό θα είναι να αποτελεί την πρώτη μας επιλογή.



Κωνσταντινιά (Νάντια) Κοπρινού Τζαμπάζη

Ειδικός Παιδίατρος
Ιατρείο: 
Βασ. Αλεξάνδρου 4, Λαγκαδάς
Τηλ: 23940 24 335 & 6978 928 387
Facebook: Παιδιατρείο Κοπρινού Κωνσταντίνα
Email: nadkop@hotmail.gr



 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ



Επικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium