Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
22/4/2024 09:23:12

Επισκέπτες Online: 627


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


H λογοθεραπεύτρια Αναστασία Φωτίου απαντά σε συχνές ερωτήσεις γονιών
11-01-2021
H λογοθεραπεύτρια Αναστασία Φωτίου απαντά σε συχνές ερωτήσεις γονιών
 

ΤΙ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ;

Η διάρκεια ενός θεραπευτικού προγράμματος ποικίλει ανάλογα με της δυσκολίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Επίσης εξαρτάται από το «δυναμικό» του κάθε παιδιού που εντάσσεται στο θεραπευτικό πρόγραμμα.

Οι θεραπείες είναι εξατομικευμένες και έχουν στόχο να καλύψουν τις ανάγκες του κάθε παιδιού. Ενδεικτικά μπορεί να αναφερθεί ως μέσος όρος το διάστημα ενός εξαμήνου ή και πάνω από ένα έτος θεραπευτικής παρέμβασης. Ένα θεραπευτικό πρόγραμμα για να είναι αποδοτικό θα πρέπει να γίνεται με συχνότητα δύο φορές ανά εβδομάδα.

ΣΕ ΠΟΙΑ ΗΛΙΚΙΑ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ;

Η Λογοθεραπεία είναι μια επιστήμη που βοηθάει στην ανάπτυξη και ενίσχυση δεξιοτήτων κάθε ηλικιακής ομάδας.

Ένα παιδί μπορεί να ενταχθεί σε θεραπευτικό πρόγραμμα ακόμα και από τη γέννησή του, αν οι δυσκολίες που παρουσιάζει χρήζουν άμεσης παρέμβασης π.χ. διαταραχές σίτισης, προωρότητα, σχιστίες, κ.α. Ή από τα πρώτα χρόνια της γέννησής του π. χ. βαρηκοΐα, γενετικό σύνδρομο, αυτισμός κ.α.

Είναι σημαντικό το παιδί να αναπτύξει πρωτίστως δεξιότητες οι οποίες θα το βοηθήσουν να αναπτύξει την ομιλία του. Κάποιες από αυτές τις δεξιότητες είναι η μη λεκτική επικοινωνία, η βλεμματική επαφή, το βάβισμα, η μίμηση, η κατανόηση, η προσοχή, η εκτέλεση εντολών κ.α.

Όσον αφορά αμιγώς την καθαρότητα της ομιλίας ενός παιδιού και εφόσον δεν υπάρχουν άλλοι παράγοντες στην ανάπτυξη του παιδιού που θα ανησυχήσουν τους γονείς, τον παιδίατρο ή τον εκπαιδευτικό, μια εύλογη περίοδος για την έναρξη θεραπευτικού προγράμματος είναι η ηλικία των 3 - 3,5 ετών. Ακόμη και σε αυτό σημαντικός παράγοντας είναι η έναρξη της ομιλίας, δηλαδή το πότε ξεκίνησε το παιδί να μιλάει.

Σε γενικές γραμμές θα πρέπει οι γονείς να σκέφτονται ότι το παιδί θα πρέπει να έχει αποκτήσει την ανάλογη καθαρότητα στην ομιλία του πριν την έναρξη στην Α΄ Δημοτικού.

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ;

Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπου αυτό είναι απαραίτητο, μετά το πέρας των συνεδριών χορηγείται σχετικό υλικό για εξάσκηση στο σπίτι π.χ. αρθρωτικές διαταραχές.

Σε παιδιά μικρότερης ηλικίας και πάντοτε βάση των δυσκολιών του παιδιού δίνονται κατευθυντήριες γραμμές στους γονείς σχετικά με το πώς μπορούν να βοηθήσουν το παιδί.

ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΓΟΝΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ;

Σε κάποιες περιπτώσεις η παρουσία του γονιού μέσα στη συνεδρία μπορεί να είναι απαραίτητη με στόχο την εκπαίδευσή του π.χ  πρόγραμμα παρέμβασης τραυλισμού lidcombe, συστήματα επαυξητικής και  εναλλακτικής επικοινωνίας (PECS) κ.α. 

Σε άλλες περιπτώσεις η παρουσία του γονέα μέσα στη συνεδρία κρίνεται απαγορευτική π.χ. έντονη διάσπαση προσοχής – υπερκινητικότητα κ.α.

Εάν ο γονιός επιθυμεί να παρευρίσκεται στη συνεδρία και εφόσον δεν είναι απαγορευτικό βάση της θεραπευτικής παρέμβασης, μπορεί να παρακολουθήσει χωρίς όμως η παρουσία του να δυσχεραίνει το ρόλο του θεραπευτή, να παρεμβαίνει ή να διακόπτει την διαδικασία της θεραπείας. Πολλές φορές είναι βοηθητικό ένας γονιός να παρακολουθεί τη συνεδρία διότι μπορεί να αντιληφθεί καλύτερα τις δυσκολίες του παιδιού αλλά και να μυηθεί στον τρόπο που θα πρέπει να εφαρμόσει τις κατευθύνσεις του θεραπευτή εκτός συνεδρίας, εάν είναι απαραίτητο.     

Φωτίου Αναστασία

Λογοπεδικός / Λογοθεραπεύτρια

Μεγ. Αλεξάνδρου 10, Λαγκαδάς

 

Για οτιδήποτε σας απασχολεί, για οποιαδήποτε απορία ή για μία δωρεάν λογοθεραπευτική και μαθησιακή αξιολόγηση καλέστε  στο 6970520263 και 2394 113210.

Για περισσότερα θέματα ενημέρωσης σχετικά με τη λογοθεραπεία επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.logotherapeia-lagadas.gr


Διαβάστε επίσης:


Συμβουλές για την ανάπτυξη και ενίσχυση της ομιλίας του παιδιού


Γνωρίστε το νέο κέντρο λογοθεραπείας της Αναστασίας Φωτίου στο Λαγκαδά


Νέο κέντρο λογοθεραπείας άνοιξε στο Λαγκαδά 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium