Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
12/7/2024 23:25:25Επισκέπτες Online: 475


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Tρ. Τσομπάνης: Επιτέλους κάντε κάτι!!!!
25-01-2021
Tρ. Τσομπάνης: Επιτέλους κάντε κάτι!!!!
 

Επιτέλους κάντε κάτι!!!!

Διάβασα προ ημερών την αγωνιώδη επιστολή του Προέδρου της Κοινότητας Λαγκαδά κ. Αστ.Καραγιοβάννη, για το ζήτημα των Δημοτικών Κοιμητηρίων. Σε μια επίσκεψή μου στον τόπο, για ταφή συγγενικού μου προσώπου, διαπίστωσα του λόγου το αληθές και την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα Δημοτικά μας Κοιμητήρια, όχι βέβαια φέτος μόνο, αλλά  εδώ και μια τετραετία.

Γνωρίζουμε όλοι ότι τα Κοιμητήρια Λαγκαδά δημιουργήθηκαν το 1925 για μια πόλη που τότε είχε περίπου 4.500-5.000 κατοίκους. Σήμερα τα δεδομένα έχουν αλλάξει διότι δεν ισχύουν τα ίδια νούμερα των κατοίκων και βέβαια μετά από 95 χρόνια και το υπέδαφος των κοιμητηρίων έχει πλέον κορεσθεί, κι αυτό διαπιστώνεται με τις εκταφές προσφιλών προσώπων.

Σε προηγούμενη περίοδο η Κοινότητα Λαγκαδά, με πρόεδρο τον κ. Βασίλη Βαρβαλιό, στην οποία ήμουν κι εγώ Τοπικός Σύμβουλος, υποβάλλαμε αίτημα για αναζήτηση νέου χώρου για Δημοτικά Κοιμητήρια. Αλλά η τότε διοίκηση του Δήμου, «έθαψε» το θέμα όπως γίνεται συνήθως.

Το νέο Κοινοτικό Συμβούλιο Λαγκαδά, ομόφωνα υπέβαλλε προτάσεις για περιοχές που θα μπορούσε να γίνουν νέα κοιμητήρια, και με δεδομένο το θέμα των πολλών θυμάτων της πανδημίας, έχρηζε άμεσης αντιμετώπισης από τον Δήμο Λαγκαδά, ο οποίος όμως κι αυτός «ξαναέθαψε» το θέμα, δεν ασχολείται καθόλου και δεν έφερε καν το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για να ακουστούν απόψεις και προτάσεις, γιατί προφανώς έχει κάτι άλλο στο μυαλό του, το οποίο όμως δεν δημοσιοποιεί.

Αντιλαμβάνομαι την πρώτη αντίδραση των αρμοδίων: Μα τώρα εν μέσω κρίσης και πανδημίας ζητάτε να λυθούν όλα τα θέματα;

Όχι βέβαια όλα τα θέματα, αλλά αυτό είναι, και πρέπει να είναι, άμεσης αντιμετώπισης, δεδομένου ότι είναι απότοκο της πανδημίας. Είδαμε ότι σε κάποια θέματα ο Δήμος ενήργησε άμεσα και μπράβο του, αλλά το γεγονός ότι σήμερα ξηλώνονται μπετά και κλείνουν οι διάδρομοι των κοιμητηρίων, ή τοποθετούνται οι νεκροί σε μέρη απίθανα, είναι κάτι που πρέπει να προβληματίσει όλους μας, και τους Δημότες που επιμένουν να κρατούν τάφους τριακονταετίας και μάλιστα ξεχασμένους, λες και αγόρασαν οικόπεδο για το μέλλον, αλλά και τον Δήμο να έχει εγκαταλείψει αυτό τον τομέα των υποχρεώσεών του στη μοίρα του. Αυτό που γίνεται στον Δήμο Λαγκαδά δεν γίνεται σε κανένα δημόσιο Κοιμητήριο!!! Σύμφωνα με τον κανονισμό Κοιμητηρίων που ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο, τα Κοιμητήρια έπρεπε να διαθέτουν τουλάχιστον 2 υπαλλήλους για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Εδώ και μια τετραετία δεν υπάρχει ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ. Το άνοιγμα των τάφων ή των εκταφών γίνονται από ιδιώτες και γραφεία κηδειών ή μαρμαράδες, χωρίς οι άνθρωποι να έχουν κανένα δικαίωμα ή υποχρέωση έναντι του Δήμου, που είναι υποχρεωμένος να αντιμετωπίσει αυτά τα θέματα.

Η Κοινότητα Λαγκαδά που της έχει ανατεθεί η επίβλεψη και φροντίδα των Κοιμητηρίων, δεν διαθέτει ΚΑΝΕΝΑΝ υπάλληλο για την διευθέτηση των προβλημάτων, ούτε καν για την καθαριότητα!!! Ο εκάστοτε Πρόεδρος πολλές φορές βάζει το χέρι στην τσέπη του, ή υποχρεώνεται σε φίλους ιδιώτες για την επίλυση τεχνικών θεμάτων. Εδώ και χρόνια ο Δήμος εκμεταλλεύεται τα έσοδα των Κοιμητηρίων, χωρίς να παραχωρεί μέρος τουλάχιστον των εσόδων στην Κοινότητα για να μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα και να βρει λύσεις. Τα έσοδα από τα Κοιμητήρια θεωρώ ότι θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν 2 υπαλλήλους.

Αξιότιμοι Κύριοι και φίλοι συνδημότες,

Αντιλαμβάνεστε ότι το κόμπος έφτασε στο χτένι!!! Με τον φόβο ενός τρίτου κύματος της πανδημίας, ο Λαγκαδιανός πολίτης θα αναγκαστεί να μεταστανεύσει μετά θάνατον, στα κοιμητήρια των γύρω χωριών, γιατί κάποιοι δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους και δεν παίρνουν άμεσες αποφάσεις γι’ αυτά που δυστυχώς προέκυψαν, αλλά όμως πρέπει να αντιμετωπιστούν ΤΩΡΑ!!!!

Και επιτέλους εφόσον δεν αποφασίζουν για επιλογή νέου χώρου Δημοτικών Κοιμητηρίων, ας αποφασίσουν στο Δημοτικό Συμβούλιο, τις εκταφές που συμπλήρωσαν 10 ή 12 χρόνια, το ανώτερο. Σε άλλους Δήμους αυτό γίνεται αυτοδικαίως μετά παρέλευση τετραετίας ή πενταετίας.
ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ ΛΟΙΠΟΝ ΣΗΜΕΡΑ, ΤΩΡΑ!!! ΟΧΙ ΑΥΡΙΟ!!!

Τρύφων Τσομπάνης
 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium