Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
21/4/2024 20:17:02

Επισκέπτες Online: 539


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Λουτρά Λαγκαδά: Ιστορία μου, αμαρτία μου!!!
26-02-2021
Λουτρά Λαγκαδά: Ιστορία μου, αμαρτία μου!!!
 

Του Τρύφωνα Τσομπάνη

Σ’ αυτή την πόλη θέλω ν’ αγιάσω μα δεν μπορώ. Δεν είναι μόνο τα προβλήματα και η κατάσταση που σε προκαλούν καθημερινά με το χάλι τους, είναι και η δυστοκία των αρμοδίων να λύνουν προβλήματα και να προωθούν ζητήματα ζωτικά για την ανάπτυξη του τόπου μας. Κινδυνεύοντας και πάλι να χαρακτηριστώ «λουτρολόγος» από τον άρχοντα της πόλης, επιχειρώ να ξανασχοληθώ με το θέμα των Λουτρών, μια και την Παρασκευή το απόγευμα θα αποτελεί το πρώτο θέμα του Δημοτικού μας Συμβουλίου.

Το θέμα που θα απασχολήσει τους δημοτικούς μας άρχοντες είναι η αντίδραση στην σκοπούμενη απόφαση της Κυβέρνησης να ιδρύσει μηχανισμό εκμετάλλευσης των Ιαματικών Πηγών όλης της χώρας. Η ΚΕΔΕ πρώτη και καλύτερη αντέδρασε ότι δεν δέχεται να πάρει η όποια κυβέρνηση τις ιαματικές πηγές και να προχωρήσει στην εκμετάλλευση και την ανάπτυξή τους.

Δεν έκανε όμως τον κόπο η ΚΕΔΕ να ρωτήσει τους δημάρχους που την αποτελούν, ποιοί από αυτούς ως τώρα έχουν εκμεταλλευτεί και αξιοποιήσει τις ιαματικές τους πηγές, όπου υπάρχουν, για το καλό του τόπου και όχι για το ρουσφέτι και την εκλογική τους πελατεία; Δεν έκανε επίσης τον κόπο να ρωτήσει η ΚΕΔΕ ποιοί Δήμαρχοι έχουν όραμα και πρόγραμμα για την τοπική ανάπτυξη και τον ιαματικό τουρισμό; Και τι έκαναν ως τώρα;

Ζούμε σε μια χώρα που ο Θεός μας χάρισε όχι μόνο τον ήλιο και τη θάλασσα, αλλά και τον υπόγειο πλούτο των νερών για θεραπεία, και ενώ από την αρχαιότητα οι άνθρωποι με πρωτόγονες εγκαταστάσεις αξιοποιούσαν αυτόν τον πλούτο, το 2021 οι Δήμαρχοι αδυνατούν να κάνουν ό,τι έκαναν το 1880 στον τόπο μας. Ρίξτε μια ματιά στις φωτογραφίες των Λουτρών του Λαγκαδά του 1930 και απολαύστε τις ευρωπαϊκού επιπέδου εγκαταστάσεις τους, και πάτε σήμερα μια βόλτα στα Λουτρά για να πιαστεί η ψυχή σας από την εγκατάλειψη και το χάλι. Και όχι μόνο αυτό, αλλά αυτοί που βγήκαν στην εξουσία με το σύνθημα της ανάπτυξης των Λουτρών, το πρώτο που έκαναν, όταν ανέλαβαν την εξουσία, ήταν να πούν: «απελθέτω απ΄εμού το ποτήριον τούτο» και να τα παραδώσουν στο Πρωτοδικείο να τα διοικήσει, απεμπολώντας τις ευθύνες τους και τις υποσχέσεις τους, και φανερώνοντας την αδυναμία τους να τα λειτουργήσουν ως Δημοτική επιχείρηση, μασώντας συνεχώς την καραμέλα ότι «Ο Δήμος δεν μπορεί να γίνει επιχειρηματίας»!!!

Τελικά τώρα τι; Δηλαδή θέλουν οι Δήμαρχοι να γίνουν επιχειρηματίες; Πότε λένε αλήθεια και πότε ψέματα; Είχαν όλο το χρόνο  και να τα αξιοποιήσουν και να τα δώσουν σε ντόπιους επιχειρηματίες και σε ιδιωτικές επενδύσεις, για να χαρεί επιτέλους ο κόσμος τον παράδεισο των Λουτρών.

 Εδώ και μια εικοσαετία, κοροϊδεύουν εαυτούς και αλλήλους και απλά διορίζουν φίλους και ψηφοφόρους τους στην επιχείρηση, ή την καταχρεώνουν με τις κακές επιδόσεις τους, εξαιτίας  της ανύπαρκτης επιχειρηματικής τους γνώσης και εξαιτίας τρωκτικών που καταφέρνουν πάντα να ζουν σε υγρά κλίματα!!!!

Είναι γνωστά τα σκάνδαλα και το ενδιαφέρον των ανακριτικών αρχών, αλλά και τα χρέη που κληροδότησαν οι «άρχοντες του αιώνα μας»!!! Είναι καταγραμμένα στα πρακτικά του Δήμου λεπτομερώς!!!

Τι έγινε αλήθεια όλα αυτά τα χρόνια που οι πρώην και νυν Δήμαρχοι μιλούσαν για  δημόσιο διαγωνισμό για τα Λουτρά, για να έρθουν επενδυτές; Γιατί δεν έκαναν διεθνή διαγωνισμό όπως έλεγαν;

Πλήρωσαν το 2017 για μια μελέτη 20.000 ευρώ, που αδυνατούν να την αξιοποιήσουν, γιατί όποιος την διαβάσει θα γελάσει από την αοριστολογία και την προχειρότητα των μελετητών, που κάνοντας ένα απλό copypaste από άλλες μελέτες εμφανίζουν τον Λαγκαδά ως παραθαλάσσιο μέρος και με αεροδρόμιο!!! (σελ.75) Και όχι μόνο δεν είχαν το θάρρος να την γυρίσουν πίσω ως απαράδεκτη, αλλά την πλήρωσαν κι όλας.

Αυτή τη μελέτη άραγε θα αξιοποιήσει ο Δήμος Λαγκαδά, για την ανάπτυξη των Λουτρών, που είναι ανεφάρμοστη πέρα για πέρα, όταν ζητάει επενδυτές με 5 εκατομμύρια επενδυτικό κεφάλαιο; Ποιος επενδυτής θα έρθει να δει τα Λουτρά στο χάλι που είναι και θα ρίξει 5 εκατομμύρια ευρώ;

Μη βαυκαλίζονται λοιπόν οι Δήμαρχοι ότι μπορούν να κάνουν θαύματα και να περπατήσουν πάνω στα νερά! Το είδαμε ότι αδυνατούν. Απλά αντιδρούν,γιατίδεν θα ελέγχουν ένα παραμάγαζο της εξουσίας τους. Αν μπορούσαν να κάνουν κάτι θα το έκαναν ήδη.

Τον Δημότη δεν τον ενδιαφέρει να βγάλει ο Δήμος τα εκατομμύρια από τα Λουτρά, μακάρι να μπορούσε, αλλά θέλει να βλέπει τις ομορφιές του τόπου του να αξιοποιούνται και να τις χαίρεται με τα παιδιά του και να απολαμβάνει τα δώρα του θεού και της φύσης, για να βρει την υγειά του.Να δοθεί η δυνατότητα σε ντόπιους επιχειρηματίες να αναλάβουν ένα κομμάτι αυτής της επιχειρηματικής «πίτας» και να επενδύσουν στον αθλητισμό, στην υδροθεραπεία, στην γυμναστική, στη φυσικοθεραπεία.Δεν το έκαναν. ΓΙΑΤΙ;

Κανένας μεγαλοεφοπλιστής δεν θα έρθει να ρίξει λεφτά στο Λαγκαδά και ας σταματήσουν χρόνια τώρα να μας δουλεύουν για τα δήθεν «κονέ» που έχουν με τα μεγάλα κεφάλαια! Το είδαμε δα!!!

Ας μπουν λοιπόν σε μια διαβούλευση για την κατάρτιση του συζητούμενου σχεδίου νόμου και ας φροντίσουν απλά να διασφαλίσουν τα τοπικά συμφέροντα με ρήτρες που θα τους δίνει το δικαίωμα της συνεκμετάλλευσης και επιτέλους αν δεν το καταφέρουν ούτε αυτό, γιατί και οι κυβερνήσεις βαρέθηκαν τις υποσχέσεις των Δημάρχων, αφού έγιναν αναξιόπιστοι, τότε από το να έχουν τα Λουτρά σ’ αυτό το χάλι και να καταρρέουν, κάλιο να αναλάβει το κράτος να κάνει ένα πανελλαδικό πρόγραμμα ανάπτυξης του ιαματικού τουρισμού, γιατί η Ευρώπη θα ενδιαφερόταν για τέτοιου είδους επενδύσεις, κάτω από την εγγύηση του Δημοσίου.

Τρύφων Τσομπάνης
 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium