Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
21/7/2024 22:51:01Επισκέπτες Online: 912


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


ΦΑΡΟΥΚ. Το τελευταίο αντίο!!!
09-03-2021
ΦΑΡΟΥΚ. Το τελευταίο αντίο!!!
 

Αποχαιρετώντας τον  Κώστα  Μαγνήσαλη τον γνωστό ΦΑΡΟΥΚ  του Λαγκαδά, περνούν από το μυαλό δεκάδες αναμνήσεις παλιές, που σε κάνουν πάντα να χαμογελάς με συμπάθεια, και το χαμόγελο αυτό έρχεται και σήμερα καθώς οι φίλοι του στο Λαγκαδά ψελλίζουμε  το «Α!!!….πέθανε ο Φαρούκ; Καλή ανάπαυση και καλό παράδεισο»!!!

Ο  Κώστας Μαγνήσαλης παιδί Μικρασιατών προσφύγων γεννήθηκε  και μεγάλωσε στο Λαγκαδά, όπου και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στο γνωστό καφενεδάκι που κληρονόμησε από τον πατέρα του. Το όνομα ΦΑΡΟΥΚ ήταν η φίρμα του μαγαζιού του πατέρα του, προφανώς για να δείχνει την ανατολίτικη καταγωγή αλλά και για να αντιπαραβάλλεται με το όνομα του γνωστού άρχοντα της Αιγύπτου!

Το πρώτο ταβερνάκι βρισκόταν στην κεντρική πλατεία του Λαγκαδά στο σημείο που βρίσκεται σήμερα το Ξενοδοχείο Μαρμούρη, κατέβαινες τρία σκαλάκια και έβλεπες ένα παραδοσιακό μαγαζί με το γιασεμί και το αγιόκλημα στην πόρτα. Εκεί μέσα μεγάλωσε ο ΦΑΡΟΥΚ και εκεί τον γνωρίσαμε όλοι, καθώς οι περισσότεροι της γενιάς μου μεγαλώσαμε με τις δικές του γεύσεις. Εκεί θα έβλεπες τον ΦΑΡΟΥΚ, που τελικά ξεχάσαμε το όνομά του και του έμεινε για όνομα η φίρμα του καταστήματος, να μιλάει συνεχώς, να μαλώνει για την ΑΠΕΛ να κερνάει τους φίλους του, να μαζεύει το φίλαθλο κοινό της πόλης και κυρίως τον Θανάση Θεοχαρίδη!!! Κοντά του πάντα η κυρά-Γαρυφαλιά που έμεινε χήρα νωρίς και η αδελφή του η Μαρίκα, υπάλληλος στο δικηγορικό γραφείο του Ξινόπουλου, πρόσχαρη και χαρούμενη, γνωστή για τη θρησκευτικότητά της και τις αγαθοεργίες της. Το ταβερνάκι με τον καιρό μετατράπηκε σε σουβλατζίδικο στον ισόγειο χώρο του παλιού ξενοδοχείου Απ.Σαμαρά, εκεί που είναι σήμερα η καφετέρια, κάτω από τη σχολή χορού Λεονταρίδου.

Ο  ΦΑΡΟΥΚ σε κάποια φάση μετακόμισε κι από το μικρό ταπεινό σπιτάκι του που ήταν επι της Μ. Αλεξάνδρου και έχτισε δική του ιδιόκτητη οικοδομή όπου έμεινε μόνος του, αφότου η μητέρα και η αδελφή του έφυγαν από τη ζωή. Θα τον έβλεπες κάθε μέρα σκυφτό από τα χρόνια και τα αρθριτικά να στηρίζεται στο ποδήλατό του και να βγαίνει για τα ψώνια του ή να πηγαίνει στο εκκλησάκι που είχε χτίσει για να ανάψει τα καντήλια. Μοναχικός τύπος αλλά και κοινωνικός όταν σε συναντούσε, πρόθυμος να σε κρατήσει και μια ώρα στο πεζοδρόμιο  για να συζητά για τα παλιά. Ήταν πηγή πληροφοριών για τις παλιές ιστορίες του Λαγκαδά και όλη την ιστορία της ΑΠΕΛ.

Αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί, είναι ότι ΦΑΡΟΥΚ  ήταν ένας άνθρωπος της συμπόνιας και της φιλανθρωπίας και βοήθησε αρκετούς Λαγκαδιανούς να ξεπεράσουν προβλήματα που τους ταλαιπωρούσαν κυρίως οικονομικά.

Σ αυτή τη ζωή περνάμε όλοι γράφοντας τη δική μας ιστορία, άλλη ένδοξη και μεγάλη, άλλοι σεμνή και ταπεινή, και άλλοι  απλή και καθημερινή ζυμωμένη με  τη ζωή και τα βάσανα των ανθρώπων. Αυτό που μένει για όλους  στο τέλος είναι οι καλές μόνο αναμνήσεις και η ευχή φεύγοντας από τη ζωή να έχουμε καλή ανάπαυση.

Καλό ταξίδι  Κώστα, καλό ταξίδι  ΦΑΡΟΥΚ, Καλή ανάπαυση!!!!

Τρύφων Τσομπάνης
 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium