Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
20/10/2021 04:46:41


  


 
Επισκέπτες Online: 538


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Φάμελλος: Παράνομη και απαράδεκτη η επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να αδειοδοτήσει τη ΜΕΑ Δυτικής Θεσσαλονίκης εντός της Ζώνης προστασίας Κορώνειας!
22-04-2021
Φάμελλος: Παράνομη και απαράδεκτη η επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να αδειοδοτήσει τη ΜΕΑ Δυτικής Θεσσαλονίκης εντός της Ζώνης προστασίας Κορώνειας!
 

Τελικά αποδεικνύεται, για μια ακόμα φορά, ότι και στο περιβάλλον η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει ούτε ιερό ούτε όσιο. Η χθεσινή έκδοση Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Δυτικής Θεσσαλονίκης, με fast track  διαδικασίες, από το ΥΠΕΝ αποτελεί παραβίαση του ελληνικού και ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου περιβάλλοντος αλλά και της απλής λογικής.

Με την απόφαση αυτή το ΥΠΕΝ:

- Αδειοδοτεί το έργο ως κατηγορίας Α1, ενώ αρχικά για να προχωρήσει η χωροθέτηση κατατάχθηκε παράτυπα ως έργο μικρότερης περιβαλλοντικής επιβάρυνσης (Α2), ώστε να παρακάμψει την ισχύουσα περιβαλλοντική νομοθεσία.

- Αδειοδοτεί ένα έργο επεξεργασίας απορριμμάτων εντός της Ζώνης Προστασίας της λίμνης Κορώνειας (λεκάνη Μυγδονίας), ενώ αυτό απαγορεύεται ρητά από την ισχύουσα Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη της περιοχής.

- Αγνοεί την αρνητική γνωμοδότηση του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Βόλβης-Κορώνειας-Χαλκιδικής, την οποία απόκρυψε όταν προχώρησε στην έκδοση της παράνομης απόφασης  χωροθέτησης  στις 14-05-2020.

- Από την ΜΠΕ προκύπτει ότι, από τις 12 θέσεις που αξιολογήθηκαν είναι η πλέον επισφαλής και συγκεντρώνει τη χαμηλότερη βαθμολογία στα περιβαλλοντικά/υδρογεωλογικά κριτήρια, ενώ δεν λαμβάνεται υπόψη η αρνητική εισήγηση υπηρεσιών όπως της Δ/νσης Δασών!

- Αδειοδοτεί ένα έργο, ενώ εκκρεμεί η ακύρωση της χωροθέτησής του στο Συμβούλιο της Επικτρατείας, μετά από προσφυγή του Δήμου Λαγκαδά και των κοινωνικών και περιβαλλοντικών συλλόγων της περιοχής.

- Χωροθετεί, εκτός λογικής, ένα έργο που θα εξυπηρετεί 4 νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας σε σημείο που απέχει πάνω από 100 χιλιόμετρα από τις περιοχές εξυπηρέτησης, εκτινάσσοντας στα ύψη το κόστος μεταφοράς στη ΜΕΑ και δημιουργώντας μεταφορικό οδικό φορτίο στην περιοχή για δεκαετίες!

- Αδειοδοτεί το έργο στην ήδη περιβαλλοντικά επιβαρυμένη περιοχή του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, όπου έχουν διαπιστωθεί ήδη πολλαπλές παραβιάσεις της περιβαλλοντικής άδειας και πρόστιμα.

- Εκμεταλλεύεται την περίοδο της πανδημίας και την αδυναμία μετακινήσεων και συναθροίσεων για να περιορίσει τη διαβούλευση και τις αντιδράσεις.

Και όλα αυτά, ενώ είχε ήδη παραχωρήσει, με την ανάληψη της διακυβέρνησης ΝΔ, την ιδιοκτησία και λειτουργία του έργου σε ιδιώτη, με κλειστό συμβόλαιο δεκαετιών, που θα επιβαρύνει όλους τους πολίτες και επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας, παρότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε δρομολογήσει την κατασκευή με δημόσιους πόρους και είχε εντάξει τις μελέτες του έργου κόστους άνω του 1,3 εκατομμυρίου ευρώ στο ΕΣΠΑ!

Είναι προφανές ότι για την κυβέρνηση Μητσοτάκη η βιώσιμη ανάπτυξη και το δημόσιο και κοινωνικό όφελος είναι μόνο για υποκριτικές δηλώσεις και εξαγγελίες. Στην πράξη, τους ενδιαφέρει μόνο το ξεπούλημα και η εξυπηρέτηση συμφερόντων, ακόμα και εις βάρος ενός σημαντικού και διεθνώς γνωστού περιβαλλοντικού κεφαλαίου της χώρας μας.

Η διακοπή και η ανατροπή του καταστροφικού σχεδίου της ΝΔ για ΜΕΑ στο Δήμο Λαγκαδά αποτελεί υποχρέωσή μας και στην κατεύθυνση αυτή θα αναλάβουμε κοινές πρωτοβουλίες με τους φορείς και τους κατοίκους της περιοχής.O
Σωκράτης Φάμελλος είναι βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Θεσσαλονίκης
 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium