Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
29/3/2024 02:13:31



















Επισκέπτες Online: 937


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.






Αυτισμός: Εκδηλώσεις και Εργαλεία Αξιολόγησής του
27-04-2021
Αυτισμός: Εκδηλώσεις και Εργαλεία Αξιολόγησής του

Αρθρο της Παιδιάτρου Κωνσταντίνας Κοπρινού - Τζαμπάζη*

Πιστοποιημένης στη χορήγηση της δοκιμασίας ΠΑΙΣ για τη διάγνωση των διαταραχών αυτιστικού φάσματος


Κάθε γονιός ανησυχεί για την ανάπτυξη του παιδιού του. Αν ψήλωσε, αν τρέφεται επαρκώς με θρεπτικά συστατικά, αν βάζει το προβλεπόμενο βάρος για την ηλικία του... Ανάπτυξη όμως δεν είναι μόνο αυτό! Στην έννοιά της, συμπεριλαμβάνεται και η εξέλιξη του παιδιού νευροαναπτυξιακά, πόσο δηλαδή έχει προοδεύσει η αδρή του κινητικότητα (αν περπατάει, αν τρέχει, αν κάνει ποδήλατο) ο συντονισμός χεριών και ματιών που εκφράζεται με τον όρο λεπτή κινητικότητα (αν συλλαμβάνει αντικείμενα με το δείκτη και τον αντίχειρα, αργότερα αν μπορεί να ζωγραφίσει), ο λόγος του (αν έχει μάθει λέξεις, αν μπορεί να σχηματίσει μικρές προτάσεις, αν μεγαλώνοντας μπορεί να διηγηθεί μια ιστορία) και τέλος η κοινωνικές του δεξιότητες (αν χαμογελάει, αν παίζει μιμητικό παιχνίδι με κούκλες ή αυτοκινητάκια, αν κάνει παρέα με παιδιά της ηλικίας του και συμμετέχει σε ομαδικά παιχνίδια), και όλα αυτά σε συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια. Η φυσιολογική εξέλιξη και κατάκτηση όλων αυτών των τομέων, λοιπόν, συνιστούν τη φυσιολογική αύξηση και ανάπτυξη ενός παιδιού.


Υπάρχουν όμως και κάποια παιδιά που παρουσιάζουν είτε καθυστέρηση επίτευξης στόχων για την ηλικία τους σε κάποιους τομείς, είτε κάποιες “παραλλαγές” στη συμπεριφορά τους σε σύγκριση με τα υπόλοιπα συνομήλικα παιδιά. Από αυτά, ένα ποσοστό εντάσσεται στις διαταραχές αυτιστικού φάσματος (ο κοινά γνωστός σε όλους αυτισμός), ενώ τα υπόλοιπα είτε παρουσιάζουν κάποια άλλου είδους διαταραχή, είτε απλώς μια “προσωρινή” καθυστέρηση ανάπτυξης σε κάποιον τομέα.

Τι είναι όμως οι διαταραχές αυτιστικού φάσματος, γιατί τις ονομάζουμε έτσι, πως εκδηλώνονται και πόσο συχνές είναι;

Πρόκειται για μια ετερογενή ομάδα, καθώς τα άτομα που εντάσσονται σε αυτήν, διαφέρουν ως προς την ηλικία έναρξης των  εκδηλώσεων που παρουσιάζουν, ως προς τη σοβαρότητα με την οποία τις εμφανίζουν (περιλαμβάνει άτομα τόσο με σοβαρή καθυστέρηση σε ποικίλους τομείς, όσο και άτομα λειτουργικά με ήπιες διαταραχές) και ως προς το νοητικό τους επίπεδο. Για το λόγο αυτό, έχει καταργηθεί ο όρος αυτισμός και χρησιμοποιείται ο ευρύτερος όρος των διαταραχών αυτιστικού φάσματος.

Οι εκδηλώσεις με τις οποίες εμφανίζονται είναι ποικίλες και αφορούν κυρίως το λόγο, την επικοινωνία, την κοινωνικότητα και τον τρόπο συμπεριφοράς! Πιο συγκεκριμένα, τα άτομα αυτά καθυστερούν στην ανάπτυξη του λόγου, πολλές φορές ο λόγος τους δεν γίνεται κατανοητός, δυσκολεύονται να αρχίσουν και να διατηρήσουν κάποιου είδους συζήτηση με το συνομιλητή τους, ή ακόμη χρησιμοποιούν τη γλώσσα με ιδιάζοντα τρόπο. Ακόμη, μπορεί να δυσκολεύονται να εκφράσουν τα συναισθήματά τους ή να κατανοήσουν τα συναισθήματα άλλων, να αλληλεπιδράσουν με το περιβάλλον τους, να συμμετέχουν σε ομαδικό παιχνίδι, να απασχοληθούν μόνα τους με παιχνίδια μίμησης (πχ. μιλώ στο τηλέφωνο, χτενίζω την κούκλα μου κλπ). Φαίνονται απομονωμένα, σαν κωφά και δίχως να μπορούν να εστιάσουν την προσοχή τους σε κάτι που  ο γονέας θέλει να τους δείξει ή στο βλέμμα του όταν τους μιλάει. Μπορεί ακόμη και να μην γυρνούν στο άκουσμα του ονόματός τους και να μοιάζουν αδιάφορα, δίχως να επηρεάζονται από τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος. Αλλες φορές τα έντονα ερεθίσματα (θόρυβοι, χρώματα, αγκαλιές, χάδια) μπορεί να τους προκαλέσουν σύγχυση και εκνευρισμό. Παρουσιάζουν στερεότυπες κινήσεις (επαναλαμβανόμενες κινήσεις χωρίς σκοπό) ιδίως με τα χέρια τους κοντά στο πρόσωπό τους  ή και με άλλα σημεία του σώματος και στερεότυπες συμπεριφορές (π.χ. εμμονή με ένα συγκεκριμένο παιχνίδι). Όλα αυτά όμως δεν εμφανίζονται  με την ίδια σοβαρότητα και φυσικά όχι απαραίτητα όλα μαζί.

Τα τελευταία χρόνια, οι έρευνες έδειξαν ότι τα ποσοστά του αυτισμού αυξάνονται συνεχώς παγκοσμίως. Κατά μέσο όρο, στην κατηγορία αυτή ανήκει 1 στα 100 παιδιά, με τα αγόρια να εμφανίζουν μια υπεροχή στην εμφάνισή του έναντι των κοριτσιών! Αμέσως λοιπόν κατανοούμε ότι δεν είναι πλέον κάτι σπάνιο και ότι όλοι μας, γονείς, παιδίατροι και εκπαιδευτικοί θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για την έγκαιρη διαπίστωση παρεκκλίνουσας συμπεριφοράς από το φυσιολογικό.

Δυστυχώς, όμως, δεν πρόκειται για μια κοινή ασθένεια για την οποία υπάρχει φάρμακο που θα το δώσεις και όλα θα διορθωθούν. Πρόκειται για διαταραχή του τρόπου επεξεργασίας των ερεθισμάτων που κάποιο άτομο δέχεται από το περιβάλλον. Επομένως στην όλη διαδικασία συμμετέχει ο εγκέφαλος!

Όπως είναι γνωστό, ο εγκέφαλος αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς τα πρώτα χρόνια της ζωής ενός ανθρώπου, μαθαίνει πολύ γρήγορα και παρουσιάζει πλαστικότητα. Στην ηλικία των 3 - 4 ετών το μέγεθος του εγκεφάλου έχει φτάσει το 80% της πλήρης ανάπτυξής του. Αρα οποιαδήποτε παρέμβαση θα πρέπει να ξεκινήσει πρώιμα, για να επιδράσει στην ανάπτυξή του και να υπάρξει αποτέλεσμα. Για να επιτευχθεί όμως πρώιμη παρέμβαση, απαιτείται έγκαιρη διάγνωση!

Για το λόγο αυτό, σε τακτική βάση θα πρέπει να γίνεται ο απαραίτητος παιδιατρικός έλεγχος, κατά τον οποίο θα διαπιστωθούν τυχόν καθυστερήσεις στην ανάπτυξη. Εκτός όμως από αυτόν, έχουν δημιουργηθεί και διάφορα εργαλεία αξιολόγησης των παιδιών, ειδικά για τον αυτισμό. Ένα από αυτά, που έχει σταθμιστεί στην Ελλάδα από την Μονάδα Αναπτυξιακής Παιδιατρικής της B’ Παιδιατρικής Κλινικής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι και η δοκιμασία ΠΑΙΣ, η οποία απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 18 μηνών ως 4 ετών. Είναι εύκολη και γρήγορη, ώστε να μην κουράζει τους μικρούς μας φίλους και παρουσιάζει υψηλό ποσοστό αξιοπιστίας (86,6% ευαισθησία και 98,6% ειδικότητα). Χορηγείται μόνο από πιστοποιημένους στη δοκιμασία αυτή παιδιάτρους και επαγγελματίες υγείας. Το αποτέλεσμα της δοκιμασίας φανερώνει τυχόν επικοινωνιακά ελλείμματα, ώστε άμεσα να γίνει παραπομπή σε ειδικό για τη έναρξη θεραπείας.

Επομένως, μην ξεχνάτε να απευθύνεστε στον παιδίατρό σας για κάθε συμπεριφορά του παιδιού σας που σας προβληματίζει ή για οτιδήποτε σας ανησυχεί σχετικά με την ανάπτυξή του. Αυτός θα αναλάβει ώστε να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος, ενώ φυσικά δεν θα πρέπει να παραλείπονται από τους γονείς οι τακτικές επισκέψεις σε αυτόν, ιδίως τα πρώτα χρόνια ζωής!


Η Παιδίατρος Κωνσταντίνα Κοπρινού - Τζαμπάζη διατηρεί ιατρείο στο Λαγκαδά (Βασ. Αλεξάνδρου 4, τηλ: 23940 24335 - 6978 928 387. Μάθετε περισσότερα εδώ






 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ



Επικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium