Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
27/10/2021 12:20:31


  


 
Επισκέπτες Online: 1397


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


SOS εκπέμπει το κονάκι των αναστενάρηδων στο Λαγκαδά
13-05-2021
SOS εκπέμπει το κονάκι των αναστενάρηδων στο Λαγκαδά

Την ανησυχία του για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το κονάκι του συλλόγου «Τα Αναστενάρια του Λαγκαδά» εκφράζει ο πρόεδρος του Σωτήριος Γκαϊτατζής.

Το κονάκι είναι ένα σπίτι διαμορφωμένο σαν χώρος συγκέντρωσης και προετοιμασίας των αναστενάρηδων. Στο χώρο αυτό φυλάσσονται οι ιερές εικόνες και τα αμανέτια (μαντήλια) και αποτελεί το σημείο αναφοράς των αναστενάρηδων, που χωρίς αυτό δεν μπορεί να τελεστεί το έθιμο της πυροβασίας. Στο Λαγκαδά υπάρχουν σήμερα δύο ενεργά κονάκια αναστεναριών, της Θρακικής Εστίας Λαγκαδά και του συλλόγου «Τα Αναστενάρια του Λαγκαδά» της οικογένειας Γκαϊτατζή (οικισμός Παπακυριαζή).


Κάθε χρόνο, επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο καταφθάνουν στο Λαγκαδά προκειμένου να παρακολουθήσουν το μοναδικό αυτό φαινόμενο της ακαϊας, ενώ ΜΜΕ παγκοσμίως (διαβάστε εδώ) έχουν γράψει άρθρα για τα Αναστενάρια του Λαγκαδά και την αυθεντικότητα της τέλεσης αυτού του εθίμου.

Μιλώντας στο lagadas.net o κ. Γκαϊτατζής αναφέρει πως «το κονάκι λόγω της παλαιότητας του έχει υποστεί σημαντικές φθορές, με κίνδυνο να καταρρεύσει μέρος της σκεπής του, ενώ επιδιορθώσεις χρειάζεται και η τοιχοποιία». Ο ίδιος δεν κρύβει την ανησυχία του για το μέλλον αυτού του εθίμου, καθώς ο σύλλογος δεν έχει έσοδα για να καλύψει τις επισκευές και τις φθορές, με κίνδυνο να επέλθει σταδιακά η κατάρρευση του οικήματος. «Προσπαθούμε με προσωπικό κόστος να κρατήσουμε ζωντανό αυτό το έθιμο που προβάλλει τον Λαγκαδά όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Δεν έχουμε σημαντική βοήθεια από πουθενά, ούτε από τον Δήμο Λαγκαδά ούτε από κάποιον άλλο φορέα. Αναζητούμε χορηγίες από ιδιώτες για να καλύψουμε το κόστος των μουσικών, τα ξύλα, το κρέας για το κουρμπάνι κ.α.» αναφέρει ο Γκαϊτατζής.
Δυστυχώς, παρότι, πρόκειται για σημαντικό θρησκευτικό έθιμο που προσελκύει κάθε χρόνο πλήθος επισκεπτών και τουριστών αποτελώντας πολιτιστική κληρονομιά του τόπου, τα Αναστενάρια του Λαγκαδά δεν έχουν λάβει ειδικής μέριμνας από τον Δήμο Λαγκαδά για την στήριξη και προβολή τους.  

O αναστενάρης Σωτήριος Γκαϊτατζής


Ο αρχιαναστενάρης Αναστάσιος Γκαϊτατζής

Την επιβεβαίωση πως το κονάκι του συλλόγου «Τα Αναστενάρια του Λαγκαδά» χρειάζεται επειγόντως επισκευές τονίζει και ο πρόεδρος της Κοινότητας Λαγκαδά Αστέριος Καραγιοβάννης.
Με κατεπείγον έγγραφο του προς την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Λαγκαδά, ο κ. Καραγιοβάννης αναφέρει πως το οίκημα χρήζει άμεσης επισκευής λόγω παλαιότητας, αφού είναι εμφανή τα σημάδια του χρόνου πάνω του. «Ο εν λόγω χώρος χρήζει άμεσης βοήθειας. Δεν θα ήταν καθόλου σωστό και κολακευτικό για τον Δήμο και το Λαγκαδά να έρχονται επισκέπτες και να αντικρίζουν μια τέτοια εικόνα εγκατάλειψης» αναφέρει μεταξύ άλλων στο έγγραφο του ο κ. Καραγιοβάννης.


Χθες, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Αλέξανδρος Πατσιαλάς συνοδεία του κ. Καραγιοβάννη επισκέφθηκαν το χώρο και κατέγραψαν τις εργασίες που απαιτούνται να γίνουν, ώστε να δρομολογηθούν άμεσα και το κονάκι να επιδιορθωθεί το συντομότερο δυνατόν.
Παράλληλα, στο έγγραφο του ο κ. Καραγιοβάννης τονίζει και την ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης από πλευράς του Δήμου Λαγκαδά, καθώς η πραγματοποίηση του εν λόγω εθίμου επιβαρύνει την οικογένεια Γκαϊτατζή
 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium