Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
20/5/2024 02:01:58Επισκέπτες Online: 390


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Διαλύονται τα αστυνομικά τμήματα - Η εικόνα στα τμήματα Λαγκαδά και Ζαγκλιβερίου
25-05-2021
Διαλύονται τα αστυνομικά τμήματα - Η εικόνα στα τμήματα Λαγκαδά και Ζαγκλιβερίου
 

«Ανοιχτή πληγή» για τα ήδη υποστελεχωμένα αστυνομικά τμήματα αποτελούν οι αποσπάσεις αστυνομικών στη Θεσσαλονίκη, που σύμφωνα με συνδικαλιστές, προκαλούν προβλήματα αστυνόμευσης σε όλη την πόλη. 

Συνολικά έχουν αποσπαστεί 257 αστυνομικοί από τα αστυνομικά τμήματα σε άλλες υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη υποστελέχωση. «Ο αριθμός των αποσπασμένων αστυνομικών σημαίνει ότι η Θεσσαλονίκη χάνει 128 περιπολίες ανά βάρδια, καθώς οι αποσπασμένοι θα αναπλήρωναν τα πληρώματα των περιπολικών» δηλώνει στο makthes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης Θόδωρος Τσαϊρίδη.

Χαρακτηριστικά για την αποδυνάμωση των τμημάτων, ο κ. Τσαϊρίδης αναφέρει τις ελλείψεις στο Α.Τ. Λευκού Πύργου και στον Εύοσμο. «Στον Εύοσμο, το τμήμα θα έπρεπε να λειτουργεί με 80 αστυνομικούς και τώρα είναι ζήτημα αν έχει 40 άτομα. Μιλάμε για ένα τμήμα που πρέπει να καλύψει μια περιοχή με 200.000 κατοίκους και αστυνομεύεται από ένα περιπολικό! Όπως βέβαια και ο κάθε δήμος της πόλης. Επίσης, στο μεγαλύτερο τμήμα της πόλης, στο Α.Τ. Λευκού Πύργου, αν και έχει οργανική δύναμη 328 άτομα, η πραγματική δύναμη του είναι 224» αναφέρει.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι για τους λόγους των αποσπάσεων αλλά και για την θέση που καλούνται να καλύψουν, την ώρα που η εγκληματικότητα καλπάζει, οι υποχρεώσεις των αστυνομικών αυξάνονται και το δυναμικό του σώματος είναι υποστελεχωμένο. «Ο βασικός λόγος που γίνεται μια απόσπαση είναι η έκτακτη επιχειρησιακή ανάγκη. Την δεδομένη στιγμή όμως δεν μπορούμε να αντιληφθούμε ποιες είναι αυτές οι ανάγκες που πρέπει να καλύψουν και αδειάζουν τα τμήματα» λέει ο κ. Τσαϊρίδης.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, οι αποσπάσεις αστυνομικών ύστερα από αίτηση δική τους σε ισχυρά πρόσωπα που μπορούν να επηρεάσουν, είτε επειδή πρέπει να προστατεύουν επίσημους που αποτελούν πιθανούς στόχους. «Πάνε σε ειδικές υπηρεσίες, σε φύλαξη προσώπων και πιθανών στόχων. Για παράδειγμα, στη Διεύθυνση Ασφαλείας που οι αστυνομικοί παρακολουθούν ύποπτους και εξιχνιάζουν εγκλήματα, πλέον επειδή έχουν αποσπαστεί πολλοί στην υπηρεσία, ανάλαβαν και την φύλαξη στόχων» καταγγέλλει ο Θόδωρος Τσαϊρίδης. 

Αναλυτικά τα στοιχεία που δίνει η ΕΑΥΘ για τις αποσπάσεις ανά τμήμα:

ΑΤ ΛΕΥΚΟΥ ΠΥΡΓΟΥ

50

ΑΤ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ-ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ

17

ΑΤ ΒΟΛΒΗΣ

15

ΑΤ ΔΕΛΤΑ

9

ΑΤ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ

5

ΑΤ ΘΕΡΜΗΣ

11

ΑΤ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

13

ΑΤ ΚΑΛΙΝΔΟΙΩΝ

6

ΑΤ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥ

15

ΑΤ ΛΑΓΚΑΔΑ

12

ΑΤ ΝΕΑΠΟΛΗΣ - ΣΥΚΕΩΝ

11

ΑΤ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ

13

ΑΤ ΠΥΛΑΙΑΣ - ΧΟΡΤΙΑΤΗ

18

ΑΤ ΤΟΥΜΠΑΣ - ΤΡΙΑΝΔΡΙΑΣ

20

ΑΤ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ

9

ΑΤ ΧΑΡΙΛΑΟΥ-ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ

21

ΑΤ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ

12

ΣΥΝΟΛΟ

257

 
Από τη μια ναρκωτικά… από την άλλη μάσκες

«Γενικότερα υπάρχει ένα μπάχαλο στις υπηρεσίες» λέει ο πρόεδρος της ΕΑΥΘ «χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών, που την μια ημέρα συνέλαβαν δράστες με 270 κιλά κοκαΐνης και την επόμενη ημέρα τους έστειλαν για ελέγχους τήρησης των μέτρων για κορονοϊό. Τα προβλήματα είναι πολυεπίπεδα».

Ο κ. Τσαϊρίδης ζητάει να «σταματήσουν οι αποσπάσεις άνευ λόγου, να γίνει σωστή αξιολόγηση για το ποιοι πραγματικά έχουν ανάγκη φύλαξης, να γίνει σωστή κατανομή του υπάρχοντος προσωπικού και κάθε υπηρεσία να ασχολείται με το αντικείμενο της. Δεν γίνονται όλες οι υπηρεσίες να ασχολούνται με όλα».

Σε επιστολή της ΕΑΥΘ προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον αρχηγό της ΕΛΑΣ, Μιχάλη Καραμαλάκη, αναφέρεται πως «αν δεν υπάρξει άμεση επανεξέταση των αποσπάσεων και ενίσχυση των ΑΤ, θα προσφύγουμε στη δικαιοσύνη για την προστασία των συναδέλφων μας και την αποκατάσταση της υπηρεσιακής τάξης».


www.makthes.gr 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium