Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
20/5/2024 03:59:09Επισκέπτες Online: 499


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Δήμοι Δυτικής Θεσσαλονίκης: Οι αντιπολιτεύσεις βαθμολογούν τους... δημάρχους
09-06-2021
Δήμοι Δυτικής Θεσσαλονίκης: Οι αντιπολιτεύσεις βαθμολογούν τους... δημάρχους
 

Απουσία οράματος, σχεδιασμού και αδράνεια σε ζητήματα που αφορούν στην καθημερινότητα των πολιτών καταλογίζουν στις διοικήσεις οι επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης δήμων της Δυτικής Θεσσαλονίκης

Δύο χρόνια συμπληρώθηκαν πρόσφατα από τις τελευταίες δημοτικές εκλογές, από τις οποίες αναδείχθηκαν οι δεκατέσσερις δήμαρχοι του νομού Θεσσαλονίκης. Aλλοι κατάφεραν να εκλεγούν με μεγάλο ποσοστό από την πρώτη Κυριακή κι άλλοι εξελέγησαν με οριακή διαφορά από τους δεύτερους στο… ενενήντα της δεύτερης Κυριακής. Από αυτούς οι έξι είναι «παλιές καραβάνες» της αυτοδιοίκησης, καθώς μετρούν πολλά χρόνια και… ένσημα στο δημαρχιακό θώκο και οι οκτώ «νεοσύλλεκτοι» διανύοντας την πρώτη τους περίοδο. Στο ήμισυ της αυτοδιοικητικής περιόδου, με τις επόμενες κάλπες να «στήνονται» τον Οκτώβριο του 2023 και με νέο νόμο πλέον, βάσει του οποίου καταργείται η απλή αναλογική η «ΜτΚ» δίνει το λόγο σε όλους τους επικεφαλής των παρατάξεων της μείζονος αντιπολίτευσης πλην του κεντρικού δήμου Θεσσαλονίκης, για τον οποίο θα ακολουθήσει ξεχωριστό ρεπορτάζ. Δεκατρία στελέχη δήμων του νομού που βρίσκονται στα έδρανα της αντιπολίτευσης αξιολογούν το έργο των διοικήσεων και τους βάζουν «κάτω από τη βάση», μιλούν για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους και καταλογίζουν λάθη, παραλείψεις και έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη του τόπου τους.

Η «ΜτΚ» θεωρώντας πως βασικό στοιχείο της αυτοδιοίκησης είναι η Δημοκρατία και βασικό στοιχείο της Δημοκρατίας και της πολυφωνίας σε έναν δήμο η αντιπολίτευση, μέσα από τον θεσμικό της ρόλο, δίνουμε βήμα στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να κρίνουν το έργο της διοίκησης με τεκμηριωμένο λόγο και επιχειρήματα, για τον οποίο άλλωστε και η ίδια κρίνεται.

Αμπελόκηποι - Μενεμένης: «Απουσία» και «απραξία» καταλογίζει στην δημοτική αρχή Αμπελοκήπων - Μενεμένης, ο επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή», Γιώργος Κυριλλίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, «τα δύο χρόνια μετά τις τελευταίες δημοτικές εκλογές προσδίδουν άλλα δύο χρόνια απραξίας και απουσίας της δημοτικής αρχής από τα σημαντικότερα προβλήματα των συμπολιτών μας. Ξεκινάμε από το γεγονός ότι ένας δήμαρχος δεν λογοδοτεί δημόσια και αποφασίζει ερήμην των πολιτών για σοβαρά ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα τους. Επιπρόσθετα δυσχεραίνει το έργο των δημοτικών συμβούλων μη παρέχοντας διευκολύνσεις, που ο νόμος ορίζει και μη απαντώντας στον έλεγχο που του γίνεται. Πέραν όμως του τρόπου λειτουργίας, αδυνατεί να δώσει λύσεις ή να συμβάλλει στην επίλυση σημαντικών και διαχρονικών ζητημάτων, όπως το περιβάλλον, η εγκληματικότητα, η αξιοποίηση του στρατοπέδου Μ. Αλέξανδρος, η υποβάθμιση της εμπορικής αγοράς, το κυκλοφοριακό, η έλλειψη χώρων στάθμευσης, αναψυχής και άθλησης, τα απροσπέλαστα και μικρά συνάμα πεζοδρόμια, η έλλειψη σωστών διαβάσεων, η έλλειψη στέγης για το καλλιτεχνικό σχολείο κ.ά.» λέει ο κ. Κυριλλίδης. Και συμπληρώνει: «συνολικά οι λέξεις καλαισθησία, καινοτομία, όραμα είναι άγνωστες έννοιες για την επί 11 χρόνια διοίκηση του ενιαίου δήμου». Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Αμπελοκήπων- Μενεμένης μάλιστα κάνει λόγο για την ύπαρξη δήμου «τριών ταχυτήτων» όπως υποστηρίζει και απουσία μεγάλων πρότζεκτ από την περιοχή.

Κορδελιό - Εύοσμος: Αυστηρός με την διοίκηση του Κλεάνθη Μανδαλιανού στο δήμο Κορδελιού - Ευόσμου είναι ο αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου της περιοχής και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιάννης Καμαρινός αξιολογώντας το μέχρι σήμερα έργο με «απόλυτο μηδέν» όπως λέει. «Δύο χρόνια μετά την ανάληψη της διοίκησης του δήμου μας από την παράταξη «Νέα Πνοή με Ήθος και Όραμα» του κ. Μανδαλιανού και των συνεργαζόμενων παρατάξεων των κκ. Σωτηράκη-Λαφαζανίδη, μόνο μία βαθμολογία θα μπορούσε να δώσει κάθε λογικός πολίτης: Απόλυτο Μηδέν. Η χειρότερη διοίκηση των τελευταίων μεταπολιτευτικών χρόνων δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτά που διακηρύσσει το σύνθημα της. Όταν λες Νέα Πνοή, σημαίνει, δεν αφήνεις τον δήμο σου να πνίγεται στην δυσοσμία και να κλείνεις τα μάτια και τα αυτιά σου στις φωνές των ανθρώπων που ζουν μέσα σε περιβαλλοντική μόλυνση. Συνεργάζεσαι με όλους και αντιμετωπίζεις την κατάσταση. Αυτό το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν φαίνεται να θέλει αυτή η διοίκηση να το λύσει» σχολιάζει ο κ. Καμαρινός. Και συνεχίζει «Όταν λες ήθος, σημαίνει, ότι σε μία κοινωνία με χιλιάδες ανέργους και οικονομικά δυσχερή νοικοκυριά δίνεις ίσα δικαιώματα για εργασία σε όλους τους πολίτες και δεν προσλαμβάνεις ημετέρους. Όταν λες όραμα, σημαίνει, ότι λαμβάνεις τα μηνύματα της εποχής, σέβεσαι την ιστορία του τόπου σου και ετοιμάζεις έργα που θα βάλουν τον ιστορικό δήμο μας σε άλλη εποχή. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, χάνεται ακόμη μία τετραετία από μία δημοτική αρχή που έδειξε τις ικανότητες της την περίοδο της πανδημίας με τον χειρότερο τρόπο για όλους μας» καταλήγει ο κ. Καμαρινός.

Ωραιόκαστρο: «Η νεοεκλεγείσα διοίκηση αποδείχθηκε κατώτερη των προσδοκιών των πολιτών και των περιστάσεων. Κύριο μέλημα του δημάρχου είναι η ρουσφετολογική εξυπηρέτηση κομματικών και παραταξιακών φίλων. Ψηφοθηρική εκμετάλλευση με κάθε ευκαιρία των δράσεων του δήμου. Προσλήψεις προσώπων και βολέματα με εκλογική προοπτική. Εξαγορά πρόθυμων παραταξιακών στελεχών και πολιτικές «συνεργασίες» με ανταλλάγματα. Χιλιάδες απευθείας αναθέσεις έργων, προμηθειών σε ημετέρους» αναφέρει από την πλευρά του ο Παντελής Σκαρλάτος, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Ωραιοκάστρου. Ο κ. Σκαρλάτος καταλογίζει στην σημερινή διοίκηση του δήμου Ωραιοκάστρου έλλειψη οράματος και προγράμματος για την βελτίωση της ζωής των πολιτών της περιοχής. Αναφερόμενος στα προβλήματα του δήμου υποστηρίζει: «Τα προβλήματα στο δήμο μας είναι αρκετά. Τα σημαντικότερα είναι η ποιότητα του πόσιμου νερού στη Μυγδονία και την Καλλιθέα, το δίκτυο αποχέτευσης στις ίδιες περιοχές, η υποβάθμιση της υγείας μας και του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής μας από την συνεχιζόμενη λειτουργία των λατομείων, το έλλειμμα ασφάλειας που βιώνουν οι συμπολίτες μας» καταλήγει ο κ. Σκαρλάτος.

Νεάπολη - Συκιές: Αδιαφορία καταλογίζει από την πλευρά του, στο δήμαρχο Νεάπολης - Συκεών Σίμο Δανιηλίδη, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Ηλίας Ζάχαρης. «Στη μέση της θητείας της νυν διοίκησης του δήμου, η μόνη βεβαιότητα είναι ότι για τον κύριο Δανιηλίδη ο δήμος είναι πρόφαση για να είναι ίδιος δήμαρχος και για να επιτευχθεί αυτό, ο μόνος τρόπος είναι να διατηρεί το δήμο σε ένα διαρκές τέλμα για να μην απειλείται ο ίδιος και να εξυπηρετεί την πελατεία του, που τον διατηρήσει την διοίκηση, δηλαδή τους ανθρώπους την ψήφο των οποίων μπορεί να κερδίσει με παροχές από τη διοίκηση» λέει ο κ. Ζάχαρης. Και συμπληρώνει: «για τους άλλους αδιαφορεί. Γι’ αυτόν δεν υπάρχει αγορά δεν υπάρχουν οι άνθρωποι που δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ για να κρατήσουν ζωντανές τις επιχειρήσεις τους. Δεν ξέρω αν υπάρχει άλλος δήμος στη χώρα που να αδιαφόρησε τόσο για το λιανεμπόριο και την εστίαση που παντού αντιμετωπίστηκε ως προτεραιότητα. Το κύριο πρόβλημα του δήμου Νεάπολης - Συκεών είναι ο δήμαρχος και η μόνιμη αγωνία του για μία ακόμη θητεία. Ευτυχώς πλέον δεν το καταλαβαίνουν μόνο οι δημότες αλλά και τα στελέχη που αισθάνονται διακοσμητικοί στις επιδιώξεις του δημάρχου. Η ανασφάλεια της κοινωνίας είναι η μόνη ασφάλειά του και γι’ αυτό την καλλιεργεί» καταλήγει ο κ. Ζάχαρης.

Παύλου Μελά: Για απουσία στο όραμα, τον προγραμματισμό και τη στόχευση που θα έπρεπε να έχει η διοίκηση του δήμου Παύλου Μελά, κάνει λόγο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιώργος Λίλτσης. Υποστηρίζει πως δύο χρόνια μετά τις τελευταίες δημοτικές εκλογές και τα προβλήματα του δήμου Παύλου Μελά ακόμα να αντιμετωπιστούν από μία διοίκηση που «αρκείται στην απλή διαχείριση και από την οποία απουσιάζει το όραμα, ο προγραμματισμός και η στόχευση».

Επισημαίνει ότι ο δήμαρχος μαζί με τους στενούς του συνεργάτες, αντιδημάρχους και συμβούλους έχουν ξεχάσει τις γειτονιές σε Σταυρούπολη, Πολίχνη και Ευκαρπία. «Οι γειτονιές μας είναι βρώμικες, γεμάτες σκουπίδια, με δρόμους με λακκούβες, σκοτεινές και επικίνδυνες. Αρνούνται και αδυνατούν να διαχειριστούν προβλήματα της καθημερινότητας, προβλήματα απλά που χρονίζουν και ταλαιπωρούν τους συμπολίτες μας. Η σημερινή διοίκηση του δήμου Παύλου Μελά αρκείται σε ‘πασαλείμματα’ και αυτό πλέον είναι εμφανές. Αποτυχία λοιπόν στην καθημερινότητα. Αποτυχία όπως και στα εμβληματικά έργα, όπως είναι αυτό του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά για το οποίο τα τελευταία χρόνια μετράμε καθυστερήσεις».

Ο κ. Λίλτσης κάνει λόγο και για παντελή απουσία ενός οραματικού σχεδιασμού, που όπως λέει, στερεί από τον δήμο ευρωπαϊκούς πόρους και προγράμματα που θα μπορούσαν να τον μετατρέψουν σε σύγχρονο, ψηφιακό, πράσινο δήμο, όπως διεκδικεί η παράταξη του «ΑΝΑΤΡΟΠΗ». Αλλά και στα υπόλοιπα ζητήματα, σημειώνει ο ίδιος, ο δήμαρχος μένει μετεξεταστέος και βαθμολογείται κάτω από τη βάση. «Αλλεπάλληλες απευθείας αναθέσεις έργων χωρίς να υπάρχει προηγουμένως ενημέρωση του δημοτικού συμβουλίου, απόκρυψη στοιχείων και προβληματική λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Λαγκαδάς: Αδράνεια στο έργο που έπρεπε να παραχθεί την τελευταία διετία στο δήμο Λαγκαδά καταλογίζει στη δημοτική αρχή η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Νίκη Ανδρεάδου.

«Δυστυχώς για το δήμο Λαγκαδά, αυτό που χαρακτηρίζει την εδώ και δύο χρόνια τη δημοτική αρχή είναι η αδράνεια» σχολιάζει η ίδια και τονίζει πως η καθημερινότητα των δημοτών είναι ένας... Γολγοθάς.

«Η καθαριότητα είναι ανύπαρκτη, σε πολλά σημεία η έλλειψη φωτισμού παραπέμπει σε ταινία θρίλερ, ενώ οι δρόμοι είναι καρμανιόλες και ακόμη και με μια μέτρια βροχή γίνονται ποτάμια. Οι διακοπές νερού είναι καθημερινές, τις περισσότερες φορές πολύωρες» επισημαίνει η κ. Ανδρεάδου.

Δεν παραλείπει μάλιστα να θίξει και το ζήτημα των νεκρών από την πανδημία, λέγοντας πως «η διοίκηση του δήμου δεν έδειξε καμία μέριμνα, ούτε σεβασμό στη μνήμη των νεκρών και τα μόνα μέτρα που έλαβε είναι εισπρακτικού χαρακτήρα».

Υποστηρίζει ακόμη πως αποδυναμώθηκε η περιφέρεια του δήμου, καθώς έκλεισαν κρίσιμες δομές, ενώ στο θέμα των υποδομών, αναφέρει ότι η κατάσταση είναι τραγική, αφού όπως λέει, ενώ υπάρχουν εργαλεία και άλλοι δήμοι τα αξιοποιούν, στο δήμο Λαγκαδά περνάνε ανεκμετάλλευτα. «Μετράμε αστοχίες, όπως το αποχετευτικό στο Ζαγκλιβέρι που οδηγήθηκε σε ναυάγιο με τη διάλυση της σύμβασης, τα πλευρικά διόδια μάς επιβλήθηκαν διότι η μόνιμη απάντηση του δημάρχου ήταν «δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα», ενώ και για τη ΜΕΑ Δυτικού Τομέα στη Μαυροράχη, που θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο περιβαλλοντικά την περιοχή, ο δήμαρχος επί μήνες μας έλεγε ότι δεν έχει καμία ενημέρωση. Και αν δεν ξεσηκωνόταν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο σύνολό τους, δεν θα είχε γίνει απολύτως τίποτα».

Δέλτα

Πως το έργο της σημερινής διοίκησης του δήμου Δέλτα είναι «μηδαμινό και ανύπαρκτο» και ότι αυτή την περίοδο «ολοκληρώνονται έργα που είχαν ξεκινήσει» επί δικής του, προηγούμενης θητείας λέει ο πρώην δήμαρχος της περιοχής και σημερινός Γενικός Γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης, Μίμης Φωτόπουλος ο οποίος μάλιστα βαθμολογεί το έργο της σημερινής διοίκησης με «2». «Ό,τι ολοκληρώνεται τώρα είναι έργα που έχουμε ξεκινήσει στη δική μας θητεία, και τώρα εγκαινιάζονται, όπως ο φωτισμός στις καλύβες των ψαράδων της Χαλάστρας, οι ασφαλτοστρώσεις (όπως προς τις νέες εργατικές κατοικίες στα Διαβατά), οι παιδικές χαρές και άλλα» υποστηρίζει ο κ. Φωτόπουλος. «Δεν μου είναι καθόλου ευχάριστο, αλλά δεν μπορώ παρά να βάλω 2. Επιεικώς. Γιατί ο δήμαρχος πρέπει να είναι παρών στα προβλήματα από το πρωί μέχρι το βράδυ. Πρέπει να τρέχει για τους συνδημότες και για τον τόπο μας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει σχέδιο και δεν υπάρχει όραμα, που σημαίνει μια ακόμη χαμένη καλλικρατική τετραετία, μετά το 2010-2014, για μια από τις πιο προνομιακές περιοχές της Θεσσαλονίκης. Και αυτό συμβαίνει όταν έχουμε σήμερα μια κυβέρνηση που στηρίζει την τοπική αυτοδιοίκηση έμπρακτα, με αποφάσεις και κονδύλια, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στη δική μας θητεία, όπου όχι μόνο δεν μας χρηματοδοτούσαν αλλά μας έκοβαν και όσα δικαιούμασταν» καταλήγει ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης δήμου Δέλτα.

Χαλκηδόνα: Για έργα «βιτρίνας» τα οποία εξαντλούνται στην επικοινωνιακή και μόνο διαχείριση κατηγορεί τη διοίκηση του δήμου Χαλκηδόνος ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Μαυρουδής Μηντσιούδης, τονίζοντας χωρίς περιστροφές πως μέσα σε δύο χρόνια δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. «Το μόνο που κάνουν είναι να κόβουν κορδέλες σε έργα που προγραμμάτισε η προηγούμενη δημοτική αρχή, γεγονός που το έχουμε καταγγείλει επανειλημμένα στο δημοτικό συμβούλιο, και να τα διαφημίζουν ως δικά τους» επισημαίνει ο κ. Μηντσιούδης.

Υποστηρίζει ότι ο δήμαρχος Σ. Αναγνωστόπουλος και η ομάδας του δεν κατάφεραν να δώσουν ακόμη στους πολίτες το στίγμα της πολιτικής τους και ασχολούνται μόνο με τα δημοπρατημένα, από την προηγούμενη διοίκηση, έργα. «Ακόμη και στα έργα που θα έπρεπε να έχουν κάνει τις διαδικασίες για να ενταχθούν στο πρόγραμμα Τρίτσης δεν έχουν κάνει τίποτα. Επίσης κωλυσιεργούν και δεν έχουν κανένα σχέδιο για σημαντικά έργα στην οδοποιία, τη σχολική στέγη, την ύδρευση και αποχέτευση που αφορούν στην καθημερινότητα των πολιτών» υπογραμμίζει ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης και σχολιάζει δηκτικά πως «η απουσία της διοίκησης μοιραία την οδηγεί στο μείνει… μετεξεταστέα. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι η διοίκηση περνάει την τάξη».

www.makthes.gr 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium