Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
21/2/2024 21:16:50

Επισκέπτες Online: 448


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Για 2 μέρες οι «Εκκλησιάζουσες» στο Λαγκαδά
05-07-2021
Για 2 μέρες οι «Εκκλησιάζουσες» στο Λαγκαδά
 

Το επίκαιρο έργο του Αριστοφάνη «Εκκλησιάζουσες», η πολιτική κωμωδία με τα επίκαιρα μηνύματα της ελευθερίας και της ισότητας θα ανέβει την Τρίτη 6 και την Τετάρτη 7 Ιουλίου στα Λουτρά Λαγκαδά στις 21.00 από τον Πολιτιστικό Αθλητικό Σύλλογο Λαγκαδά και το Theatrehouse network.

Υπόθεση του έργου: Στην Αρχαία Αθήνα λίγο μετά το τέλος του Πελοποννησιακού πολέμου, όταν η λάμψη και η δόξα του Χρυσού Αιώνα έχουν χαθεί οριστικά, οι γυναίκες βλέποντας τον άθλιο τρόπο με τον οποίο κυβερνούν οι άνδρες, αποφασίζουν, οι οποίες δεν έχουν κανένα δικαίωμα ψήφου, να αναλάβουν τα ηνία της Αθηναϊκής Πολιτείας. Μεταμφιεσμένες λοιπόν σε άνδρες, κερδίζουν την πλειοψηφία στη Βουλή (Εκκλησία του Δήμου) και θέτουν δύο βασικούς νόμους: πρώτον τη κατάργηση της ιδιοκτησίας και κοινοκτημοσύνη όλων των αγαθών και δεύτερον την κατάργηση του γάμου και κοινοκτημοσύνη των γυναικών. 

Αραγε εξακολουθούν στις μέρες μας να φαντάζουν ως ακίνδυνες και ουτοπικές αυτές οι καταστάσεις;

Οι Εκκλησιάζουσες πρωτοπαίχτηκαν το 392 π.Χ. Ο Αριστοφάνης μετά από 19 χρόνια ξαναφέρνει ως κεντρικά πρόσωπα στο έργου του τις γυναίκες (μετά τις Θεσμοφοριάζουσες και την Λυσιστράτη 411 π.Χ.). Οι γυναίκες πάλι διεκδικούν από τους άνδρες το αποκλειστικό τους προνόμιο, δηλαδή τη διακυβέρνηση της πόλεως, αφού αυτές είναι εξ ορισμού αποκλεισμένες από κάθε συμμετοχή στοπολιτικό δικαίωμα. Αυτή τη φορά όμως, δεν πρόκειται για μια προσωρινή κατάσταση αλλά για μόνιμη επιβολή γυναικοκρατίας στη διαχείριση της εξουσίας. Ο σκοπός του Αριστοφάνη ήταν να στοχοποιήσει τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης κάτω από τις οποίες ζει και δρα ο κάθε πολίτης.

Επειδή σε κάθε μορφή τέχνης τα πάντα επιτρέπονται και ο κάθε καλλιτέχνης μπορεί να εκφράζεται ελεύθερα, ο Αριστοφάνης κινούμενος στο χώρο της φαντασίας και των ουτοπικών καταστάσεων, με σκοπό την πρόκληση γέλιου μέσα από την προκλητική γλώσσα και τις βωμολοχίες, παρουσιάζει  ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας για την εποχή του.

Για την ομάδα μας πρωταγωνίστρια δεν είναι μόνο η Πραξαγόρα, αλλά όλος ο χορός των γυναικών οι οποίες συμβάλουν στην νέα διακυβέρνηση της πόλης. Οι γυναίκες στην εξουσία. Ένα διαχρονικό θέμα που μας απασχολεί μέχρι σήμερα.

Συντελεστές της παράστασης

Σκηνοθεσία: Γιάννης Πουταχίδης

Διδασκαλία χορών: Γιώργος Τερζόγλου, Ιωάννα Κουκουτσέλου

Σκηνικά/κουστούμια/αφίσα: η ομάδα

Μουσική επιμέλεια: Γιάννης Πουταχίδης

Φωτισμός: η ομάδα

Project manager: Ελισσάβετ Καλίγκα

Διανομή:

Πραξαγόρα - Όλια Στολτίδου, Μαρία Καραγεώργου

Βλέπυρος - Παρασκευάς Πινέλης

Χρέμης - Δημήτρης Τσιμέρης, Ελένη Χαραμψιδου

Νέος - Χριστόδουλος Τζίμας

Νέα - Φωτεινή Κόκουλα

Γριά 1η - Ελένη Ματθαιοπούλου

Γριά 2η - Παρασκευάς Πινέλης

Γριά 3η - Δημήτρης Τσιμέρης

Παιδί – Χρήστος Πουταχίδης

Χορός - Ειρήνη Τιπίδου, Ελένη Τριανταφύλλου, Ελένη Ματθαιοπούλου, Ελένη Χαραμψιδου, Μαρία Καραγεώργου

 

Λίγα Λόγια για τους φορείς

Το Σπίτι του Θεάτρου - Theatrehouse network

Το Σπίτι του Θεάτρου - Theatrehouse network είναι ένας νεοσύστατος μη κερδοσκοπικός φορέας. Ιδρύθηκε από τον Γιάννη Πουταχίδη με σκοπό να βοηθήσει ερασιτεχνικές ομάδες παραστατικών τεχνών να δημιουργήσουν ένα δίκτυο εργασίας αλλά και ευκαιρίες για περαιτέρω συνεργασία. Το ΣτΘ - Theatrehouse συνδέει φυσικά πρόσωπα, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στον χώρο του θεάτρου όπως σχολεία, πανεπιστήμια, πολιτιστικούς φορείς, θέατρα, ενώσεις, ιδρύματα και άτυπες ομάδες. Τα ιδρυτικά μέλη είναι έμπειρα στελέχη με αναγνωρισμένη πορεία στο χώρο της εκπαίδευσης, των παραστατικών τεχνών, στα διεθνή και ευρωπαϊκά fora.

Πολιτιστικός Αθλητικός Σύλλογος Λαγκαδά – ΠΑΣ Λαγκαδα

Ο Πολιτιστικός Αθλητικός Σύλλογος Λαγκαδά, είναι ένα σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με έδρα τον Λαγκαδά. Το σωματείο δραστηριοποιείται στον τομέα του Πολιτισμού και Αθλητισμού για 40 συναπτά έτη. Έχει ενεργά δώδεκα (12) τμήματα παραδοσιακού χορού, χορωδίας, ζωγραφικής, σκάκι και θεάτρου. Το σωματείο έχει επανειλημμένα εκπροσωπήσει την πόλη του Λαγκαδά και τη χώρα μας σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ παραδοσιακών χορών, θεάτρου  χορωδιών, συμμετέχει σε αγώνες σκακιού, και οργανώνει εκθέσεις ζωγραφικής. Ο σύλλογος διατηρεί μια πλούσια υματιοθήκη με περίπου 260 παραδοσιακές φορεσιές από όλες σχεδόν τις περιοχές της Ελλάδα. Το τμήμα θεάτρου αποτελείται από τρεις ηλικιακές ομάδες: παιδικό τμήμα (έως 12 χρονών), νέων και ενηλίκων. Η θεατρική ομάδα νέων σε συνεργασία με το Theatrehousenetwork, τον Μάιο του 2019 εκπροσώπησε την Ελλάδα στο θεατρικό φεστιβάλ LingueinScena στο Τορίνο της Ιταλίας και επιλέχτηκε επίσης να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Liverpool International Theatre Festival στο Liverpool, Nova Scotia, Canadaμε το έργο project Woyzeck.

Το τμήμα θεάτρου έχει οργανωθεί και διευθύνεται από τον Γιάννη Πουταχίδη από το 2003.
 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium