Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
20/4/2024 01:22:33





















Επισκέπτες Online: 1050


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.






Πολιτισμικές ανάσες  *Του Τρύφωνα Τσόμπανη
12-07-2021
Πολιτισμικές ανάσες *Του Τρύφωνα Τσόμπανη
 

Ένα πολιτιστικό γεγονός ιδιαίτερου ενδιαφέροντος εγκαινιάστηκε προ ημερών στη Θεσσαλονίκη στο χώρο των Λουτρών της Αριστοτέλους το γνωστό Χαμάμ Μπέη. Πρόκειται για την Ελληνική συμμετοχή στην 17η Biennale αρχιτεκτονικής, υπό την ευθύνη του γεν. γραμματέα χωροταξίας και αστικού περιβάλλοντος  και Εθνικού επιτρόπου κ. Ε. Μπακογιάννη, και  μια διεθνή έκθεση που αφορά στην τέχνη και την αρχιτεκτονική. Η έκθεση αφορά στο γεγονός της αντιμετώπισης της Θεσσαλονίκης μετά την μεγάλη πυρκαγιά του 1917 από τον αρχιτέκτονα ΕΡΝΕΣΤΟ ΕΜΠΡΑΡ. Το ιδιαίτερα ευχάριστο γεγονός είναι ότι σ’ αυτή την έκθεση μετέχει κι ένας δικός μας άνθρωπος και συμπολίτης ο αρχιτέκτονας και ζωγράφος Γιώργος Μπουγιου-κλής.

Συμμετέχει δε σε αυτήν τη συλλογική δουλειά σε συνεργασία με το Α.Π.Θ, με θέμα: «Η Λεωφόρος της Κοινωνίας των Εθνών - ο Γνωστός Aξονας της Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη» μέσω 4 εικαστικών έργων – προσωπογραφιών. Του ζητήθηκε να αποδώσει τις προσωπικότητες που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην ιστορία - εξέλιξη του άξονα της Αριστοτέλους.

Ένα έργο, αυτό που συναντάμε στον πρώτο χώρο, είναι ολόσωμο διαστάσεων 2.00 Χ 1.20 και αναπαριστά τον Ερνεστ Εμπράρ πάνω στα ιστορικά κατάλοιπα (είναι ο πολεοδόμος, αρχιτέκτων που κλήθηκε να σχεδιάσει τον άξονα μετα την πυρκαγιά του 17) και ουσιαστικά υποδέχεται τον επισκέπτη. Τα υπόλοιπα είναι 1.20 Χ 1.20 οι τρείς σημαντικοί πολιτικοί Βενιζέλος, Παπαναστασίου, Καραμανλής. Τα θέματα είναι κάρβουνο και μελάνι, και αποδίδονται με ιδιαίτερο ρεαλιστικό τρόπο απεικόνισης, που εντυπωσιάζουν τον θεατή.




Οι προσωπογραφίες εκτίθενται ανά ενότητες παράλληλα με τις μακέτες και τα σχέδια ούτως ώστε ο επισκέπτης να έχει εικόνα του συνόλου των δεδομένων ιστορικών, κοινωνικών, πολιτικών, αρχιτεκτονικών, πολεοδομικών.

Ταυτόχρονα υπάρχουν μακέτες αναπαράστασης της αρχικής πρότασης του άξονα, απ' όπου γίνονται κατανοητά τα συνθετικά και μορφολογικά στοιχεία (Στοές, εξώστες, κλιμάκωση όγκου, διάκοσμος κλπ). Ο επισκέπτης μπορεί να δει ακόμα πάνω σε δύο μεγάλα αναπτύγματα πως κατέληξε ο άξονας σήμερα, μέσω μιας αντιπαραβολής του πριν (αρχικής πρότασης) και του μετά (σήμερα).

Δίνεται έμφαση μέσω των πολεοδομικών στοιχείων - χαρτών, στην πολυπολιτισμικότητα που χαρακτήριζε αυτόν τον αστικό ιστό και στο «νέο δεδομένο» που προέκυψε μετά την πυρκαγιά, δηλαδή τον άξονα της Αριστοτέλους που οδηγεί μέχρι την θάλασσα.

Είναι ένα ζήτημα για τη σύγχρονη κοινωνία πως εν τέλη αξιοποιεί τα αστικά περιβάλλοντα, ιδίως αυτά που είναι φορτισμένα με την ιστορικότητα και της μνήμες. Αυτοί οι χώροι είναι εν τέλει οι καθημερινοί δημόσιοι χώροι των πολιτών μέσα στους οποίους καλούνται αρμονικά να συνυπάρξουν, πάντοτε αξιοποιώντας το παρελθόν, ζώντες το παρόν και οραματιζόμενοι για το μέλλον.

Έχουμε επομένως ένα πρόβλημα ζωντανής αρχιτεκτονικής και όχι συντήρησης. Πάντως παρ’ όλα αυτά η επιστήμη της αρχιτεκτονικής έχει πάντα τον τρόπο να δημιουργεί περιβάλλοντα που λειτουργούν υπέρ του πολιτισμού και γιατί όχι να διασώζουν ιστορικές μνήμες και καταβολές.

Ποιος είναι όμως ο Γεώργιος, Νικολάου, Μπουγιουκλής. Είναι Αρχιτέκτων μηχανικός Δ.Π.Θ και Msc Προστασίας Συντήρησης και αποκατάστασης ιστορικών μνημείων και συνόλων του Α.Π.Θ.

Γεννήθηκε στον Λαγκαδά το 1987. Σπούδασε στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο στην Ξάνθη (2005-2011). Στη συνέχεια εξειδικεύτηκε στις ψηφιακές απεικονίσεις - 3d visualizationartist (2011). Συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο Α.Π.Θ. στην Προστασία, Συντήρηση και Αποκατάσταση Αρχιτεκτονικών μνημείων (2012-2014). Ταυτόχρονα παρακολούθησε μαθήματα Αγιογραφίας, ζωγραφικής και ξυλογλυπτικής.

Το 2016 διακρίθηκε με Α’ βραβείο σε πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.

To 2018 διακρίθηκε με εύφημη μνεία σε πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.

Από το 2011 έως και σήμερα εργάζεται ως Αρχιτέκτων μηχανικός, ασχολούμενος με σύγχρονα έργα, ιστορικά μνημεία και εικαστικά.

Ένας δικός μας λοιπόν άνθρωπος, χρήσιμος όχι μόνο στην επιστήμη που διακονεί, αλλά γιατί όχι και στον τόπο του, που όντως έχει ανάγκη τέτοιων ανθρώπων με εμπειρία και αναγνώριση.

Ελπίζουμε η επιστημονική του γνώμη κάποτε να αξιοποιηθεί για τα θέματα που απασχολούν τον τόπο μας κυρίως σε θέματα συντήρησης και προβολής της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς.

Τρύφων  Τσομπάνης




 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ



Επικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium