Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
20/4/2024 15:13:58





















Επισκέπτες Online: 1294


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.






ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΞΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΜΜΑΟΥΣ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ
05-07-2011
ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΞΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΜΜΑΟΥΣ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ


Διάταξη με την οποία απαγορεύεται η έξοδος από τη χώρα σε έναν από τους δύο μοναχούς, οι οποίοι κατηγορούνται ότι εμπλέκονται στην «κομπίνα» που φέρεται ότι στήθηκε με επίκεντρο το μοναστήρι Αναστάσεως του Χριστού - Εμμαούς, στον Αγιο Βασίλειο Θεσσαλονίκης, εκδόθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Οπως έγινε γνωστό, η διάταξη υπογράφεται από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών, Λάμπρο Τσόγκα, και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να επικυρωθεί από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο.

Ο συγκεκριμένος περιοριστικός όρος, ο οποίος επιβάλλεται πριν ακόμη οι εμπλεκόμενοι κληθούν προς απολογία, κρίθηκε αναγκαίος προκειμένου να αποτραπεί η ενδεχόμενη σκέψη για διαφυγή του εμπλεκόμενου μοναχού, ο οποίος εμφανίζεται ως βασικός πρωταγωνιστής στην υπόθεση. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, ο συγκεκριμένος μοναχός έχει δηλώσει ως διεύθυνση κατοικίας ένα κελί του Αγίου Ορους.

Σε βαθμό κακουργήματος

 Για την υπόθεση, η οποία βρίσκεται στα χέρια του γ' ειδικού ανακριτή Θεσσαλονίκης, εδώ και περίπου πέντε μήνες ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για απάτη, υπεξαίρεση και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές πράξεις με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου. Η δίωξη στρέφεται εναντίον δύο μοναχών και ενός δικηγόρου, ενώ, σύμφωνα με τη δικογραφία, η ζημιά ξεπερνά τα 3.000.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τη μέχρι στιγμής έρευνα, με επίκεντρο το μοναστήρι διακινήθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά, καθώς οι δύο μοναχοί έστησαν off shore εταιρία, ενώ επιδόθηκαν σε αγορές ακινήτων πείθοντας τρίτα πρόσωπα να συνάψουν τραπεζικά δάνεια, τα οποία αποπλήρωνε το μοναστήρι.

Στο πόρισμα του ΣΔΟΕ περιγράφεται με κάθε λεπτομέρεια το «κόλπο» που κατηγορούνται ότι έστησαν οι δύο μοναχοί με τη βοήθεια δικηγόρου, ο οποίος το Φεβρουάριο του 2007 προέβη στην ίδρυση λιβεριανής εταιρίας. Αρχικά, η συγκεκριμένη εταιρία εγγυήθηκε δάνειο ύψους 35.000.000 που σύναψε το μοναστήρι. Στη συνέχεια, σύναψε δάνειο ύψους 22.000.000 ευρώ, χρηματικό ποσό το οποίο τοποθετήθηκε σε προθεσμιακές καταθέσεις ξένων νομισμάτων (φράγκα Ελβετίας, δολάρια και γεν).

Πώς τους έπειθαν

 «Ο μοναχός Μ., με το πρόσχημα της οικονομικής ενίσχυσης του ησυχαστηρίου, προσέγγιζε πρόσωπα που εκκλησιάζονταν στο ησυχαστήριο ή είχαν πνευματική σχέση με τον ιερομόναχο Μ. και τους έπειθε να αγοράσουν αγροτεμάχια με τη λήψη δανείου στο όνομά τους, μέρος του οποίου με τη συνεργάτιδά του ιδιοποιήθηκε παρανόμως από το δικαιούχο, δηλαδή το ησυχαστήριο Εμμαούς, αφού με χρήματα του ησυχαστηρίου εξοφλήθηκαν ή εξοφλούνται σταδιακά τα δάνεια των παρένθετων προσώπων», αναφέρεται μεταξύ άλλων. Πάντως, οι ισχυρισμοί της ηγουμένης του μοναστηριού, η οποία από την πρώτη στιγμή υποστηρίζει ότι εξαπατήθηκε, έγιναν αποδεκτοί, καθώς δεν της αποδίδονται ευθύνες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ίδια εμφανιζόταν να συμμετέχει ακόμη και στο διοικητικό συμβούλιο εταιρίας συμμετοχών που πρωταγωνίστησε σε χρηματιστηριακό «κανόνι» με θύματα εκατοντάδες επενδυτές. Οπως αποδείχτηκε, και η ίδια είχε πέσει θύμα απάτης, καθώς υποστηρίζει ότι πλαστογραφήθηκε η υπογραφή της. Επίσης, καμία ποινική ευθύνη δεν προέκυψε και για τους υπαλλήλους των τραπεζών αναφορικά με την έκδοση των δανείων.


Ρεπορτάζ Βασίλης Κυριακούλης, εφ. Αγγελιοφόρος



 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ



Επικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium