Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
14/6/2024 19:41:45Επισκέπτες Online: 588


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΑΧΜΑΤΖΙΔΗΣ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟ LAGADAS.NET
06-07-2011
Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΑΧΜΑΤΖΙΔΗΣ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟ LAGADAS.NET

«Η επιτυχία της δημοτικής αρχής θα κριθεί
από την βελτίωση της καθημερινότητας του δημότη
»


Ο Αντιδήμαρχος Πρόνοιας και Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης Ιωάννης Ταχματζίδης μιλάει στο lagadas.net για τα έργα που έγιναν τους πρώτους μήνες της θητείας του και όσα προγραμματίζονται για το μέλλον, σχολιάζει το πολιτικό τοπίο της χώρας μας και δηλώνει πως σκοπός της νέας διοίκησης είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση του δημότη.


Συνέντευξη στον Πασχάλη Μητρακούδη


Κ. Αντιδήμαρχε, πως θα καταφέρετε να βελτιώσετε την καθημερινότητα των δημοτών του νέου δήμου Λαγκαδά;
«Η επιτυχία της δημοτικής αρχής θα κριθεί κυρίως στην καθημερινότητα του δημότη. Μεγάλα έργα ούτως ή άλλως δεν μπορούν να γίνουν, άρα λοιπόν θεωρώ ότι όλο το βάρος της δημοτικής αρχής θα πρέπει να πέσει στην βελτίωση της καθημερινότητας του δημότη. Από τη δική μου πλευρά, ως Αντιδημάρχου της Αντιδημαρχίας Πρόνοιας και Κοινωνικής Πολιτικής έχουν σχεδιαστεί και προγραμματιστεί πολλές δράσεις, κάποιες από τις οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει και άλλες που θα πραγματοποιηθούν στο άμεσο μέλλον.
Θα ξεκινήσω με το γραφείο Πρόνοιας, που το έχουμε οργανώσει κατά τον καλύτερο τρόπο, με υπεύθυνη την κ. Τελίδου, η οποία με ιδιαίτερο ζήλο εργάζεται για την εξυπηρέτηση των ατόμων που χρειάζονται προνοιακή φροντίδα, δηλαδή την έκδοση βιβλιαρίων υγείας σε απόρους. Αυτή τη στιγμή οργανώνουμε και το τμήμα προνοιακών επιδομάτων, το οποίο θα αρχίσει να λειτουργεί πολύ σύντομα. Σ’ αυτό το σημείο θα ήθελα να σας αναφέρω πως για το θέμα του γραφείου Πρόνοιας είμαστε πολύ μπροστά σε σχέση με τους υπόλοιπους δήμους και αυτή τη στιγμή εξυπηρετούμε στον τομέα αυτό και τον όμορο Δήμο Βόλβης.
Υπάρχουν ακόμη δράσεις που έχουν να κάνουν με την υγεία των δημοτών και δράσεις που αφορούν νέους, γυναίκες, ενήλικες και τρίτη ηλικία. Οργανώσαμε την τράπεζα αίματος του δήμου, εξασφαλίζοντας 45 φιάλες αίματος από την πρώτη αιμοδοσία, ενώ από Σεπτέμβριο προγραμματίζουμε ημέρες αιμοδοσίας σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα. Διοργανώσαμε δύο διαλέξεις, σε Λαγκαδά και Σοχό, με θέμα τη δυσλεξία και τις μαθησιακές δυσκολίες με τον καθηγητή κ. Παυλίδη, που σημείωσαν μεγάλη επιτυχία. Συνδιοργανώσαμε με την Β’ Βάθμια Εκπαίδευση μία ημερίδα επαγγελματικού προσανατολισμού. Από σήμερα (Τετάρτη 6 Ιουλίου) ξεκινούν τα μαθήματα προετοιμασίας τοκετού, που θα γίνονται κάθε εβδομάδα σε αίθουσα των Λουτρών Λαγκαδά από εξειδικευμένη μαία. Έχουμε ενταχθεί σε πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής σχετικά με τον καρκίνο του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του προστάτη και του παχέος εντέρου, δηλαδή θα γίνει μία επιδημιολογική μελέτη που θα αφορά όλους τους δημότες και κυρίως των απομακρυσμένων χωριών του δήμου μας που δεν έχουν εύκολα πρόσβαση στην υγειονομική φροντίδα.
Από πλευράς πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας έχουμε προσλάβει έναν γιατρό και στο μέλλον μάλλον θα χρειαστεί να προσλάβουμε κι άλλον, ώστε να ικανοποιήσουμε το έλλειμμα πρωτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας κυρίως στα χωριά του δήμου, δηλαδή εκεί όπου υπάρχουν κενά και δεν μπορούν να τα καλύψουν οι γιατροί του ΕΣΥ θα τα καλύπτουμε εμείς. Από Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουμε ένα νέο πρόγραμμα τηλεϊατρικής που θα αφορά σειρά ιατρικών εξετάσεων σε δημότες, όπως μέτρησης σακχάρου, χοληστερίνης, τριγλυκεριδίων, αρτηριακής πίεσης, σπιρομέτρησης, ηλεκτροκαρδιογραφήματος, δηλαδή εξετάσεις που θεωρούνται χρήσιμες στα πλαίσια της πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας και πρόληψης. Μέσα από το πρόγραμμα αυτό της τηλεϊατρικής, τα δεδομένα για τον κάθε δημότη ξεχωριστά θα συγκεντρώνονται σε μία τράπεζα πληροφοριών, όπου θα γίνεται επεξεργασία από ειδικούς γιατρούς και στη συνέχεια ο κάθε δημότης θα λαμβάνει τα προσωπικά του αποτελέσματα. Το πρόγραμμα της τηλεϊατρικής λειτουργεί ήδη σε άλλους δήμους, όμως εμείς φροντίσαμε να το εμπλουτίσουμε περισσότερο από πλευράς ιατρικών εξετάσεων και θεωρούμε πως θα βοηθήσει πάρα πολύ τους δημότες και κυρίως τους ηλικιωμένους.
Προγραμματίσαμε και άλλα πράγματα, που θα ξεκινήσουν από τέλος Αυγούστου. Για παράδειγμα, θα επεκτείνουμε το ασύρματο ίντερνετ ώστε να έχουν πρόσβαση περισσότεροι δημότες. Προγραμματίζουμε επίσης μια σειρά διαλέξεων, όπως π.χ. για την παιδική παχυσαρκία, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, τις καταχρήσεις ουσιών κ.α. με την κ. Κερμενίδου κοινωνική λειτουργό από το Σοχό, η οποία εθελοντικά θα προσφέρει τη βοήθεια της. Παράλληλα, θα επαναλάβουμε και σε άλλα δημοτικά διαμερίσματα τις διαλέξεις για τη δυσλεξία, ενώ για την Τρίτη ηλικία θα οργανώσουμε διαλέξεις για θέματα που τους αφορούν, όπως πχ. κατάθλιψη και Τρίτη ηλικία. Θα οργανώσουμε συμβουλευτικό γραφείο νέων και γονέων, όπου θα μπορούν να απευθύνονται γονείς και νέοι για θέματα που αφορούν τις σχέσεις γονέων - παιδιών και νέων - κοινωνίας.
Μετέχουμε σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, το INTERREG, όπου ο δήμος μας ηγείται έναντι άλλων δήμων, που αφορά διασυνοριακή συνεργασία Ελλάδας - Βουλγαρίας, η οποία συνεργασία έχει σκοπό την ανταλλαγή πληροφοριών και τη διενέργεια επιδημιολογικών μελετών μεταξύ πόλεων της Βουλγαρίας και της Ελλάδος. Την ευθύνη του προγράμματος την έχουμε εμείς.
Στα Λουτρά έχουμε γιατρό πλέον σχεδόν σε μόνιμη βάση, ο οποίος υποβάλλει σε έναν προληπτικό έλεγχο όσους κάνουν λουτροθεραπεία.

Με την καινούργια χρονιά θα συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα «ΗΡΩΝ» για την εκμάθηση Η/Υ δωρεάν για όλες τις ηλικίες.
Σε ότι αφορά τα άτομα με ειδικές ανάγκες, εργαζόμαστε για τη δημιουργία κέντρου εκπαίδευσης και απασχόλησης ΑΜΕΑ. Επίσης δημιουργούμε θέσεις παρκινγκ για ΑΜΕΑ στο κέντρο του Λαγκαδά. Είμαστε σε συνεργασία με τη Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, η οποία επιτελεί ένα πολύ σοβαρό και αξιόλογο κοινωνικό έργο. Σ’ αυτό το έργο είχαμε την επιθυμία να συμμετάσχουμε κι εμείς στον βαθμό που μας επιτρέπεται και μπορούμε, όπως πχ. υπάρχει ένα τμήμα διαπολιτισμικής επικοινωνίας στη Μητρόπολη που αφορά στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και ιστορίας από αλλοδαπούς, ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν καλύτερα στην ελληνική κοινωνία. Επίσης, θα οργανώσουμε το «Κοινωνικό Παντοπωλείο» και μια τράπεζα συγκέντρωσης δεδομένων».


Πόσο ικανοποιημένος είστε από τους πρώτους έξι μήνες διοίκησης του νέου Δήμου Λαγκαδά;
«Ο νέος Δήμος Λαγκαδά είναι πλέον ένας πολύ μεγάλος δήμος, με μορφολογικές διαφορές. Στην πραγματικότητα δεν ενώθηκαν μόνο δήμοι, αλλά ενώθηκαν κυρίως προβλήματα των παλιών δήμων. Αρα λοιπόν αυτό που κοιτάξαμε να κάνουμε εμείς τους πρώτους έξι μήνες είναι να προσπαθήσουμε να οργανώσουμε το Δήμο όσο γίνεται καλύτερα. Ασφαλώς δεν φτάσαμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, αλλά πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα τα πράγματα θα είναι καλύτερα οργανωτικά, ώστε να μπορεί να λειτουργεί ο δήμος κατά τρόπο άρτιο και αποδοτικό, ώστε να είναι ευχαριστημένοι και οι δημότες από την εξυπηρέτηση από τον δήμο. Παρ’ όλα αυτά το έργο που έγινε και μεγάλο είναι και σοβαρό σε αυτούς τους πρώτους έξι μήνες της θητείας μας».


Στον νέο δήμο Λαγκαδά λειτουργούν αυτή τη στιγμή τρία Κέντρα Υγείας: Λαγκαδά, Σοχού και Ζαγκλιβερίου. Θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει συνεργασία με την αρμόδια Αντιδημαρχία για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και σαν γιατρός θα ήθελα να σχολιάσετε τα σχέδια της κυβέρνησης για την κατάργηση νοσοκομείων και κέντρων υγείας.
«Η συνεργασία μου με τα Κέντρα Υγείας καθώς και με τα Περιφερειακά Ιατρεία είναι πολύ καλή. Σαν γιατρός που είμαι, μπορώ να επικοινωνώ και να συνεργάζομαι κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τόσο με τους διευθυντές των Κέντρων Υγείας όσο και με τους υπόλοιπους συναδέλφους γιατρούς.
Κάποια στιγμή έφτασαν σε μας πληροφορίες ότι η εξυπηρέτηση δεν ήταν η καλύτερη, κι αυτό βέβαια δεν οφειλόταν στη διάθεση των γιατρών, αλλά κυρίως στην έλλειψη γιατρών στα Κέντρα Υγείας που υπάρχουν στο Δήμο μας. Ήρθαμε σε συνεννόηση και αποφασίσαμε τα κενά που υπάρχουν να τα καλύπτουν οι γιατροί του Δήμου, ώστε ο κόσμος εξυπηρετείται κατά τον καλύτερο τρόπο.
Οσον αφορά τα σχέδια της κυβέρνησης, υπάρχει η σκέψη να καταργηθούν κέντρα υγείας ή να περιέλθουν στις αρμοδιότητες των δήμων. Αυτό βέβαια είναι ζητήματα της κεντρικής πολιτικής, στα οποία θα τοποθετηθούμε όταν θα υπάρξει λόγος».


Ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας και κατ΄ επέκταση και ο Δήμος Λαγκαδά είναι το πρόβλημα της ανεργίας. Τι σκοπεύετε να κάνετε γι’ αυτό;
«Όπως είναι κατανοητό, ο Δήμος Λαγκαδά δεν μπορεί να υποκαταστήσει ούτε τον ΟΑΕΔ ούτε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου. Αυτό που μπορεί να κάνει ο Δήμος -και θα γίνει τις επόμενες μέρες- είναι να προσλάβει προσωπικό που χρειάζεται για τη λειτουργία του, πάντα όμως μέσα από τη διαδικασία του ΑΣΕΠ, που είναι αντικειμενική και δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης».


Πιστεύετε ότι υπάρχει σήμερα κάποιο πολιτικό κίνημα που θα μπορούσε να δώσει όραμα και πνοή στη χώρα μας σήμερα;
«Κάτι συγκροτημένο αυτή τη στιγμή δεν βλέπω. Παρακολουθώ βέβαια αυτό το κίνημα των «Αγανακτισμένων», το οποίο προσωπικά δεν μου δίνει την εντύπωση ενός συγκροτημένου -από άποψη λόγου και δράσης- οργάνου, με όλα αυτά τα παρατράγουδα που εμφανίζονται κάθε φορά που οργανώνονται οι συγκεντρώσεις τους. Θεωρώ ότι -όπως και οι περισσότεροι- πήραμε στραβό δρόμο και δεν ξέρω πως μπορούμε να επανέλθουμε στον ίσιο. Ο οποίος ίσιος δεν σημαίνει πως είναι στρωμένος με ροδοπέταλα…».


Ενημερώνεστε από τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης;
«Ασφαλώς και ενημερώνομαι από τα τοπικά ηλεκτρονικά μέσα. Είμαι ευχαριστημένος και από την ενημέρωση που παρέχει το lagadas.net, καθώς παρουσιάζει αντικειμενικά και έγκαιρα οποιοδήποτε θέμα αφορά το Δήμο μας».


Θα ήθελα να σχολιάσετε τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που αφορούσαν το βαθμό ικανοποίησης των ψηφοφόρων Δήμων της Β’ Θεσσαλονίκης από τις σημερινές διοικήσεις και δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα Αγγελιοφόρος και εδώ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτά, ο βαθμός ικανοποίησης των ψηφοφόρων του Δήμου Λαγκαδά ανέρχεται στο 35% τον Ιούνιο, με πτώση 7% από τον Φεβρουάριο του 2011 (42%) που διεξήχθη παρόμοια δημοσκόπηση.
«Ενημερώθηκα για τη δημοσκόπηση. Δεν ξέρω κατά πόσο τα συμπεράσματα αυτά είναι ασφαλή, γιατί το δείγμα είναι πολύ μικρό σε σχέση με τον πληθυσμό των δήμων. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, έχουμε να κάνουμε με μια καινούργια δημοτική αρχή και τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης συγκριτικά με τους άλλους δήμους είναι ενθαρρυντικά. Πρόθεση μας είναι να ανεβάσουμε τους δείκτες της δημοσκόπησης και προς αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε».


Θα ήθελα να σχολιάσετε το περιστατικό που συνέβη στην τελευταία συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου με την αποβολή δημότη από την αίθουσα δημοτικού συμβουλίου, όταν επιτέθηκε φραστικά σε λεγόμενα δημοτικού συμβούλου.
«Η επίθεση που έγινε από τον δημότη προς τον δημοτικό σύμβουλο θεωρώ πως ήταν αναίτια και αδικαιολόγητη. Ο τρόπος με τον οποίο εκφράστηκε ο δημότης δεν ήταν ο πρέπον. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει την άποψη του, ο τρόπος όμως με τον οποίον παρενέβη ο δημότης θεωρώ ότι δεν ήταν ο ενδεδειγμένος. Από κει και πέρα η εξέλιξη που πήρε το συγκεκριμένο θέμα ήταν μονόδρομος για την πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου να αποβάλει τον δημότη. Δεν λέω ότι μας ευχαριστεί, δημοκρατία έχουμε, παρ΄ όλα αυτά θα πρέπει να ξέρουμε τα όρια μας και να μην υπερβαίνουμε τα όρια της ευπρέπειας. Ήταν ασφαλώς ένα επαχθές μέτρο το οποίο πάρθηκε σε βάρος ενός δημότη, παρ’ όλα αυτά με την εξέλιξη που πήρε το θέμα θεωρώ ότι ήταν μονόδρομος από την πλευρά της προέδρου. Ο τρόπος με τον οποίο παρενέβη δεν ήταν ο ενδεδειγμένος και βέβαια δεν τηρήθηκε και η διαδικασία. Όχι ότι το ζητούμενο ήταν η διαδικασία, το ζητούμενο ήταν η ευπρέπεια. Το δικαίωμα του λόγου το έχουν όλοι οι δημότες και ποτέ το προεδρείο δεν το αρνήθηκε. Πρέπει όμως να τηρούνται οι κανόνες που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου».


ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ

Κατάγεται από το χωριό Βασιλούδι του ευρύτερου Δήμου Λαγκαδά. Αποφοίτησε από τη Σχολή Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. και στη συνέχεια υπηρέτησε ως μάχιμος αξιωματικός σε διάφορες υπηρεσίες. Το 1992 αποφοίτησε από την ιατρική σχολή του Α.Π.Θ., ειδικεύτηκε στην καρδιολογία στο ΓΝ ΑΧΕΠΑ και μετεκπαιδεύτηκε στο ΩΝΑΣΕΙΟ Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Το 2004 αναγορεύθηκε Διδάκτωρ του Α.Π.Θ. και παράλληλα διατέλεσε επιστημονικός συνεργάτης στο τμήμα Αθλητιατρικής του Α.Π.Θ.  Διετέλεσε επι σειρά ετών καθηγητής σε σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας της ΕΛ.ΑΣ. και συμμετείχε σε πανελλήνια και διεθνή Ιατρικά συνέδρια αρκετές φορές και ως ομιλητής. Διδάσκει ως ωρ. Καθηγητής στο Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης. Είναι έγγαμος με την Δικηγόρο Παρ΄ Αρείο Πάγω Αικατερίνη Καλαμαρή και έχει τρείς γιούς, τον Γιώργο (Πτυχιούχος Νομικής σχολής), τον Θοδωρή (Πτυχιούχος Οδοντιατρικής σχολής), και τον Δημήτρη (Φοιτητής Οικονομικών & Διεθνών σχέσεων στο London school of Economics). Στις δημοτικές εκλογές του 2010 εκλέχτηκε 2ος σε σταυρούς από την παράταξη του κ. Αναστασιάδη, λαμβάνοντας 1.082 σταυρούς. 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium