Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
20/5/2024 10:13:01Επισκέπτες Online: 591


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Αγχος, αυτός ο ύπουλος εχθρός *Αρθρο της ψυχολόγου Πολυτίμης - Γεωργίας Κοκκάρα
20-08-2021
Αγχος, αυτός ο ύπουλος εχθρός *Αρθρο της ψυχολόγου Πολυτίμης - Γεωργίας Κοκκάρα
 

Το άγχος αποτελεί μία φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού μας η οποία είναι και πολύ σημαντική για την επιβίωση μας.

Όταν καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μία στρεσσογόνο κατάσταση, το νευρικό μας σύστημα απελευθερώνει ορμόνες ώστε το σώμα μας να ανταποκριθεί άμεσα. Αισθανόμαστε την καρδιά μας να χτυπά πιο γρήγορα, οι μύες συσφίγγονται, η αρτηριακή πίεση αυξάνεται και η αναπνοή επιταχύνεται. Αυτές οι αλλαγές που βιώνουμε μας επιτρέπουν να αποκριθούμε πιο γρήγορα ενώ η δύναμη και η αντοχή μας αυξάνονται. Οι φυσιολογικές αυτές αλλαγές μας προετοιμάζουν να φύγουμε ή να αντιμετωπίσουμε τον «κίνδυνο».

Το άγχος επομένως εφόσον διατηρείται σε ήπια σχετικά επίπεδα μας διατηρεί σε εγρήγορση, μας κάνει πιο δημιουργικούς και αποτελεσματικούς στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε καθημερινά.

Πότε όμως το άγχος μας από μία φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού μας μετατρέπεται σε πρόβλημα που μας δυσκολεύει αντί  να μας διευκολύνει στην καθημερινή μας ζωή;  Μιλάμε για αγχώδη διαταραχή όταν το συμπτώματα που βιώνουμε είναι πιο σοβαρά από την αιτία που τα προκάλεσε και κυρίως λόγω της σταθερότητας στην εμφάνισή τους, διαταράσσουν την λειτουργικότητα μας.

Μερικά συμπτώματα παθολογικού άγχους είναι τα παρακάτω:

Υπερβολική ανησυχία. Ανησυχούμε υπερβολικά ακόμα και για ασήμαντα θέματα.

Διαρκής εγρήγορση. Αισθανόμαστε τους χτύπους της καρδιάς αυξημένους, ιδρώνουμε και οι μύες του σώματος είναι σφιγμένοι για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας.

Κόπωση. Ακόμη και μετά από μία ήπια δραστηριότητα αισθανόμαστε κουρασμένοι. Αυτό συμβαίνει κυρίως σε άτομα με χρόνιο άγχος.

Δυσκολίες συγκέντρωσης. Η μνήμη μας επηρεάζεται καθώς δεν έχουμε τη δυνατότητα να συγκεντρωθούμε στα ερεθίσματα λόγω των έντονων σωματικών συμπτωμάτων του άγχους.

Ευερεθιστότητα. Γινόμαστε πιο ευέξαπτοι και τείνουμε να αντιδρούμε με υπερβολικό τρόπο στα ερεθίσματα.

Δυσκολίες στον ύπνο. Είναι πιο σύνηθες στα άτομα που βιώνουν έντονο άγχος να μη μπορούν να κοιμηθούν αρκετά.

Κοινωνική απόσυρση. Λόγω της κακής διάθεσης τείνουμε να μειώνουμε τις κοινωνικές μας επαφές.

Φοβίες. Πολύ συχνά εκδηλώνονται φοβίες προς συγκεκριμένα αντικείμενα ή καταστάσεις.
 

Το άγχος είναι η πιο συχνή αιτία αναζήτησης βοήθειας από κάποιον ψυχολόγο. Η αντιμετώπιση του μέσω της ψυχοθεραπείας είναι σχετικά εύκολη με αποτέλεσμα το άτομο να αισθάνεται απαλλαγμένο από το βαρίδιο αυτό που αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στο να απολαμβάνουμε όμορφες στιγμές.
Η Πολυτίμη - Γεωργία Κοκκάρα είναι Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια Α.Π.Θ. και διατηρεί γραφείο στο Λαγκαδά (Λουτρών 53, τηλ. 6987 538830). Μάθετε περισσότερα εδώ
 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium