Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
16/8/2022 13:19:18
    Επισκέπτες Online: 531


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


"Σφραγίζονται" δύο γυμνάσια στον Λαγκαδά λόγω ακαταλληλότητας - Στο... δρόμο 570 μαθητές
30-08-2021
"Σφραγίζονται" δύο γυμνάσια στον Λαγκαδά λόγω ακαταλληλότητας - Στο... δρόμο 570 μαθητές
 

Έκτακτη σύσκεψη συγκαλεί αύριο ο δήμαρχος Γ. Ταχματζίδης με τους διευθυντές των σχολείων προκειμένου να βρεθεί λύση

Χωρίς στέγη, δύο εβδομάδες πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι, ενημερώθηκαν ότι θα βρεθούν 570 μαθητές που φοιτούν στο 1και 2γυμνάσιο Λαγκαδά, καθώς τα δυο σχολικά συγκροτήματα “σφραγίζονται” λόγω ακαταλληλότητας.

Τα κτίρια, σύμφωνα με μελέτη που ανατέθηκε από το δήμο στην Αναπτυξιακή Εταιρεία Δυτικής Θεσσαλονίκης, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στατικότητας, υγρασίας σε πολλούς χώρους και εν γένει χρήζουν εκτεταμένων επισκευών.

Η εξέλιξη αυτή, όπως ήταν αναμενόμενο προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτική κοινότητα, υποστηρίζοντας πως δεν είναι δυνατόν τελευταία στιγμή, πριν ανοίξουν τα σχολεία να ανακοινώνεται ότι οι δυο σχολικές μονάδες κρίθηκαν ακατάλληλες, χωρίς μάλιστα να έχει γίνει σοβαρός σχεδιασμός για το που θα μεταφερθούν οι 570 μαθητές.

Γονείς και κηδεμόνες μέσω αναρτήσεων τους στα Social media κάνουν λόγο για ολιγωρία της δημοτικής αρχής σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, τονίζοντας ότι η πρόχειρη λύση που θα δοθεί θα είναι η διπλοβάρδια, αλλά, όπως λένε, δεν πρόκειται να δεχθούν κάτι τέτοιο, ενώ δηλώνουν έτοιμοι για δυναμικές κινητοποιήσεις αν δεν βρεθεί εντός δεκαημέρου ασφαλής λύση για τη μεταστέγαση των παιδιών.

Υπό το βάρος των αντιδράσεων που αναμένεται να κλιμακωθούν ο δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Ταχματζίδης συγκαλεί εκτάκτως σύσκεψη με τους διευθυντές των σχολείων και υπηρεσιακούς παράγοντες, προκειμένου να κατατεθούν προτάσεις και να καταλήξουν σε μια προσωρινή λύση.

Μιλώντας στο makthes.gr ο δήμαρχος δήλωσε πως σε κάθε περίπτωση θα βρεθεί στέγη για να καλύψει τις ανάγκες της μαθητικής κοινότητας και πως στην αυριανή θα συζητηθούν όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και αυτό της μεταστέγασης των παιδιών σε διπλανά δημοτικά σχολεία.

«Θα τα δούμε όλα άμεσα και θα επισπεύσουμε τη διαδικασία αναζήτησης κονδυλίων από το υπουργείο και την περιφέρεια, καθώς ο δήμος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να δαπανήσει τα κονδύλια που απαιτούνται για την επισκευή των σχολείων» υπογράμμισε ο κ. Ταχματζίδης. Ανέφερε μάλιστα πως το πρόβλημα προϋπήρχε, ωστόσο ο δήμος περίμενε τη μελέτη για να διαπιστώσει το μέγεθος του προβλήματος και να πράξει ανάλογα. Ο δήμαρχος μάλιστα σημείωσε πως είναι πιθανό το ένα από τα δύο γυμνάσια να μπορεί να λειτουργήσει αλλά αυτό θα συζητηθεί και με τις διευθύνσεις των σχολείων.

Πυρά από την αντιπολίτευση

Μιλώντας για το ζήτημα που ανέκυψε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και πρώην δήμαρχος Γιάννης Αναστασιάδης ανέφερε πως είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει και δύο βδομάδες πριν ανοίξουν τα σχολεία να γίνεται γνωστό πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στατικότητας.

Ο ίδιος σημείωσε πως η διοίκηση του δήμου ολιγώρησε στο θέμα καθώς, όπως είπε, εστάλησαν εγκαίρως έγγραφα στο δήμο από τις διευθύνσεις των σχολείων που ανέλυαν την κατάσταση.

Και επειδή, όπως είπε, φοβάται πως η λύση που θα προταθεί είναι η διπλαβάρδια, θα προτείνει στο δήμο την προμήθεια και αγορά Kibo, προκειμένου τα παιδιά να βρουν προσωρινή στέγη, χωρίς να επιβαρυνθούν τα δημοτικά που ως γνωστόν λειτουργούν και ως ολοήμερα. Ο κ. Αναστασιάδης πάντως γνωστοποίησε το θέμα και μέσω facebook αναφέροντας:

«Με έκπληξη πληροφορήθηκα τηλεφωνικά, σήμερα το απόγευμα από τον κ. Δήμαρχο Λαγκαδά, ότι υπάρχει πρόβλημα στατικότητας στο κτήριο που στεγάζονται το 1ο και το 2ο γυμνάσιο Λαγκαδά. Με ενημέρωσε ότι μετά από προμελέτη που έγινε από την αναπτυξιακή της δυτικής Θεσσαλονίκης ότι το κτήριο κρίθηκε ακατάλληλο.

Μήπως κ. Δήμαρχε θα έπρεπε ενώ το ξέρατε , να μας ενημερώνατε νωρίτερα ..

Σε δύο εβδομάδες ανοίγουν τα σχολεία , μήπως αργήσατε ;...

Περάσανε δύο χρόνια που έχετε αναλάβει τα ηνία του Δήμου μας , μήπως θέλετε να μεταβιβάσετε την ευθύνη σε άλλους ..;»

Η δημοτική αρχή σπατάλησε χρόνο

Πυρά μέσω της σελίδας της στο facebook εξαπέλυσε και η επικεφαλής της παράταξης της Νίκη Ανδρεάδου, καταγγέλλοντας πως μέσω των social media και όχι της θεσμικής οδού που είναι το δημοτικό συμβούλιο, έγινε γνωστό στην αντιπολίτευση ότι, δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, κρίθηκε ακατάλληλο και επικίνδυνο για την ασφάλεια μαθητών και διδασκόντων το κτιριακό συγκρότημα του 1ου και 2ου Γυμνάσιο Λαγκαδά.

«Δυσκολεύομαι πραγματικά να κατανοήσω πώς, ενώ είναι γνωστό ότι το συγκεκριμένο κτιριακό συγκρότημα αντιμετωπίζει σοβαρότατα ζητήματα καταλληλότητας των εγκαταστάσεών του και πάρθηκε, μάλιστα, απόφαση στο δημοτικό συμβούλιο πριν από μήνες για την ανάθεση μελέτης στατικότητας, η δημοτική αρχή Λαγκαδά σπατάλησε το χρόνο, αδράνησε και έφερε εκατοντάδες μαθητές, εκπαιδευτικούς και, φυσικά, τις οικογένειές τους προ τετελεσμένων, λίγες μέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία.

Τι έκανε όλη αυτή την περίοδο η δημοτική αρχή Λαγκαδά; Δεν μπορούσε τότε να κληθεί το ειδικό κλιμάκιο μηχανικών για την αυτοψία, ώστε πολύ νωρίτερα να υπάρχει το πόρισμα για το πρόβλημα στην στατικότητα του κτιριακού συγκροτήματος και πολύ μεγάλη άνεση χρόνου για να εξεταστούν οι εναλλακτικές λύσεις και να ληφθούν αποφάσεις;

Δυστυχώς, για άλλη μία φορά η δημοτική αρχή μάς επιβεβαιώνει ότι κινείται με ρυθμούς χελώνας, τα αντανακλαστικά της είναι τραγικά αργά, η αδυναμία της να αξιολογήσει την σοβαρότητα θεμάτων πασιφανής, οι οργανωτικές της δυνατότητες ανύπαρκτες καθώς, όπως αποδεικνύεται και με το θέμα των σχολείων, δεν προέβλεψε, ως όφειλε, τις συνέπειες κινδύνων που της ήταν γνωστοί» επισημαίνει η κ. Ανδρεάδου.

www.makthes.gr 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium