Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
16/8/2022 12:25:55
    Επισκέπτες Online: 600


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Δελτίο Τύπου Ενεργού Δημότη για τη λειτουργία των Γυμνασίων Λαγκαδά
31-08-2021
Δελτίο Τύπου Ενεργού Δημότη για τη λειτουργία των Γυμνασίων Λαγκαδά
 

Τον Οκτώβριο του 2020 ο Δήμος Λαγκαδά μετά από ομόφωνη απόφαση της οικονομικής επιτροπής (29.9.2020 (ΑΔΑ : 9Π3ΕΩΛΛ-Ζ9Ξ), ανέθεσε στην Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης – Αναπτυξιακή Ανώνυμη εταιρία ΟΤΑ (ΜΑΘ), την εκπόνηση και υλοποίηση τεσσάρων έργων, ένα εκ των οποίων ήταν η:

Συντήρηση 1ου - 2ου Γυμνασίου Λαγκαδά και Δημοτικού Σχολείου Λαγκαδικίων.

Το Σάββατο 28/08/2021 και μετά από 11 μήνες από την παραπάνω απόφαση, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον κ. Δήμαρχο, πληροφορηθήκαμε ότι μετά από αρχική έρευνα για τη στατική επάρκεια του Γυμνασίου προέκυψε η πρόταση από τους μελετητές και τον προϊστάμενο της ΜΑΘ για τη μη χρήση του Γυμνασίου κατά τη σχολική χρονιά 2021/2022. Το έγγραφο της ΜΑΘ που μας κοινοποίησε ο κ. Δήμαρχος έχει ημερομηνία πρωτοκόλλου 25/8/2021 και ήταν σε συνέχεια αλληλογραφίας της εταιρείας με το Δήμο από 7-5-2021.

Μετά την ενημέρωση από τον κ. Δήμαρχο, μόλις 13 μέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία, η πρώτη μας αντίδραση ήταν να φροντίσουμε άμεσα να πληροφορηθούμε για τα δεδομένα στα οποία βασίστηκαν οι μελετητές για να προβούν στην παραπάνω πρόταση και ταυτόχρονα να  εξαντλήσουμε  τις πιθανότητες της ασφαλούς λειτουργίας του σχολείου το οποίο στεγάζει 600 παιδιά, των οποίων η ασφάλεια προέχει.

Τη Δευτέρα 30/08/2021, κατόπιν συνάντησης στο Γυμνάσιο Λαγκαδά  με τους μελετητές, το κ. Δήμαρχο και δύο αντιδη-μάρχους, επιστρατεύοντας και φίλους γνώστες πολιτικούς μηχανικούς της περιοχής μας, καταλάβαμε ότι στο παραπέντε και με ένα κτίριο με προβλήματα τα οποία προέρχονται κυρίως από την μη συντήρησή του στα χρόνια της λειτουργίας του και με την κοινή γνώμη αναστατωμένη μετά από διάφορες ανεπίσημες  ανακοινώσεις social media κλπ, προκαλώντας φόβο σε γονείς και παιδιά, δεν υπάρχουν πολλά σενάρια πέραν του κλεισίματος του σχολείου.

Έπρεπε όμως κ. Δήμαρχε να προβλέψετε, σε συνεργασία με τους μελετητές που εσείς επιλέξατε και αναθέσατε, το σενάριο της ακαταλληλότητας του κτιρίου εδώ και μήνες και να βρείτε εναλλακτικές λύσεις για την λειτουργία του σχολείου, και όχι τώρα 13 μέρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς!!! Όταν ελέγχεις στατικά ένα δημόσιο κτίριο (σχολείο),  έχεις έτοιμες και εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση που για να το διορθώσεις πρέπει να μείνει άστεγο το σχολείο!!

Κατά τη γνώμη μας, έπρεπε να γίνει εδώ και καιρό έκτακτη και άμεση πραγματογνωμοσύνη από το ΤΕΕ και φυσικά με την παράδοση των μελετών να αποφασιστεί το μέλλον του κτιριακού συγκροτήματος.

Γνωρίζαμε εδώ και χρόνια και με επισκέψεις μας στο Γυμνάσιο του Λαγκαδά αλλά και με σχετικά έγγραφα των διευθυντών τους και της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου, την άσχημη κατάσταση του κτιρίου του Γυμνασίου Λαγκαδά, για την οποία διαμαρτυρηθήκαμε πολλές φορές στα δημοτικά συμβούλια στην προηγούμενη διοίκηση .

Σήμερα και αφού η ΜΑΘ δεν εκμεταλλεύτηκε τον χρόνο της μη λειτουργίας του σχολείου λόγω covid -19  εδώ και ένα χρόνο, δυστυχώς οι λύσεις που συζητάτε είναι η στέγαση του σχολείου σε container και μοίρασμα των δύο σχολείων σε διάφορα κτίρια!!!

Εντάξει λοιπόν αν αναγκαστούν να συμβιβαστούν γονείς και παιδιά, για πόσο διάστημα θα ισχύουν τα παραπάνω και φυσικά θα πρέπει να δείτε λύσεις μόνο για πρωινές ώρες διδασκαλίας ;;;

κ. Δήμαρχε πρέπει να φροντίσετε να έχετε απαντήσεις για τα παρακάτω:

- Πόσος χρόνος χρειάζεται για να ολοκληρωθούν οι μελέτες για το σχολείο;;

- Πόσος χρόνος χρειάζεται για την αποκατάσταση του κτιρίου και πόσος χρόνος για συνολική στατική ενίσχυση του? Αν αποφασιστεί αντί για απλή αποκατάσταση η συνολική στατική ενίσχυση η προσωρινή λύση σε στέγαση σε άλλα κτίρια ή container θα είναι μάλλον μόνιμη (τουλάχιστον 3-4 χρόνια στην καλύτερη περίπτωση)!!!

- Τι θα στοιχήσει όλο αυτό  το έργο, γνωρίζοντας ότι είναι σε φάση χρηματοδότησης η κατασκευή νέου κτιρίου για το ίδιο σχολείο;;

Τα παραπάνω πρέπει να συζητηθούν με τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων και τα αρμόδια διοικητικά όργανα των σχολείων !!

Τέλος, τέτοια σοβαρά θέματα πρέπει να είναι σε γνώση των δημοτών και φυσικά των Δημοτικών Συμβούλων όλων των παρατάξεων γιατί να ξέρετε ότι όλοι θέλουμε τα σχολεία μας να λειτουργούν και φυσικά σε ασφαλή κτίρια !!!

Οι Δημοτικοί σύμβουλοι  του ΕΝΕΡΓΟΥ ΔΗΜΟΤΗ ΛΑΓΚΑΔΑ
 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium