Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
23/4/2024 15:15:16

Επισκέπτες Online: 909


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Τι είναι η ψυχοθεραπεία *Αρθρο της ψυχολόγου Πολυτίμης - Γεωργίας Κοκκάρα
02-09-2021
Τι είναι η ψυχοθεραπεία *Αρθρο της ψυχολόγου Πολυτίμης - Γεωργίας Κοκκάρα
 

Η ψυχοθεραπεία είναι μία μορφή θεραπευτικής παρέμβασης σε προβλήματα ψυχικής ή συναισθηματικής φύσης. Επιτυγχάνεται μέσω ενός αριθμού συνεδριών με ένα ψυχοθεραπευτή και στόχο έχει την ανακούφιση από τα συμπτώματα, τον ψυχικό πόνο, την ενδυνάμωση και την ενίσχυση της αυτογνωσίας. Ξεκινάει πάντοτε με αίτημα του θεραπευόμενου, ενώ η συνειδητή απόφαση και το προσωπικό κίνητρο είναι βασικά στοιχεία για την πορεία και την έκβαση της.

Η σχέση συμμαχίας που αναπτύσσεται μεταξύ του θεραπευτή και του θεραπευομένου αποτελεί το βασικό στοιχείο της θεραπείας. Ο θεραπευτής οφείλει να δημιουργήσει ένα ασφαλές περιβάλλον αποδοχής, να καλλιεργήσει ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης και κατανόησης, ώστε ο θεραπευόμενος να νιώσει άνετα να εκφράσει χωρίς άγχος σκέψεις και συναισθήματα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο θεραπευόμενος έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίσει δυσλειτουργικές συμπεριφορές που πιθανώς τον δυσκολεύουν στην καθημερινότητα και να κατανοήσει τα βαθύτερα αίτια όσων τον απασχολούν. Στις περισσότερες περιπτώσεις δίνεται έμφαση στο παρόν, καλλιεργώντας και ενισχύοντας δεξιότητες αντιμετώπισης προβλημάτων, τρόπους υγιούς επικοινωνίας με τον εαυτό και τους άλλους, έτσι ώστε ο θεραπευόμενος να μπορεί να λειτουργεί αρμονικά στο εδώ και τώρα.

Υπάρχουν διάφορες ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις, όπως η γνωστική/συμπεριφορική, η συστημική, η ψυχαναλυτική. Η επιλογή της μεθόδου ψυχοθεραπείας είναι ευθύνη του θεραπευτή και εξαρτάται από την εκπαίδευση που έχει λάβει αλλά και το αίτημα του κάθε θεραπευομένου. Αναφορικά με τη μορφή της ψυχοθεραπείας, υπάρχουν διάφορα είδη όπως η ατομική, η ομαδική, ζεύγους ή οικογενειακή.

Η διάρκεια της ψυχοθεραπείας διαφέρει αναλόγως του αιτήματος τους θεραπευόμενου αλλά και από τη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση που ακολουθείται. Στην πρώτη συνεδρία καθορίζεται το θεραπευτικό συμβόλαιο, δηλαδή αποσαφηνίζεται το αίτημα του πελάτη και ορίζεται η συχνότητα των συνεδριών. Κατά τη διάρκεια των επόμενων συνεδριών διαδραματίζεται η εμβάθυνση στα αίτια των προβλημάτων και στην αντιμετώπιση τους. Η θεραπεία ολοκληρώνεται όταν ο στόχος έχει εκπληρωθεί και το άτομο αισθάνεται αρκετά δυνατό να διαχειριστεί τη ζωή του χωρίς βοήθεια.

Σημειώνεται ότι ψυχοθεραπεία ασκούν μόνο Ψυχολόγοι ή Ψυχίατροι με νόμιμη άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Οποιαδήποτε χρήση του τίτλου ή άσκηση ψυχοθεραπευτικών παρεμβάσεων από επαγγελματίες άλλων ειδικοτήτων είναι παράνομη και καταχρηστική.
Η Πολυτίμη - Γεωργία Κοκκάρα είναι Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια Α.Π.Θ. και διατηρεί γραφείο στο Λαγκαδά (Λουτρών 53, τηλ. 6987 538830). Μάθετε περισσότερα εδώ 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium