Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
13/7/2024 00:13:50Επισκέπτες Online: 485


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Μίκης  Θεοδωράκης Ο  δάσκαλος  της ποίησης και του γένους
03-09-2021
Μίκης Θεοδωράκης Ο δάσκαλος της ποίησης και του γένους
 

Μερικοί άνθρωποι γεννιούνται πραγματικά μεγάλοι, έχοντας τη σφραγίδα του Θεού!

Ένας απ’ αυτούς κι ο Μίκης Θεοδωράκης που αν δεν γινόταν, όπως έγινε, ένας μεγάλος μουσικός, θα γινόταν -και έγινε- σίγουρα ένας εξέχων ποιητής και συγγραφέας.

Τα χρόνια που του χάρισε ο Θεός δεν τα σπατάλησε άσκοπα σε καιροσκοπισμούς αλλά τα ανάλωσε για ιδέες και ιδανικά, για ειρήνη, για ασφάλεια, για συναδέλφωση λαών, για ομόνοια των Ελλήνων, για κοινωνική δικαιοσύνη, για πολιτισμό, για μόρφωση, για ανάδειξη των αρετών του λαού μας. Πρόβαλλε τους ποιητές και τους έβαλε στο κέντρο της καθημερινότητάς μας, τους έβαλε στα χείλη και την καρδιά μας, γλύκανε τις ακοές μας και ημέρεψε τα φαρμάκια μας. Πήρε αυτό που είχε πει ένας άλλος ποιητής, ο Νικηφόρος Βρεττάκος: «Αν δεν είχα την ποίηση Κύριε, δεν θα είχα τίποτα άλλο για να ζήσω», και την μπόλιασε με τη ζωή και την ιστορία μας, για να μπορούμε να ζήσουμε εις τους αιώνες, τραγουδώντας και ψάλλοντας τα σύγχρονα έπη του λαού μας, ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ, ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ, και τόσα άλλα.

Μεγαλώνοντας σε μια γενιά που η μουσική του ήταν απαγορευμένη, για πρώτη φορά τον χάρηκα αμέσως μετά την μεταπολίτευση, πρέπει να ήταν Οκτώβριος του 1974 στο ΚΑΥΤΑΤΖΟΓΛΕΙΟ της Θεσσαλονίκης. Ήμασταν στα 18 και η ανακοίνωση της πρώτης συναυλίας στη Θεσσαλονίκη μας άναψε την επιθυμία της συμμετοχής. Φύγαμε με την παρέα από τις 4 μμ για να προλάβουμε τη συναυλία των 9 μμ. Οι ουρές του κόσμου ατέλειωτες έξω από τα στάδιο που διψούσαν να ακούσουν από κοντά την Ρωμιοσύνη του Γιάννη Ρίτσου. Παρών στην συναυλία κι ο Ποιητής Γιάννης Ρίτσος που απάγγειλε τα ποιήματά του και έβαζε φωτιά στις καρδιές των ανθρώπων. Για ένα παιδί της επαρχίας χωρίς πολλές δυνατότητες συμμετοχής σε τέτοια γεγονότα, θεωρούσα ότι ήταν ευλογία αυτό το μπόλιασμα με την ποίηση, κι αυτό με οδήγησε την άλλη μέρα στα βιβλιοπωλεία για αναζήτηση έργων του ποιητή αλλά και την προμήθεια κασετών με έργα του Μίκη. Η ποίηση, το σώμα  της μουσικής του και η μουσική το υπέροχο ένδυμα της ιδέας. Και τι δεν ακούσαμε !!! Ρίτσο, Ελύτη, Νερούντα, Χικμέτ, Γκάτσο, Βάρναλη, Καβάφη, Σεφέρη!!! και τόσους άλλους που σε καλούσαν μέσα από κείμενά τους  με την μουσική ένδυση του Μίκη: «Λίγο ακόμα να ιδούμε, τις αμυγδαλιές ν΄ανθίζουν, τα μάρμαρα να λάμπουν, να λάμπουν στον ήλιο, τη θάλασσα να κυματίζει. Λίγο ακόμα να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα»!!!!

Κι αυτό σε γέμισε με  ελπίδα, αλλά και περηφάνια που γεννήθηκες  Έλληνας!

Αυτό θεωρώ ότι ήταν το βασικό μέλημα του Μίκη Θεοδωράκη όπως και των ποιητών, «να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα», και γι αυτό ο Μίκης έδωσε αίμα και έλαβε πνεύμα, τόσο όσο για να μπορέσει να γράψει και μουσική για θεία Λειτουργία, για τη νεκρώσιμη ακολουθία, για το τροπάριο της Κασσιανής και άλλα βυζαντινά κείμενα.

Αναρωτιέσαι πώς όλα αυτά χώρεσαν σε μια καρδιά, σε μια ψυχή σε ένα μυαλό!!!
Δεν θα πω για τους κοινωνικούς και πολιτικούς του αγώνες, γι’ αυτό θα πουν άλλα πιο έγκριτοι, αλλά δεν μπορώ να μη προβάλλω αυτό το τεράστιο έργο που έγινε το αλφαβητάρι του γένους και μόρφωσε πραγματικά τόσες γενιές Ελλήνων, και κατέστησε το Μίκη Θεοδωράκη διδάχο του γένους, δάσκαλο που μας έμαθε να ακούμε με την καρδιά την ποίηση, να γεμίζει η καρδιά και να τραγουδά: Την Ρωμιοσύνη μην την κλαίς εκεί που πάει να σκύψει ….Σώπα, όπου να’ ναι  θα σημάνουν οι καμπάνες»!!!

Καλό ταξίδι, στη γειτονιά των αγγέλων, καλή ανάπαυση στην αγκαλιά του Θεού που έψαλλες με τις νότες σου!!

ΤΡΥΦΩΝ  ΤΣΟΜΠΑΝΗΣ
 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium