Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
25/7/2024 13:15:10Επισκέπτες Online: 636


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Ομιλητής στην εκδήλωση του ΚΕΔΙΣΑ με θέμα: «Ο Ηγεμονισμός της Τουρκίας και το Κυπριακό» ο Σάββας Αναστασιάδης (video)
17-09-2021
Ομιλητής στην εκδήλωση του ΚΕΔΙΣΑ με θέμα: «Ο Ηγεμονισμός της Τουρκίας και το Κυπριακό» ο Σάββας Αναστασιάδης (video)
 

Ομιλητής στην εκδήλωση του ΚΕΔΙΣΑ με θέμα: «Ο Ηγεμονισμός της Τουρκίας και το Κυπριακό» ο Σάββας Αναστασιάδης

Στην πολύ ενδιαφέρουσα διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: «Ο Ηγεμονισμός της Τουρκίας και το Κυπριακό» που διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία το Κέντρο Διεθνών Στρατηγικών Αναλύσεων-ΚΕΔΙΣΑ στις 13 Σεπτεμβρίου 2021, συμμετείχε ως ομιλητής  ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, βουλευτής ΝΔ Β΄ Θεσσαλονίκης  Σάββας Αναστασιάδης.

Ο κ. Αναστασιάδης ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Καντίρ Χας της Κωνσταντινούπολης έδειξε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της ένωσης των κατεχόμενων με την Τουρκία. Η λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας έρχεται δεύτερη σε προτιμήσεις ενώ η λύση δύο κρατών κατατάσσεται στην τρίτη θέση.

«Η διάθεση της Τουρκίας να ηγεμονεύσει στην Κύπρο δεν είναι καινούριο φαινόμενο…η Τουρκία επέδειξε ηγεμονισμό ήδη από τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια όταν η Κύπρος ζητούσε ανεξαρτησία και ένωση με την Ελλάδα. Την  ίδια τάση ηγεμονισμού έδειξε και με την εισβολή του 1974, την αναγνώριση του ψευδοκράτους αλλά και με τις στυγνές δολοφονίες του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού. Το ίδιο έκανε και εσχάτως με την «γαλάζια πατρίδα» και την ΑΟΖ. Εργαλειοποιώντας κυνικά τα παράνομα τετελεσμένα στην Κύπρο, η Τουρκία προωθεί την λύση δύο κρατών και τις δικαιολογεί με βάση τις αποτυχημένες συνομιλίες με αποκορύφωμα εκείνες στο Κραν Μοντανά το 2017» τόνισε στη συνέχεια  και πρόσθεσε,

«Η Ελληνική κυβέρνηση και ο Έλληνας Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τονίσει ορθά ότι η λύση του Κυπριακού στη βάση δύο κρατών δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή αφού προσκρούει στις αποφάσεις του ΟΗΕ αλλά και στο Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Οι τουρκικές κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο συνιστούν μια νέο-Οθωμανική τάση της Τουρκίας. Σύμφωνα με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, η Τουρκία θα πρέπει να έχει επιρροή στην Κύπρο ακόμα και αν δεν υπήρχε ούτε ένας Τούρκος στην Κύπρο»

Όπως ανέφερε στη συνέχεια, ο πάγιος στόχος της Τουρκίας είναι ξεκάθαρος. Θέλει να βάλει πόδι στην Κύπρο ακόμα και με την  βούλα της διεθνούς κοινότητας. Συνεπώς, σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη, μόνο μια λύση στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αποφάσεων της ΕΕ μπορεί να κλείσει οριστικά μια ανοικτή πληγή στη καρδιά της Μεσογείου. Η αναγνώριση της κατοχής και η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων είναι μονόδρομος για τη λύση του Κυπριακού.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι ο ηγεμονισμός της Τουρκίας έναντι της Κύπρου είναι σε έξαρση. Ο Ερντογάν επιδιώκει να καθιερώσει την Τουρκία ως ηγεμονική περιφερειακή δύναμη και προστάτιδα των απανταχού μουσουλμάνων. Γι’αυτό, εδώ και χρόνια προσπαθεί να χειραγωγήσει τον τουρκοκυπριακό πληθυσμό και να τον θέσει υπό τον απόλυτο έλεγχο της Aγκυρας. Η Κύπρος όμως είναι πλέον μια Ευρωπαϊκή χώρα και αυτό είναι μεγάλο πλεονέκτημα προς τη δίκαιη λύση του Κυπριακού ζητήματος.


Δείτε το βίντεο πατώντας παρακάτω
 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium