Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
20/5/2024 22:23:34Επισκέπτες Online: 629


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΓΚΑΛΙΔΗΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΣΤΟ lagadas.net
11-07-2011
Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΓΚΑΛΙΔΗΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΣΤΟ lagadas.net

Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Λαγκαδά της Δευτέρας 27 Ιουνίου, ο δημοτικός σύμβουλος Λαγκαδά Κωνσταντίνος Τσαγκαλίδης μιλάει για όλα στο lagadas.net.

 Συνέντευξη στον Πασχάλη Μητρακούδη


Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Λαγκαδά αναφέρατε πως αισθάνεστε αγανακτισμένος από τη σημερινή κατάσταση της χώρας μας. Τι εννοούσατε; (διαβάστε αναλυτικά για το θέμα εδώ)
«Αισθάνομαι αγανακτισμένος από την πολιτική κατάσταση της χώρας μας και δηλώνω πως πλέον δεν ανήκω σε κανέναν πολιτικό χώρο. Όμως, δεν είναι μόνο δική μου η αγανάκτηση, είναι όλου του κόσμου. Βλέπω τις πλατείες του Συντάγματος, του Λευκού Πύργου και πολλών ακόμη πόλεων που γεμίζουν με αγανακτισμένους ανθρώπους. Απορώ όμως με τους κατοίκους της επαρχίας Λαγκαδά που δεν αισθάνονται αγανακτισμένοι και δεν βγαίνουν στις πλατείες των χωριών τους να διαμαρτυρηθούν. Θα έπρεπε και στην πλατεία Λαγκαδά να έχει γίνει κάτι. Εδώ στο Λαγκαδά ή τα βρίσκουμε όλα καλά ή χρειαζόμαστε κάποιον καθοδηγητή, δεν μπορώ να το εξηγήσω διαφορετικά. Εγώ βρέθηκα τρείς φορές στο Λευκό Πύργο και είδα ένα κλίμα αλληλεγγύης και αλληλοσεβασμού μεταξύ αγανακτισμένων πολιτών. Εκεί ήρθα σε επαφή με μια ομάδα καλλιτεχνών, που όταν τους ανέφερα για την επαρχία Λαγκαδά δήλωσαν το ενδιαφέρον να ανεβάσουν μια θεατρική παράσταση κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης που θα κάνουμε στην πλατεία Λαγκαδά, για να γεμίσει έτσι και η ώρα της συγκέντρωσης. Το ανέφερα στο δημοτικό συμβούλιο και από κει και πέρα είναι θέμα του δημάρχου να τους καλέσουμε και να γίνει η συγκέντρωση στην πλατεία Λαγκαδά».


Αρα, να θεωρήσω πως η μπλούζα που φορούσατε στο δημοτικό συμβούλιο δεν ήταν τυχαία.
«Φυσικά. Γι’ αυτό το λόγο την φόρεσα. Θέλησα μ’ αυτό το λόγο να δείξω πως εντάχθηκα στο κίνημα των αγανακτισμένων. Τη μπλούζα την έκανα ειδική παραγγελιά, όπου από μπροστά γραφεί «ΠΑΜΕ ΠΛΑΤΕΙΑ» και από πίσω «ΚΙΝΗΜΑ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΩΝ ΛΑΓΚΑΔΑ».


Αν αύριο προκηρύσσονταν εκλογές, τι κόμμα θα ψηφίζατε;
«Προσανατολίζομαι στο να ψηφίσω λευκό. Εξάλλου οι παρατάξεις που κυβερνούν τη χώρα μας από την Μεταπολίτευση και μετά δεν ανταποκρίθηκαν στις ανάγκες των Ελλήνων. Πιστεύω όμως πως από το κίνημα των αγανακτισμένων κάτι θα προκύψει…».


Πως κρίνετε το έργο της διοίκησης του νέου δήμου Λαγκαδά το πρώτο εξάμηνο;
«Είναι μια δύσκολη αρχή λόγω «Καλλικράτη». Ας μην ξεχνάμε πως ο δήμος Λαγκαδά είναι ο τρίτος μεγαλύτερος σε έκταση δήμος στην Ελλάδα και πέρα από τα προβλήματα, κουβαλά και μεγάλα χρέη από τους επτά πρώην δήμους. Το πρώτο εξάμηνο κινούμασταν αναγκαστικά σε ρυθμούς «χελώνας», αλλά πιστεύω ότι τους επόμενους μήνες θα δουλέψουμε σε πιο γρήγορους ρυθμούς».

Πως σχολιάζετε την απόφαση του κ. Αναστασιάδη να πραγματοποιήσει δημόσιο απολογισμό στην πλατεία Λαγκαδά για τους πρώτους μήνες της διοίκησής του;
«Το θεωρώ θετικό και αρκετά τολμηρό, εν μέσω και της θερινής περιόδου. Πέρασαν οκτώ χρόνια διοίκησης του Γιάννη Καραγιάννη, τέσσερα χρόνια του Βλάση Κωνσταντινίδη και πριν απ’ αυτόν ήταν ο Νίκος Ασμάνης. Τότε θυμάμαι σαν κάτοικος της κοινότητας Χρυσαυγής παρευρέθηκα τυχαία στην ανοιχτή συγκέντρωση απολογισμού που έκανε στην πλατεία Λαγκαδά. Ηταν ο τελευταίος απολογισμός δημάρχου του δήμου Λαγκαδά».

Μιας και αναφερθήκατε στον κ. Καραγιάννη, θα ήθελα να σας ρωτήσω πως κρίνετε το έργο της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης στο δήμο Λαγκαδά;
«Υπάρχει αντιπολίτευση στο δήμο Λαγκαδά; Θα ξεχώριζα μόνο την μεμονωμένη φωνή του κ. Ρόκου που σώζει λίγο την κατάσταση στο δημοτικό συμβούλιο. Για να λειτουργήσει σωστά ο δήμος χρειάζεται και η αντιπολίτευση, που παίζει το ρόλο του ελεγκτή της διαχείρισης. Ο δήμαρχος το είχε εκφράσει άλλωστε και στην αρχή ότι θέλουμε τον έλεγχο, αλλά ο έλεγχος για να γίνει πρέπει να υπάρχει και ο ελεγκτής. Έτσι μειώνονται και τα περιστατικά κακοδιοίκησης. Περίμενα από την μείζονα αντιπολίτευση περισσότερα πράγματα, αν και συζητιέται ότι κάτι υπάρχει... Αν πάντως ο κ. Καραγιάννης πάει για βουλευτής θα πρέπει να το δηλώσει στην ομάδα του και να ορίσουν άλλον εκπρόσωπο της παράταξης, ώστε να την καθοδηγεί».

Υπήρξατε πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Χρυσαυγής επί δύο τετραετίας, εκλεγμένος με την παράταξη του κ. Καραγιάννη. Τι σας ένωνε και τι σας χώρισε τελικά από το συνδυασμό της "ΝΕΑΣ ΠΟΡΕΙΑΣ";
«Η ενασχόληση μου με τα κοινά ξεκινάει πολύ πριν την εκλογή μου ως τοπικός σύμβουλος. Εχω διατελέσει εκκλησιαστικός επίτροπος, πρόεδρος γονέων και κηδεμόνων δημοτικού σχολείου Χρυσαυγής και ιδρυτής συλλόγου αιμοδοτών Χρυσαυγής. Ο κ. Καραγιάννης μου έκανε πρόταση να συμμετάσχω στην ομάδα του, την οποία και δέχτηκα θέλοντας να υπηρετήσω την τοπική αυτοδιοίκηση. Τον τελευταίο χρόνο (2010) ο λόγος διαφωνίας μας ήταν κάποια έργα που αφορούσαν το τοπικό διαμέρισμα Χρυσαυγής, όπου είχα συγκεκριμένες ενστάσεις οι οποίες δεν εισακούστηκαν. Από ένα σημείο και μετά θεωρούσα τον εαυτό μου βαρίδιο για την παράταξη του κ. Καραγιάννη. Με τη συμπεριφορά του ήθελε να με απομακρύνει, χωρίς ακόμη να γνωρίζω τον πραγματικό λόγο». 

Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου κάνατε λόγο για κάποιους ότι «κάνανε μαγαζάκι τους την τοπική οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας Λαγκαδά». Τι εννοούσατε μ’ αυτό;
(διαβάστε αναλυτικά για το θέμα εδώ)
«Είναι κι αυτό ένας από τους λόγους που αισθάνομαι αγανακτισμένος, τα τοπικά δρώμενα της ΝΔ, που δεν σας κρύβω πως εκεί ανήκα. Στον παλιό δήμο Λαγκαδά το ποσοστό της Ν.Δ. κυμαίνονταν στο 57-58% και κάποιοι πανηγυρίζανε όταν λάβανε 42%, λέγοντας μάλιστα πως αν δεν ήταν ο «Καποδίστριας» θα ήτανε δήμαρχοι. Αυτό το 42% δεν είναι αυτοσκοπός για να γίνει κανείς δήμαρχος, όταν υπήρχε τόσο μεγάλη πτώση. Μιλάω για τη διοίκηση του πρώην δήμου Λαγκαδά και συγκεκριμένα για τον δήμαρχο Ιωάννη Καραγιάννη, ο οποίος στήριζε και την τοπική οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας Λαγκαδά.
Θα αναφερθώ τώρα στην εκδήλωση που διοργάνωσε η δημοτική τοπική οργάνωση της Ν.Δ. με καλεσμένο τον βουλευτή Λαρίσης Μάξιμο Χαρακόπουλο. Βρέθηκα στη συγκέντρωση, η οποία ξεκίνησε με καθυστέρηση περίπου μισής ώρας, καθώς όπως μας ενημέρωσαν υπήρχε καθυστέρηση του αεροπλάνου που μετέφερε τον βουλευτή. Με τη λήξη της εκδήλωσης ο βουλευτής έφυγε σχεδόν αστραπιαία. Την επόμενη μέρα έμαθα ότι ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ήρθε πολύ νωρίτερα από την προκαθορισμένη ώρα στο Δήμο μας και φιλοξενήθηκε σε σπίτι στα Λαγυνά για να μην εμφανιστεί στο Λαγκαδά, γιατί αν εμφανιζόταν εθιμοτυπικά θα έπρεπε να επισκεφθεί πριν το δήμαρχο ή τον Μητροπολίτη ή και τους δύο. Τον κράτησαν λοιπόν στα Λαγυνά εσκεμμένα, τον έφεραν ίσα-ίσα για την ομιλία του και μετά τον φυγάδευσαν πάλι με τον ίδιο τρόπο. Αυτή η κίνηση δεν μ’ άρεσε καθόλου, γι’ αυτό και το ανέφερα και στο δημοτικό συμβούλιο».

Τα λόγια σας «πυροδότησαν» έναν δημότη - μέλος της τοπικής της Ν.Δ. που σας επιτέθηκε φραστικά κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου. Πως σχολιάζετε την επίθεση αυτή και πώς την απόφαση της προέδρου κ. Γραικού να αποβάλει τον συγκεκριμένο δημότη από την αίθουσα δημοτικού συμβουλίου;
«Η πράξη του δεν με εξέπληξε από τη θέση που στηρίζει. Η πρόεδρος λειτούργησε βάσει του κανονισμού, αλλά θεωρώ ότι εξάντλησε όλη την αυστηρότητα της με αυτό τον τρόπο. Αν με ρωτούσε δεν επιθυμούσα να αποβληθεί, γιατί τέτοια περιστατικά έχουν συμβεί στο παρελθόν και θα συμβούν και στο μέλλον. Μην ξεχνάμε πως στα συμβούλια πολλοί δημότες από πίσω φωνάζουν. Υπό αυτή την έννοια όλοι αυτοί θα έπρεπε να αποβάλλονται. Ο συγκεκριμένος δημότης καταφέρθηκε με βαριές κουβέντες εναντίον μου, του ζήτησε τρεις φορές η κ. Γραικού να ανακαλέσει, όμως αυτός ανακάλεσε μόνο για την διακοπή και όχι για τα λεγόμενα του».

Είστε εργαζόμενος στον Οργανισμό Συγκοινωνιών. Τι γνώμη έχετε για την ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ και άλλων ΔΕΚΟ που σχεδιάζει η κυβέρνηση και πως ο ΟΣΕ θα μπορούσε να γίνει κερδοφόρος;
«Η αγανάκτηση μου και η ένταξη μου στο κίνημα των αγανακτισμένων έχει να κάνει και με αυτό το θέμα, το ότι είμαι υπάλληλος στον ΟΣΕ. Είμαι υπό μετάταξη απ’ το φθινόπωρο και δεν ξέρω πότε θα φύγω. Είναι πολύ ψυχοφθόρα αυτή η αναμονή. Μετά από 33 χρόνια υπηρεσίας θα πρέπει να πάω σε άλλη υπηρεσία, παρότι χρειάζομαι άλλα 2 χρόνια να βγω σε σύνταξη.
Ο ΟΣΕ μην περιμένετε να γίνει ποτέ κερδοφόρος. Είναι ένα κοινωνικό μέσο μαζικής μεταφοράς για την μεσαία και κατωτέρα τάξη και σε κανένα κράτος τους κόσμου ο σιδηρόδρομος δεν είναι κερδοφόρος. Αν δείτε τα έργα που αφορούν τις εθνικές οδούς πληρώνονται όλα με κρατικούς πόρους, ενώ όλα τα έργα που αφορούν το σιδηρόδρομο χρεώνονται στον ΟΣΕ. Γι’ αυτό είναι τόσο μεγάλο το χρέος του ΟΣΕ».

Αν κρίνω από τα λεγόμενα σας πάντως, τολμάτε να λέτε πάντα τη γνώμη σας ακόμη κι ξέρετε πως δεν θα είναι αρεστή σε κάποιους.
«Πάντα έτσι ήμουν και ίσως καμιά φορά παρεξηγούμαι από κάποιους γι’ αυτό -ότι τα λέω «χύμα». Ξέρετε, δεν είναι πάντα καλό αυτό, αλλά δεν μπορώ να αλλάξω. Δεν μ’ αρέσει να «χαϊδεύω αυτιά» κι αν βρω κάτι στραβό θα το πω. Θα σας φέρω κι ένα παράδειγμα που ανέφερα πρόσφατα στο δημοτικό συμβούλιο. Είπα λοιπόν πως κάποιες εκδηλώσεις τις βρίσκω περιττές, όπως πχ. τελετές έναρξης και λήξης για τα προγράμματα μαζικού αθλητισμού. Εδώ φτάσαμε σε σημείο να αντιμετωπίζουν κάποιοι συνδημότες μας βιοποριστικά προβλήματα κι εμείς διοργανώνουμε εκδηλώσεις όπου καλούμε κόσμο, κερνάμε και ξοδεύουμε βενζίνη για να παρευρεθούμε. Είναι προκλητικό αυτές τις εποχές να γίνονται τέτοια πράγματα, αλλά ο κ. δήμαρχος ανέφερε πως δεν έγιναν έξοδα. Παρ’ όλα αυτά θεωρώ ότι προκαλούν τους δημότες στο άκουσμά τους και μόνο…».
 
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ
Γεννήθηκε το 1959 στο Πολυδένδρι Λαγκαδά και ζει στη Χρυσαυγή από το 1965. Είναι πτυχιούχος της Σχολής ΟΑΕΔ στην ειδικότητα του Μηχανοτεχνίτη και εργάζεται στον Ο.Σ.Ε. Εκλέχθηκε για πρώτη φορά κοινοτικός Σύμβουλος το 1990 στην κοινότητα Χρυσαυγής. Στις εκλογές του 2002 και του 2006 εκλέχθηκε πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Δ.Δ. Χρυσαυγής. Στις εκλογές του 2010 εκλέχτηκε δεύτερος σε σταυρούς δημοτικός σύμβουλος της δημοτικής ενότητας Λαγκαδά με την παράταξη του κ. Αναστασιάδη, λαμβάνοντας 787 σταυρούς.
Υπήρξε Ιδρυτής Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Χρυσαυγής. Είναι εκλεγμένο μέλος Εξελεγκτικής Επιτροπής Πολυτέκνων «Άγιοι Πάντες» επί δύο τριετίες. Διετέλεσε πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων Δημοτικού σχολείου Χρυσαυγής επί δύο διετίες. Διετέλεσε Πρόεδρος Σχολικής Επιτροπής Δημοτικού σχολείου Χρυσαυγής και Πρόεδρος πολιτιστικού κέντρου Χρυσαυγής. Υπηρέτησε τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Χρυσαυγής ως εκκλησιαστικός επίτροπος για δύο τριετίες. Διετέλεσε μέλος Δ.Σ. του Αθλητικού Συλλόγου Ηρακλή Χρυσαυγής. Είναι παντρεμένος με την Δέσποινα Βαρινέτου και έχουν τέσσερα παιδιά: τον Χαράλαμπο 26 ετών, την Κυριακή 24 ετών, την Ιωάννα 19 ετών και την Ανατολή- Μαρία 13 ετών.
  

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium