Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
30/5/2024 07:38:27Επισκέπτες Online: 437


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Φθινοπωρινές σκέψεις πάνω στους βάλτους της πολιτικής !!!
15-10-2021
Φθινοπωρινές σκέψεις πάνω στους βάλτους της πολιτικής !!!
 

Αυτό που βιώνει ο πολίτης του Δήμου Λαγκαδά από την διοίκηση, είναι τραγικό, αν βέβαια ο πολίτης έχει κάποιο ελάχιστο έστω ενδιαφέρον για το μέλλον τον τόπου του και παρακολουθεί, ως οφείλει, τα γενόμενα.
Συνήθως το ενδιαφέρον των πολιτών κρατά μια εβδομάδα, όσο και ο προεκλογικός αγώνας των επίδοξων πολιτευτών και φίλων τους, καθώς και το ενδιαφέρον των πολιτευτών, σταματά την επομένη των εκλογών, αφού καταφέρουν να καβαλικέψουν  την εξουσία.
Δεν ξέρω γιατί, αλλά όλοι παρουσιάζουν την ίδια μορφή ασθένειας, μια ασθένεια που μοιάζει με πολιτική αμνησία ή αλτζχάϊμερ, αφού ξεχνούν ό,τι έταζαν μια  εβδομάδα νωρίτερα. Το τραγικότερο είναι ότι και αυτοί που τους ψήφισαν κολλούν την ίδια αρρώστια, αφού με το που θα σταματήσουν τα χειροκροτήματα, θα επανέλθουν στην πεζή πραγματικότητα, που είναι η διεκδίκηση ενός διμήνου από τον Δήμο, ή η απογοήτευση  και η τέλεια αδιαφορία για τα κοινά. ‘Έτσι οι διοικούντες έχουν όλη την άνεση να διοικούν ερήμην των πολιτών, και μάλιστα φροντίζοντας επιμελώς να τους κρατούν στο σκοτάδι, διότι όσο λιγότερα ξέρουν οι πολίτες τόσο ευκολότ
ερα διοικούν αυτοί.

Μια μελέτη της ανθρωπογεωγραφίας των Δημοτικών συμβουλίων θα μας δείξει το προφίλ των ανθρώπων που ασχολούνται με τα κοινά και που έθεσαν στοχοθεσία ζωής να «σώσουν» την κατάσταση, αλλά στο τέλος φαίνεται πως οι μόνοι που σώζονται είναι οι ίδιοι, αφού εδώ και μια εικοσαετία, βλέπουμε μια ανακύκλωση ανθρώπων που παραδόξως επιβιώνουν σε κάθε κατάσταση και κάθε αλλαγή σκηνικού. Σας θυμίζω την παροιμία του «άλλαξε ο Μανωλιός…». Έκαναν λοιπόν μια δική τους ΜΕΑ (Μονάδα-Επανεκλογής-Ανθρώπων) που όπως και οι άλλοι της γνωστής ΜΕΑ, λυμαίνονται τον τόπο. Ο μισθός να πέφτει, η εξουσία να είναι στα χέρια μας και δεν βαριέσαι αδελφέ!!!

Αν τώρα θα θέλαμε να δούμε το πολιτικό τους προφίλ, αναμφίβολα εμφορούνται από τις ίδιες «πατριωτικές αρχές», όπου το κόμμα και ο κομματάρχης  είναι υπεράνω όλων, ακόμα κι αν το κόμμα, οδηγεί τον Δήμο σε κώμα!!! Όμως η ιδεολογία- ιδεολογία, και όπως έλεγε κάποιος παλιός κομματάρχης «ακόμα και το άλογό μου να βάψω με το χρώμα του κόμματος, θα το ψηφίσουν οι δικοί μας»!!! Τέτοια πολιτική ευφυΐα και αξιοπρέπεια!!!

Τόσο σοβαρές αρχές, και τόση ευθύνη απέναντι στην ιστορία και το λαό!!!

Και βέβαια έχουν εκ «θεού» και το δικαίωμα να διορίσουν συζύγους, τέκνα και ανίψια, φίλους οικογενειακούς και πολιτικούς, να προσλαμβάνουν συμβούλους ανύπαρκτους, αφού με την καπατσοσύνη τους κατάφεραν ακόμα μια φορά να κοροϊδέψουν το λαουτζίκο που τους ακολουθεί. (Συγνώμη για το λαουτζίκος, αλλά ναι, άνθρωποι που βάζουν το κομματικό συμφέρον και το ιδιωτικό τους βόλεμα πάνω από το κοινό καλό, δεν είναι ΛΑΟΣ, είναι  πληγή που τρώει τα σωθικά του έθνους).

Αφού στα 1960, για όσους ξέρουν την τοπική μας ιστορία, με μια καραμέλα που κέρασε υποψήφιος δήμαρχος, κατάφερε να πάρει με το μέρος του την πλειοψηφία των «δημοτικών συμβούλων» της εποχής και να εκλεγεί δήμαρχος, φανταστείτε τώρα όπου με ένα τάξιμο και  ένα δίμηνο, στον Δήμο, πόσα μπορεί να κάνει ένας «παράγοντας»!!! Το λέω και μου ρχεται αηδία!!! (συγνώμη).

Καβάτζωσαν την εξουσία, έλυσαν το εργασιακό τους πρόβλημα για χρόνια τώρα, βυζαίνουν από  παντού, απαιτούν την ψήφιση του μισθού τους, ενώ η επιχείρηση που προεδρεύουν δεν δουλεύει και δεν προσφέρει έργο αφού είναι υπό κατάργηση, και μάλιστα καθυστερούν την διάλυση έως ότου οι φίλοι τους που διόρισαν να θεμελιώσουν εργασιακά δικαιώματα για σύμβαση αορίστου χρόνου!!!! Καταλάβατε;;;

Και το καλύτερο, όλοι αυτοί που μας δουλεύουν στον Δήμο, διοικούν τις δημοτικές επιχειρήσεις από τα κεντρικά καφέ της πλατείας, ώστε να τους βλέπει εν ώρα εργασίας κι ο πολίτης που τους πληρώνει και να χαίρεται διπλά που ο δημοτικός άρχοντας τον δουλεύει κι αυτόν!!!

Υπάρχουν και κάποιοι αξιοπρεπείς και λιγομίλητοι που τα βλέπουν όλα, αλλά η σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός!!! Κινδυνεύουν να συν-αριθμηθούν με τους γραφικούς!

Αγαπητοί φίλοι, μπορεί όλα αυτά να ακούγονται κάπως σκληρά, αλλά η αγωνία για τα κοινά, και ο πόνος για τον τόπο που γεννηθήκαμε, μας μαθαίνει πως αν αδιαφορήσεις κι άλλο, το αύριο θα είναι χειρότερο. Έχουν ασπρίσει τα μαλλιά μας πλέον και οι αλλαγές στον τόπο μας είναι ελάχιστες. Μηδενικοί χώροι πολιτισμού, το Μπίλλειο προ λίγου καιρού ξαναπήρε φωτιά για τρίτη φορά. Βγήκε ένα κονδύλιο για το ΜΕΓΑΡΟ ΜΠΙΛΛΗ του Λαγκαδά, με απόφαση του Δ.Σ, και το μετέφεραν στο Μπίλλειο του Σωχού, χωρίς να νοιαστούν για του Λαγκαδά, για το οποίο υποτίθεται βγήκε το πρόγραμμα (είναι άραγε νόμιμη η μεταφορά;). Το Ηρώο της πόλης στα χάλια του ακόμη, ανύπαρκτοι χώροι για τα παιδιά, παιδικές χαρές μέσα στα χόρτα, πότε θα αδειοδοτηθούν τελικά; Η καθημερινότητα θλιβερή, τα Λουτρά μέσα στην εγκατάλειψη και την απαξίωση, τα πάνε για ξεπούλημα χωρίς διάλογο και συναίνεση. Ο αθλητισμός; Μόνο συλλογικές και ατομικές προσπάθειες, οι χώροι αθλητισμού παρατημένοι, δημότες αποκλεισμένοι από την ενημέρωση και τα Δημοτικά συμβούλια, λες και δεν μας αφορούν ότι αποφασίζουν, και όσοι προσφεύγουν στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ για να δουν τα έργα και τις ημέρες των αρχόντων μας ανακαλύπτουν το πώς διοικούμαστε. Χτυπήστε στον υπολογιστή ΔΙΑΥΓΕΙΑ ΔΗΜΟΥ ΛΑΓΚΑΔΑ και θα σας κοπεί το χαμόγελο!!! Το στρατόπεδο ΜΠΑΡΕΤΗ ακόμα αναξιοποίητο και μια ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ που μαζεύει μπουκάλια, χωρίς να τηρεί τις συμβατικές της υποχρεώσεις για την ανάδειξη του χώρου, εκείνα τα περί αναψυκτηρίων, πάρκων, λιμνούλες κλπ κλπ. Χόρτα, σκουπίδια και βρωμιά! Το πρόβλημα του Γυμνασίου Λαγκαδά θα ταλανίζει παιδιά και γονείς και εκπαιδευτικούς για αρκετό καιρό, γιατί κανένας από τους διοικήσαντες και διοικούντες δεν σκέφτηκε ότι η σχολική στέγη στο Λαγκαδά, αλλά και στα άλλα χωριά, θέλει συντήρηση και συχνή παρακολούθηση. Ποιος δεν σκέφτηκε πως αν το Μπίλλειο ή το Μπαρέτη ήταν σε χρήση θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα ως σχολική στέγη προσωρινά. Δεν μπορείς να λες ότι ο Λαγκαδάς γυρίζει σελίδα επειδή έκανε ψεκασμούς στα σχολεία με ρομπότ, ή έγιναν τεστ ράπιντ, ή μπήκαν συσκευές αντισηπτικών σε δημόσιους χώρους!!!

Κι όμως πέρασαν τόσοι και τόσοι από τις καρέκλες της εξουσίας!!! Δεν τους ενδιαφέρει να κάνουν έναν απολογισμό με το τι θετικό προσωπικά πρόσφεραν στο τόπο; Δεν θα ντρέπονται για την ανύπαρκτη κληρονομιά που άφησαν πίσω; Κάποιοι μάλιστα κοκορεύονται για την καταστροφή που άφησαν ως παρακαταθήκη στον Δήμο και χωρίς ντροπή κυκλοφορούν ακόμα στην πόλη!

Ίσως δεν τους ενδιαφέρει καν,  για το τι θα πει η ιστορία γι αυτούς!! Η λέξη αδιαφορία, είναι φιλοσοφία ζωής!! Α…και το βόλεμα!!!. Ναι… αλλά ο τόπος τι θα γίνει;;;;

Είναι τρομερό γιατί μιλάμε για μια πόλη με 11.000 περίπου κατοίκους και άλλα 47 χωριά. Θα μου πείτε είναι μεγάλος Δήμος. Δεν το ήξεραν;  Αλλά άμα είσαι ξυπόλυτος δεν πας να πατήσεις στ’ αγκάθια. Δεν ήξεραν; Δεν ρώταγαν; Δεν έβλεπαν;

Σε δύο χρόνια θα μας ξαναχτυπούν την πλάτη με περισσή αλαζονεία, ότι είναι και πάλι έτοιμοι να θυσιαστούν για τον τόπο! Αν θέλετε ξαναπιστέψτε τους. Η ευθύνη όμως θα είναι δική μας ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ!!!

Όλα τα παραπάνω γράφονται με πόνο ψυχής και δεν αποτελούν απλά στο ξεκάρφωτο μια αντιπολιτευτική κορώνα, έτσι για να πούμε κάτι εναντίον κάποιου. ΟΧΙ. Ολοι απολαμβάνουν της τιμής μας ως πρόσωπα, και μάλιστα μερικοί είναι και φίλοι μας. Όμως οι διαπιστώσεις, είναι διαπιστώσεις. Το ξέρω ότι  ενοχλούνται, αλλά τι να κάνουμε όταν εκτίθεσαι στην εξουσία, υφίστασαι και την κριτική, την οποία όμως αν είσαι ευαίσθητος πολιτικά την αξιοποιείς για το κοινό καλό. Η κριτική βοηθά για διορθώσεις και ανατροπές στα κακώς κείμενα. Κάποιος μεγάλος είχε πει ότι: «όταν μου πετούσαν πέτρες, εγώ τις μάζευα και έχτιζα το αύριο»!!! Μπορούν να το κάνουν;

Τρύφων Τσομπάνης
 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium