Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
22/5/2024 19:54:54Επισκέπτες Online: 453


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


ΑΡΡΩΣΤΟΦΟΒΙΑ: Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται
21-10-2021
ΑΡΡΩΣΤΟΦΟΒΙΑ: Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται
 
Αρθρο της Πολυτίμης - Γεωργίας Κοκκάρα*

Κατά τη δύσκολη αυτή περίοδο που διανύουμε, βλέπουμε πολλούς ανθρώπους γύρω μας ή ακόμα και εμείς οι ίδιοι να ασχολούμαστε σχεδόν εμμονικά με θέματα που αφορούν την υγεία μας. Η αρρωστοφοβία ή άγχος της υγείας αναφέρεται σε αυτούς ακριβώς τους φόβους που μας διακατέχουν σχετικά με την κατάσταση της υγείας μας. Τα άτομα που πάσχουν από τη συγκεκριμένη αγχώδη διαταραχή τείνουν να παρατηρούν το σώμα τους ή τον τρόπο που λειτουργεί ο οργανισμός τους προσπαθώντας να ανιχνεύσουν συμπτώματα. Κατά συνέπεια επισκέπτονται συνεχώς γιατρούς κάνοντας διάφορες εξετάσεις προκειμένου να βρεθεί η αιτία των συμπτωμάτων τους. Αντιθέτως, κάποιοι διακατέχονται από μεγάλο άγχος και φόβο για την κατάσταση της υγείας τους και αποφεύγουν τους γιατρούς αν και είναι πεπεισμένοι ότι από κάτι πάσχουν.

Ένα απλό βήξιμο ή ένα τυχαίο αίσθημα κόπωσης ερμηνεύονται ως αδιαμφισβήτητα συμπτώματα κάποιας νόσου και αναλόγως η καθημερινότητα προσαρμόζεται στη κατάσταση ενός άρρωστου ατόμου. Επιπρόσθετα, καθετί που συμβαίνει μεγαλοποιείται ως κάτι καταστροφικό και απειλητικό για τη ζωή. Οι άνθρωποι που πάσχουν από αρρωστοφοβία διακατέχονται από υψηλά επίπεδα άγχους σχετικά με την προσωπική τους υγεία αλλά και των κοντινών τους προσώπων. Ως γνωστόν, το άγχος τείνει να μιμείται πολλά οργανικά συμπτώματα, όπως πονοκεφάλους, ταχυπαλμίες, ζάλη, γαστρεντερικά συμπτώματα κ.α. Τα συμπτώματα αυτά προκαλούν επιπλέον ανησυχία και άγχος με αποτέλεσμα τα άτομα που υποφέρουν από άγχος της υγείας να εμπλέκονται σε ένα φαύλο κύκλο - όσο αυξάνεται το άγχος τους, τόσα περισσότερα ψυχοσωματικά συμπτώματα παρουσιάζουν που και αυτά με τη σειρά τους αυξάνουν επιπλέον το άγχος και το φόβο.

Η ποιότητα ζωής των αρρωστοφοβικών ανθρώπων μειώνεται δραματικά σε περιόδους που το άγχος τους είναι σε έξαρση. Η βασική τους ενασχόληση είναι η σωματική τους υγεία και «αυτοεξετάζονται» σχολαστικά ώστε να ανακαλύψουν νέα συμπτώματα αδυνατώντας σταδιακά να ανταπεξέλθουν στις υπόλοιπες δραστηριότητες της ζωής τους. Βασική συνέπεια της αρρωστοφοβίας είναι η εκδήλωση καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Τις περισσότερες φορές το άγχος για την υγεία δεν περιορίζεται στην προφύλαξη του εαυτού, αλλά επεκτείνεται και στα άτομα του κοντινού περιβάλλοντος όπως τα παιδιά, οδηγώντας σε υπερβολικές προφυλάξεις, αποχή από δραστηριότητες και λήψη φαρμακευτικών σκευασμάτων συχνά χωρίς την απαραίτητη συμβουλή γιατρού.

Είναι γεγονός ότι οι φόβοι γύρω από την υγεία μας βρίσκονται σε έξαρση σε δύσκολες φάσεις της ζωής μας. Για αυτό το λόγο η αντιμετώπιση της αρρωστοφοβίας μπορεί να γίνει αποτελεσματικά και σε σύντομη σχετικά χρονική διάρκεια μόνο με ψυχοθεραπεία. Η πανδημία του covid-19 όπως και οι αλλεπάλληλοι εγκλεισμοί μας τον τελευταίο καιρό έχουν οδηγήσει σε αύξηση παρόμοιων διαταραχών. Αν διακατέχεστε από αισθήματα φόβου και άγχους όπως αυτά που προαναφέρθηκαν, μη διστάζετε να αναζητήσετε βοήθεια από κάποιον ειδικό ώστε να λάβετε υποστήριξη και τελικά να ανακουφιστείτε από αυτά που σας ταλαιπωρούν.
* Η Πολυτίμη - Γεωργία Κοκκάρα είναι Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια Α.Π.Θ. και διατηρεί γραφείο στο Λαγκαδά (Λουτρών 53, τηλ. 6987 538830). Μάθετε περισσότερα εδώ 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium