Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
30/5/2024 09:35:24Επισκέπτες Online: 618


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Πλησίασε τα 400 ενεργά κρούσματα ο Λαγκαδάς - Τα στοιχεία στους 14 δήμους
09-11-2021
Πλησίασε τα 400 ενεργά κρούσματα ο Λαγκαδάς - Τα στοιχεία στους 14 δήμους
 

Εκρηκτική αύξηση διασποράς του κορωνοϊού παρουσιάζει αυτή την εβδομάδα όλος ο νομός Θεσσαλονίκης, με κρούσματα και νοσηλείες να έχουν εκτοξευτεί συνολικά στους 14 δήμους, σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Τα επίσημα εβδομαδιαία στοιχεία του ΕΟΔΥ, που παρουσιάζει η Voria.gr, δεν αφήνουν περιθώρια για παρερμηνείες. Ο νομός Θεσσαλονίκης έχει μπει για τα καλά στο νέο κύμα της πανδημίας και κανείς δεν ξέρει αν έπιασε ή όχι ακόμη ταβάνι...

Ενδεικτικά στο σύνολο των 14 δήμων (υπάρχουν διαφοροποιήσεις, που θα εξηγηθούν παρακάτω) την προηγούμενη εβδομάδα τα ενεργά κρούσματα ήταν 5.648. Λιγότερα από τα κρούσματα που έχει αυτή την εβδομάδα μόνο ο δήμος Θεσσαλονίκης. Στον νομό αυτή την εβδομάδα τα ενεργά κρούσματα έφτασαν τα 8.759, δηλαδή είναι 3.000 περισσότερα μέσα σε επτά μέρες!

Και δυστυχώς δεν είναι μόνον ο δήμος Θεσσαλονίκης που «βράζει», αλλά και οι περισσότεροι άλλοι δήμοι. Την προηγούμενη εβδομάδα οι υπόλοιποι 13 δήμοι είχαν 2.124 ενεργά κρούσματα κι αυτή την εβδομάδα 2.811 (700 επιπλέον ενεργά κρούσματα σε μια εβδομάδα). Για τον κεντρικό δήμο, όπως έγραψε και χτες η Voria.gr, η αύξηση στα ενεργά κρούσματα ήταν θεαματική, αφού από 3.524 έφτασαν στα 5.948.

Αναφορικά με τις νοσηλείες κι εκεί τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Συνολικά την προηγούμενη εβδομάδα κι από τους 14 δήμους νοσηλεύονταν 376 άτομα και αυτή την εβδομάδα 460 (84 νέες νοσηλείες μέσα σε μια εβδομάδα). Στον δήμο Θεσσαλονίκης καταγράφηκαν οι 70 νέες νοσηλείες από τις 84 και αριθμεί πλέον 297 σε νοσοκομείο (από 227), ενώ οι υπόλοιποι 13 δήμοι αριθμούν πλέον 163 άτομα σε νοσοκομεία, 14 περισσότερα από την προηγούμενη εβδομάδα (ήταν 149).

Σε επίπεδο δήμων, φαίνεται ότι οι τέσσερις δήμοι της δυτικής Θεσσαλονίκης (εντός πολεοδομικού συγκροτήματος) να έχουν συγκρατημένη εξέλιξη της πανδημίας, αφού είχαμε είτε σταθερή εικόνα συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα, είτε και μείωση ενεργών κρουσμάτων. Σταθερή, αλλά μικρή, είναι η αύξηση των νοσηλειών. Έτσι στον δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης μειώθηκαν τα ενεργά κρούσματα, όπως και στον δήμο Κορδελιού – Ευόσμου (σημαντική μείωση), ενώ σταθερή είναι η εικόνα στους δήμους Νεάπολης – Συκεών και Παύλου Μελά.

Εκτός της εκτόξευσης των δεικτών της πανδημίας στον κεντρικό δήμο Θεσσαλονίκης, οι άλλοι δήμοι που καταγράφουν μεγάλη αύξηση τόσο ποσοστιαία, όσο και σε απόλυτο αριθμό (αρκετοί ξεπέρασαν τα 300 κρούσματα), αποτελούν την πλειοψηφία των δήμων του νομού. Πρόκειται για τον δήμο Λαγκαδά, που πλησίασε πλέον τα 400 ενεργά κρούσματα αυτή την εβδομάδα και τους δήμους Δέλτα, Θερμαϊκού, Θέρμης, Πυλαίας – Χορτιάτη και Χαλκηδόνας. Τα 200 κρούσματα ξεπέρασε και ο δήμος Ωραιοκάστρου, όμως ποσοστιαία η αύξηση δεν είναι εκρηκτική.

Συγκρατημένα σε απόλυτους αριθμούς κυρίως είναι τα ενεργά κρούσματα στον δήμο Βόλβης (ποσοστιαία η αύξηση είναι σημαντική αυτή την εβδομάδα), ενώ σταθερή εικόνα εμφανίζει ο δήμος Καλαμαριάς.

Στους εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος δήμους συζητείται πολύ ως αιτία της μεγάλης διασποράς η λειτουργία των σχολείων, δεδομένου ότι αρκετά τμήματα κλείνουν κάθε εβδομάδα λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού. Υπάρχει επίσης θέμα με τις απολυμάνσεις των κτηρίων, αφού μεγάλος αριθμός από καθαρίστριες μπαίνουν σε καραντίνα και δημιουργούνται αλυσιδωτές αρρυθμίες. Η ανησυχία είναι έκδηλη πλέον σε όλους.

Η συνολική εικόνα και στους 14 δήμους, όπως αυτή προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, γι' αυτή την εβδομάδα είναι η εξής:

Αμπελοκήπων – Μενεμένης: Δέκα τέσσερα λιγότερα ενεργά κρούσματα αυτή την εβδομάδα στον δήμο και τέσσερις νοσηλείες λιγότερες συγκριτικά με την προηγούμενη ενημέρωση. Τα ενεργά κρούσματα είναι πλέον 65 (από 79) και οι νοσηλείες οχτώ (από 12).

Βόλβης: Αυξήθηκαν σημαντικά σε ποσοστό τα ενεργά κρούσματα, αλλά παραμένουν λιγότερα από εκατό. Τα ενεργά κρούσματα αυτής της εβδομάδας είναι 89 (από 54) και οι νοσηλείες είναι επτά (από τέσσερις).

Δέλτα: Εκατό νέα κρούσματα σε μια εβδομάδα στην περιοχή. Τα ενεργά κρούσματα είναι 289 (από 188) και οι νοσηλείες 12 (από δέκα).

Θερμαϊκού: Μεγάλη αύξηση κρουσμάτων, τα οποία έφτασαν στα 340 (από 207), αλλά και των νοσηλειών, που είναι πλέον 25 (από 18).

Θέρμης: Επίσης μεγάλη επιδείνωση σε επίπεδο κρουσμάτων, όχι όμως και νοσηλειών, οι οποίες μειώθηκαν. Τα ενεργά κρούσματα ανήλθαν στα 321 (από 268) και από αυτά σε νοσοκομείο είναι τα 14 (την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 17).

Θεσσαλονίκης: Εκρηκτική επιδείνωση των δεικτών της πανδημίας. Τα ενεργά κρούσματα είναι 5.948 (από 3.524) και οι νοσηλείες 297 (από 227).

Καλαμαριάς: Σταθερή η επιδημιολογική εικόνα με τα ενεργά κρούσματα να είναι 115 (από 110 την προηγούμενη εβδομάδα) και τις νοσηλείες να είναι δέκα (από εννέα).

Κορδελιού – Ευόσμου: Βελτιωμένη η κατάσταση στην περιοχή με τα ενεργά κρούσματα να είναι μειωμένα κατά 50 αυτή την εβδομάδα. Έτσι, καταγράφηκαν 137 ενεργά κρούσματα (από 188) και εννέα νοσηλείες (από 12).

Λαγκαδά: Έκρηξη κρουσμάτων στην περιοχή, που εμφανίζει χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Τα ενεργά κρούσματα αυξήθηκαν κατά 150 σε μια εβδομάδα. Έτσι έφτασαν πλέον στα 396 (από 248), ενώ από αυτά σε νοσοκομείο είναι τα 30 (από 25 την προηγούμενη εβδομάδα).

Νεάπολης – Συκεών: Σε σχεδόν σταθερή κατάσταση η περιοχή. Τα ενεργά κρούσματα είναι πλέον 111 (από 98) και οι νοσηλείες επτά (από έξι).

Παύλου Μελά: Σταθερή η επιδημιολογική εικόνα της περιοχής με τα ενεργά κρούσματα να φτάνουν στα 142 (από 139) και τις νοσηλείες να είναι επτά (από έξι).

Πυλαίας – Χορτιάτη: Ενενήντα επιπλέον κρούσματα στην περιοχή μέσα σε μια εβδομάδα. Τα ενεργά κρούσματα είναι πλέον 240 (από 154), ενώ οι νοσηλείες ανήλθαν στις 11 (από εννέα).

Χαλκηδόνος: Σημαντική επιδείνωση των δεικτών της πανδημίας στην περιοχή. Τα ενεργά κρούσματα έφτασαν στα 338 (από 214) και οι νοσηλείες έφτασαν στις 15 (από δέκα).

Ωραιοκάστρου: Περίπου πενήντα νέα ενεργά κρούσματα σε μια εβδομάδα στην περιοχή. Τα ενεργά κρούσματα είναι 228 (από 177) και οι νοσηλευόμενοι 15 (από 11).

www.voria.gr 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium