Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
01/7/2022 04:52:09
    Επισκέπτες Online: 400


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα απέκτησε το Ζαγκλιβέρι (φωτο)
22-11-2021
Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα απέκτησε το Ζαγκλιβέρι (φωτο)
 

Εγκαινιάστηκε πρόσφατα το Μουσείο Μακεδο-νικού Αγώνα του Ζαγκλιβερίου, που δημιουρ-γήθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης, Θεόδωρο Καράογλου.

Εγκαινιάστηκε πρόσφατα το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα του Ζαγκλιβερίου, το οποίο στεγάζεται στο πρώην κτήριο του Αγροτικού Συνεταιρισμού και δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας κ. Θεόδωρου Καράογλου, του προέδρου της Κοινότητας Ζαγκλιβερίου Νίκου Κοπαρανίδη, αλλά και την πολύτιμη συνδρομή του Συλλόγου Μανδριτσιωτών Ζαγκλιβερίου.

Σκοπός των εμπνευστών είναι, όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση, οι επισκέπτες να μάθουν την ιστορία του τόπου και να γνωρίσουν καλύτερα γνωστές και άγνωστες πτυχές της συμμετοχής των Ζαγκλιβερινών στον Μακεδονικό Αγώνα, κρατώντας με αυτόν τον τρόπο αναμμένο το κερί της μνήμης και προβάλλοντας τους αγώνες της ευρύτερης περιοχής για την πολυπόθητη ελευθερία.


Εντός του Μουσείου υπάρχει μια γωνιά που είναι αφιερωμένη στη Μανδρίτσα της Ανατολικής Θράκης, από την οποία προήλθαν οι 60 οικογένειες Ελλήνων Θρακιωτών προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στο Ζαγκλιβέρι μετά τον ξεριζωμό του 1914.

Πριν την τέλεση των εγκαινίων του Μουσείου προηγήθηκε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Αγίας Ακυλίνας της Ζαγκλιβερινής, με τους κυρίους Καράογλου και Κοπαρανίδη να εξιστορούν γεγονότα της εποχής.

«Με οδηγό την ιστορική μνήμη προχωρούμε στο μέλλον δίχως να λησμονούμε την προσφορά των συντοπιτών μας στον ιερό αγώνα της ελευθερίας» τόνισε στην τοποθέτηση του ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι «το ζωντάνεμα της μνήμης δεν γεννά την κακία, οδηγεί στην αυτογνωσία».

«Η σημερινή ημέρα είναι ημέρα χαράς για το Ζαγκλιβέρι γιατί αποκτούμε το δικό μας σημείο αναφοράς στην ένδοξη ιστορία του Έθνους μας» επισήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κοινότητας Ζαγκλιβερίου Νίκος Κοπαρανίδης, ο οποίος ευχαρίστησε τον κ. Καράογλου για την πρωτοβουλία του να δημιουργηθεί το Μουσείο.

Παρόντες στην τελετή εγκαινίων ήταν ο δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Ταχματζίδης, αντιδήμαρχοι του δήμου Λαγκαδά, δημοτικοί σύμβουλοι, ο δημοτικός σύμβουλος του δήμου Βόλβης Θανάσης Κυριάκου και πλήθος πολιτών.
 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium