Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
25/7/2024 06:19:04Επισκέπτες Online: 378


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Δήμοι Θεσσαλονίκης: «Τρέχουν» να αγοράσουν ηλεκτρικά οχήματα
24-11-2021
Δήμοι Θεσσαλονίκης: «Τρέχουν» να αγοράσουν ηλεκτρικά οχήματα
 

Την ανανέωση μέρους του στόλου τους με ηλεκτροκίνητα οχήματα τα οποία είναι αθόρυβα, με μηδενικές εκπομπές ρύπων και μειωμένο κόστος συντήρησης επιχειρούν οι 14 δήμοι της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Τα βασικά «όπλα» στο εγχείρημα των δήμων είναι το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που αφορά οκτώ δήμους και το ΕΣΠΑ. Η «ΜτΚ» παρουσιάζει την κατάσταση σε κάθε δήμο της Μ.Ε. Θεσσαλονίκης

Αμπελοκήπων-Μενεμένης: Σύμφωνα με τον Γιώργο Κουσίδη, αντιδήμαρχο Καθαριότητας, Κίνησης, Συντήρησης και Διαχείρισης Οχημάτων, έχουν λάβει δύο ηλεκτροκίνητα επιβατικά οχήματα και αναμένουν ακόμη τέσσερα, (δύο σάρωθρα, ένα μικρό απορριμματοφόρο και ένα ανοιχτού τύπου) το επόμενο τρίμηνο. Από εδώ και πέρα κάθε όχημα που θα αγοράζει ο δήμος θα είναι ηλεκτρικό, διαβεβαιώνει ο ίδιος. Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες αναμένεται η εγκατάσταση των Σταθμών Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων στις υπηρεσίες του δήμου.

Βόλβη: Έχουν κατατεθεί προτάσεις για χρηματοδότηση αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων, σε διάφορα προγράμματα, με τελευταίο το Α. Τρίτσης, όπου αιτούμαστε συμβατικά ηλεκτρικά ΙΧ, ενημερώνει ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Χρήστος Σαββόπουλος.

Δέλτα: Στη φάση έναρξης του διαγωνισμού βρίσκεται το αίτημα του δήμου στο «Τρίτσης», κόστους 1,02 εκατ. ευρώ, για δύο οχήματα αποκομιδής, ένα SUV, ένα επιβατικό, ένα βαν, ένα απορριμματοφόρο και πέντε φορτιστές. Από το Β.Α.Α. της ΠΚΜ, προϋπολογισμού 147.494, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο κατακύρωσης του διαγωνισμού και στην επανάληψή του για τα υπόλοιπα είδη, ο δήμος θα λάβει δύο μικρά επιβατικά, τρία τετράκυκλα για διάφορες χρήσεις και έναν φορτιστή. Ο δήμαρχος, Γιάννης Ιωαννίδης, δηλώνει ότι μέσα στο 2022 θα εγκατασταθούν 49 ΣΦΗΟ σε διάφορα σημεία και τα οχήματα θα παραδοθούν το 2023. Η πλήρης αντικατάσταση του στόλου με ηλεκτροκίνητα, θα γίνει σταδιακά με ορίζοντα το 2030, εκτιμά ο δήμαρχος.

Θέρμης: Ο Παναγιώτης Πονερίδης, αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης σημειώνει ότι στόχος είναι η εγκατάσταση ΣΦΗΟ. Προς το παρόν ο δήμος Θέρμης αναμένει πετρελαιοκίνητα οχήματα και θα αιτηθεί την προμήθεια ηλεκτρικών οχημάτων στο μέλλον.

Θερμαϊκού: «Κάναμε την υποβολή τον Απρίλιο» στο «Τρίτσης» και αφορούσε ένα σάρωθρο, ένα απορριμματοφόρο, δύο οχήματα αγροτικού τύπου, έναν φορτωτή με τα παρελκόμενα για πολλές χρήσεις, δύο επιβατικά ΙΧ, ενημερώνει η Aννα Μαγοπούλου, υπάλληλος της διεύθυνσης Καθαριότητας και Ανακύκλωσης. Παρότι «επιβάλλεται η αποδέσμευση από τους υδρογονάνθρακες» και ενώ «είχαμε σκοπό να εντάξουμε και άλλα απορριμματοφόρα», εντούτοις η αγορά είναι περιορισμένη και επίσης «υπήρξε οριζόντια δραματική μείωση, ανάλογα με τον πληθυσμό του δήμου» από το «Τρίτσης», διατρανώνει η ίδια.

Θεσσαλονίκης: Ο Νίκος Ζεϊμπέκης, αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης υπογραμμίζει ότι ο δήμος έχει, ήδη, παραλάβει 13 οχήματα διαφόρων χρήσεων. Παράλληλα, από το «Τρίτσης» ζητούνται πέντε σάρωθρα, τρία επιβατικά ΙΧ, δύο βαν. Από το ΕΣΠΑ υπάρχει προφορική έγκριση για δύο επιβατικά, τέσσερα τετράκυκλα για τη δημοτική αστυνομία και οκτώ δίκυκλα. Μέσω του Β.Α.Α. της ΠΚΜ, προϋπολογισμού 4,0 εκατ. ευρώ, θα παραληφθούν πέντε σάρωθρα για σκούπισμα και τέσσερα για άλλες χρήσεις, πέντε μικρά απορριμματοφόρα, οκτώ μεσαία και ένα μεγάλο. Ο δήμος διαθέτει ΣΦΗΟ στον ΣΜΑ, στο αμαξοστάσιο, ενώ σχεδιάζεται η τοποθέτηση φορτιστών σε επιπλέον δημοτικές δομές. Επίσης, ο δήμος αναμένει 15 πετρελαιοκίνητα απορριμματοφόρα από το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος».

Καλαμαριάς: Μέσω του ΕΣΠΑ, αναμένονται δύο επιβατικά, ενώ από το «Τρίτσης» πέντε μεγάλα και πέντε μικρά οχήματα και σταθμοί φόρτισης, έναντι 2,58 εκατ. ευρώ. Από το Β.Α.Α. της ΠΚΜ θα έρθουν ένα τρίκυκλο, τρία σάρωθρα, πέντε μεσαία απορριμματοφόρα και δύο μικρά, έναντι 1,86 εκατ. ευρώ.

Κορδελιού-Ευόσμου: Από το Β.Α.Α. της ΠΚΜ, προϋπολογισμού 2,47 εκατ., αναμένονται τέσσερις ταχυφορτιστές, έξι μεσαία απορριμματοφόρα, ένα όχημα οδικής συντήρησης. Από ειδική πρόσκληση της ΠΚΜ προς τον δήμο, προϋπολογισμού 325.000 ευρώ θα παραληφθούν ένα απορριμματοφόρο, ένα επιβατικό, τρία φορτηγά διαφόρων χρήσεων, ένα αγροτικό, δύο δίκυκλα και τρεις σταθμοί φόρτισης. Στο «Τρίτσης» ο δήμος έχει αιτηθεί πέντε λεωφορεία, ένα αγροτικό και τέσσερα επιβατικά, έναντι 4,0 εκατ. ευρώ, αναφέρει ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Χρήστος Δεμερτζής.

Λαγκαδά: Ο δήμος έχει καταθέσει στον «Τρίτση», έναντι 1,36 εκατ. ευρώ, αίτημα για την προμήθεια δύο επιβατικών, δύο βαν, ενός μικρού φορτηγού, ενός σαρώθρου, δύο πολυμηχανημάτων και δύο φορτηγών για ογκώδη. Επίσης, έχει εγκριθεί κονδύλι 40.000 από την ΠΚΜ για την εγκατάσταση ΣΦΗΟ, ενώ ο δήμος θα λάβει και εφτά μπαταρίες ως ανταλλακτικά, ενημερώνει ο Χαράλαμπος Αϊβαζίδης, αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης.

Νεάπολης-Συκεών: Από το Β.Α.Α. της ΠΚΜ, με κόστος 2,0 εκατ. ευρώ, αναμένονται τρία απορριμματοφόρα και 10 οχήματα τα οποία θα είναι σάρωθρα και μικρά ανατρεπόμενα, εξηγεί ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Θεόδωρος Κυζιρίδης.

Παύλου Μελά: Σύμφωνα με τον Δημήτρη Αθάνατο, εντεταλμένο σύμβουλο Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Συντήρησης Οχημάτων και Λαϊκών Αγορών, ο δήμος έχει αιτηθεί απορριμματοφόρα, επιβατικά ΙΧ, φορτηγά, σάρωθρα στο «Αντ. Τρίτσης», ενώ στον προγραμματισμό του δήμου είναι και η εγκατάσταση ΣΦΗΟ σε δομές του.

Πυλαίας-Χορτιάτη: Μέσω του «Αντ. Τρίτσης» ο δήμος έχει αιτηθεί ένα 4x4, δύο μικρά φορτηγά, δύο λεωφορεία και δύο φορτηγά ογκωδών αντικειμένων. Από το Β.Α.Α. της ΠΚΜ, ο δήμος αναμένει δύο απορριμματοφόρα και ένα σάρωθρο, ενώ έχει γίνει πρόβλεψη για εγκατάσταση ΣΦΗΟ στις υπηρεσίες του δήμου, επισημαίνει ο Γιάννης Καρτάλης αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Περιβάλλοντος, Ανακύκλωσης.

Χαλκηδόνος: Οχήματα για την υπηρεσία τεχνικών έργων, δύο σάρωθρα, ένα πολυμηχάνημα, δύο φορτηγάκια, δύο βανάκια και ένα επιβατικό Ι.Χ. έχει αιτηθεί ο δήμος στο «Τρίτσης», σύμφωνα με τον δήμαρχο, Σταύρο Αναγνωστόπουλο. Σε εξέλιξη βρίσκεται και ο διαγωνισμός για την εγκατάσταση ΣΦΗΟ. Πάντως, ο δήμος δεν πρόκειται να διακόψει τη συνεργασία του με τον ιδιώτη για την αποκομιδή απορριμμάτων, οπότε δεν θα αιτηθεί την προμήθεια απορριμματοφόρων, ξεκαθαρίζει ο δήμαρχος.

Ωραιοκάστρου: Ο Τάσος Τσελίκογλου, προϊστάμενος του γραφείου Προγραμματισμού αναφέρει ότι το μοναδικό όχημα που έχει αιτηθεί μέσω του «Αντ. Τρίτσης» είναι ένα λεωφορείο για τη μεταφορά των μαθητών σε Νεοχωρούδα και Πεντάλοφο. Παράλληλα, προχωράει την εγκατάσταση κοινόχρηστων ΣΦΗΟ, η οποία μελετάται αυτή τη στιγμή, ενώ αναμένει την παραλαβή πετρελαιοκίνητων οχημάτων από προηγούμενα προγράμματα, συμπληρώνει ο κ. Τσελίκογλου.

Περισσότερα κονδύλια ζητά ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ

Στην Αττική οι δήμοι πήραν μεγαλύτερα ποσά σε σχέση με άλλους περιφερειακούς δήμους, παρατηρεί ο Λάζαρος Κυρίζογλου, αντιπρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης. Είτε από τον «Τρίτση», είτε από το Β.Α.Α. της ΠΚΜ, οι 14 δήμοι της Θεσσαλονίκης θα ανανεώσουν τον στόλο τους σε «αρκετά μεγάλο ποσοστό», ωστόσο, χρειάζονται περισσότερα κονδύλια για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, διαμηνύει ο κ. Κυρίζογλου.

www.makthes.gr 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium