Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
13/6/2024 12:48:23Επισκέπτες Online: 428


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Υπό διάλυση τα αστυνομικά τμήματα - Το ΑΤ Καλλινδοίων εκτελεί εποχούμενη περιπολία στο ΑΤ Λαγκαδά επειδή το τελευταίο είναι σημαντικά υποστελεχωμένο
09-12-2021
Υπό διάλυση τα αστυνομικά τμήματα - Το ΑΤ Καλλινδοίων εκτελεί εποχούμενη περιπολία στο ΑΤ Λαγκαδά επειδή το τελευταίο είναι σημαντικά υποστελεχωμένο
 

Με μελανά χρώματα περιγράφουν την κατάσταση στα Αστυνομικά Τμήματα της Θεσσαλονίκης τα μέλη της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων λόγω της υποστελέχωσης που παρατηρείται σε όλες τις υπηρεσίες.

Η ΕΑΥΘ σε σχετική ανακοίνωση παραθέτει στοιχεία που έχουν καταγγελθεί  από αστυνομικούς.

Σύμφωνα με αυτά:

- Στα περισσότερα ΑΤ, οι προβλεπόμενες ημερήσιες αναπαύσεις δεν χορηγούνται εύρυθμα και οι συνάδελφοι αναγκάζονται να κάνουν αυτοδίκαιη χρήση των οφειλόμενων ρεπό.

- Πολλά Αστυνομικά Τμήματα δε δύνανται να διαθέσουν σκοπό καταστήματος σε κάθε βάρδια.

- Εσχάτως επιστρέψαμε στη «μαύρη» εποχή του νύχτα-νύχτα.

- Παρότι η Διεύθυνση Αστυνομίας έχει ενισχυθεί μέσω των μεταθέσεων “στα χαρτιά”, οι αποσπασμένοι από την εν λόγω Διεύθυνση αυξάνονται τόσο ραγδαία, που σε ορισμένες περιπτώσεις η παρούσα δύναμη των ΑΤ είναι σχεδόν ίδια με τους αποσπασμένους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το ΑΤ Χαριλάου-Ανάληψης όπου οι υπηρετούντες είναι 29 και οι αποσπασμένοι 21. Απόδειξη ότι οι αμέτρητες αποσπάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, δεν βασίζονται σε υπηρεσιακά συμφέροντα, αλλά εξυπηρετούν άλλους λόγους, κι έχουν μετατραπεί στην κύρια αιτία της υποστελέχωσης των Αστυνομικών Τμημάτων.

- Ο αριθμός φυλάξεων των ευπαθών στόχων πλέον είναι δυσθεώρητος και συνεχώς αυξάνεται, χωρίς ωστόσο να γίνεται επαναξιολόγηση για τους ήδη υπάρχοντες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, η Αστυνομία να συνεχίζει να διαθέτει δυνάμεις στη φύλαξη στόχων, ακόμα κι αν έχει εκλείψει ο αρχικός λόγος που τις επέβαλλε.

- Οι φυλάξεις κρατουμένων και ανηλίκων στα νοσοκομεία έχουν εκτιναχθεί αριθμητικά. Έχουμε έχουμε φτάσει στο σημείο να απασχολούνται καθημερινά έως και 50 Αστυνομικοί στη φύλαξη ανηλίκων στα νοσοκομεία. Το απολύτως παράλογο είναι ότι συχνά οι αστυνομικές δυνάμεις φυλάσσουν ακόμα και νεογνά ή παιδιά 1-2 ετών, αντί να ενεργοποιηθούν οι αρμόδιοι φορείς για την προστασία αυτών των παιδιών. Είναι αδιανόητο το 2021, η Αστυνομία να καλύπτει την ανυπαρξία κοινωνικής πρόνοιας, ενώ υπάρχουν τόσα πολλά ανακύψαντα ζητήματα αστυνομικού ενδιαφέροντος.

- Μεγάλο είναι και το πρόβλημα στη διαχείριση των εποχούμενων περιπολιών. Συχνά τα πληρώματα διατάσσονται να παραμείνουν σε σταθερή φύλαξη καθόλη τη διάρκεια της υπηρεσίας τους, αντί να περιπολούν στον τομέα αρμοδιότητας τους.

- Μάλιστα έχει παρατηρηθεί ο εξής παραλογισμός. Εποχούμενες περιπολίες να περιπολούν σε εδαφική αρμοδιότητα άλλου ΑΤ λόγω της γενικότερης έλλειψης προσωπικού. Συγκεκριμένα, το ΑΤ Βόλβης εκτελεί εποχούμενη περιπολία στο ΑΤ Καλλινδοίων και το ΑΤ Καλλινδοίων εκτελεί εποχούμενη περιπολία στο ΑΤ Λαγκαδά επειδή το τελευταίο είναι σημαντικά υποστελεχωμένο. Έτσι, οι συνάδελφοι αναγκάζο-νται να απομακρύνονται από την έδρα τους και να εκτελούν υπηρεσία σε τομείς αρμοδιότητας που δεν γνωρίζουν την γεωγραφική κατανομή και τις ιδιαιτερότητες τους.

- Η Υποδιεύθυνση Μεταγωγών-Δικαστηρίων συνεχίζει να έχει τεράστια έλλειψη προσωπικού, παρότι τα κρατητήρια της φιλοξενούν καθημερινά υπεράριθμους κρατούμενους και τα καθήκοντα των συναδέλφων μας είναι πολυάριθμα. Για την κάλυψη των τεράστιων αναγκών της, διατάσσεται συνεχώς η ενίσχυση της με προσωπικό των ΑΤ. Κατά συνέπεια, οι συνάδελφοί μας αναγκάζονται να διανύουν εκατοντάδες χιλιόμετρα κάθε εβδομάδα με τα ιδιωτικά τους οχήματα, κι αυτό τους οδηγεί σε οικονομική εξαθλίωση λόγω του μεγάλου κόστους των καυσίμων, ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες ανατιμήσεις της βενζίνης.

«Δυστυχώς, όλα τα παραπάνω έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ασφάλεια των πολιτών και στις υπόλοιπες Αστυνομικές Διευθύνσεις, οι οποίες επιφορτίζονται με καθήκοντα της Διεύθυνσης Αστυνομίας. Μάλιστα, οι ειδικές Υπηρεσίες που υπάγονται στο ΑΕΑ ενισχύουν την Διεύθυνση Αστυνομίας, μολονότι οι ίδιες ενισχύονται με προσωπικό μέσω των μεταθέσεων αλλά και μέσω αποσπάσεων. Μάλιστα, όπως ενημερωθήκαμε, μια ειδική Υπηρεσία του ΑΕΑ με ιδιαίτερο αντικείμενο, ανέλαβε σε μόνιμη βάση τη φύλαξη συγκεκριμένων ευπαθών στόχων για να διευκολύνει υπηρεσιακά την Διεύθυνση Αστυνομίας. Κάτι που αποδεικνύει τρανά τη λάθος κατανομή του προσωπικού», τονίζει η ΕΑΥΘ.

«Ωστόσο, η ευθύνη δεν βαραίνει σε καμία περίπτωση την Ηγεσία της Διεύθυνσης και τους Διοικητές των Τμημάτων. Τουναντίον, οι άνθρωποι αυτοί προσπαθούν να διαχειριστούν μια τελματώδη κατάσταση. Αυτή τη στιγμή η Διεύθυνση Αστυνομίας απέχει παρασάγγας από μια σύγχρονη και οργανωμένη Αστυνομία και οι λύσεις για τη βελτίωση της κατάστασης είναι απλές. Το μόνο που απαιτείται είναι η βούληση της Ανώτατης Ηγεσίας. Ως Ένωση, σας τις επισημαίνουμε και παρακαλούμε για την παρέμβασή σας ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση:

- Την άμεση επαναφορά όλων των υπηρετούντων της ΓΑΔΘ στις οργανικές τους θέσεις.

- Την απαρέγκλιτη εφαρμογή του οργανογράμματος.

- Επαναξιολόγηση όλων των στόχων που φυλάσσονται από Αστυνομικούς.

- Aμεση έναρξη επαφών με τα αρμόδια θεσμικά πρόσωπα για να διακοπούν οι φυλάξεις ανηλίκων από την Ελληνική Αστυνομία και την φιλοξενία αυτών σε δομές.

Παρότι όλοι οραματιζόμαστε και στοχεύουμε σε μια σύγχρονη Αστυνομία, στην οποία προτεραιότητα θα είναι η ασφάλεια του πολίτη, αν στρέψουμε το βλέμμα στην υπηρεσιακή πραγματικότητα που βιώνουν οι Αστυνομικοί της Θεσσαλονίκης και ειδικότερα των ΑΤ, η εκπλήρωση αυτού του ευσεβούς πόθου φαντάζει όνειρο απατηλό.

Πρέπει επιτέλους να περάσουμε από την θεωρία στην πράξη και αυτό θα επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό αν η φυσική Ηγεσία σταματήσει να υποκύπτει στις εξωθεσμικές παρεμβάσεις που υποσκάπτουν την υπηρεσιακή σταθερότητα», καταλήγει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων.
 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium