Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
05/6/2023 03:23:31 Επισκέπτες Online: 434


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Η απογραφή φέρνει αλλαγή στις έδρες: +1 έδρα στην Α' και Β' Θεσσαλονίκης
20-12-2021
Η απογραφή φέρνει αλλαγή στις έδρες: +1 έδρα στην Α' και Β' Θεσσαλονίκης
 

Σημαντικές ανατροπές στις έδρες των εκλογικών περιφερειών που αλλάζουν τα δεδομένα φέρνει η νέα απογραφή του πληθυσμού της χώρας που ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες.

Οι πληθυσμιακές αλλαγές που καταγράφονται σε όλη την Ελλάδα θα επηρεάσουν και τις εκλογικές έδρες σε αρκετούς νομούς της χώρας. Ειδικότερα για τη Βόρεια Ελλάδα οι μεταβολές αυτές φαίνεται να επικεντρώνονται σε 4 εκλογικές περιφέρειες της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με εκτιμήσεις που υπάρχουν για τα νούμερα του πληθυσμού που καταγράφτηκαν στην απογραφή αλλαγές στις έδρες θα έχουμε τόσο στην Α’ Θεσσαλονίκης, που από 16 έδρες ανεβαίνει στις 17, όσο και στη Β’ που επίσης θα κερδίσει 1 έδρα και από 9 θα φτάσει στις 10. Αντίθετα από 1 έδρα αναμένεται να χάσουν η Καστοριά που από δυεδρική θα γίνει μονοεδρική και η Κοζάνη που από πενταεδρική περιφέρεια θα γίνει τετραεδρική.

Όλα αυτά μένει να επιβεβαιωθούν και στην τελική τους μορφή, ενώ στη συνέχεια τα στοιχεία της νέας απογραφής αναμένεται να ισχύσουν ήδη από τις επόμενες εκλογές. Ακόμη και αν αυτές διεξαχθούν εντός του 2022.

Οι ανατροπές στις δύο εκλογικές περιφέρειες της Θεσσαλονίκης κρίνονται ως σημαντικές. Καταρχήν το +1 τόσο στην Α’ όσο και στη Β’ ανεβάζει το ενδιαφέρον των μνηστήρων μια και οι έδρες αυξάνονται, όπως και η πιθανότητα εκλογής. Επίσης αυξάνονται και οι θέσεις στις λίστες και από 20 στην Α’ γίνονται 21 και από 12 σε 13 στη Β’.

Τι σημαίνει επί του εκλογικού πρακτέου το +1 στην Α’ Θεσσαλονίκης; Οι έδρες αυξάνονται από 16 σε 17 και το εκλογικό μέτρο για την εκλογή βουλευτή μειώνεται από 6,25% σε 5,88%. Αυτό είναι πολύ πιθανό να αλλάξει και την βουλευτική δύναμη των κομμάτων στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρειας. Θυμίζουμε ότι στην Α’ Θεσσαλονίκης στις εκλογές του 2019 η ΝΔ είχε πάρει 35,5% και είχε εκλέξει 7 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ 31,3% και 5 βουλευτές και οι μικροί (ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜΕΡΑ 25) από 1 βουλευτή. Χωρίς να αλλάξουν τα εκλογικά ποσοστά, με ισχύ το μόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα και με μοναδική αλλαγή το +1 της νέας απογραφής η κατανομή των εδρών θα ήταν σήμερα η εξής: 8 έδρες για τη ΝΔ, 5 για τον ΣΥΡΙΖΑ και από 1 για ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Λύση και ΜΕΡΑ 25. Θα κέρδιζε δηλαδή 1 έδρα η ΝΔ.

Με την απλή αναλογική και με 17 έδρες στην Α’ Θεσσαλονίκης θα είχαμε μια ελαφρά διαφοροποίηση, με τη ΝΔ να κερδίζει 7 και τον ΣΥΡΙΖΑ 6 έδρες και τους υπόλοιπους να παραμένουν στα ίδια. Σε αυτήν την περίπτωση δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έβγαινε ευνοημένος.

Στη Β’ Θεσσαλονίκης και μετά τα αποτελέσματα των εκλογών του 2019 η ΝΔ με ποσοστό 43% είχε κερδίσει 3 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ (25,1%) 2 και από 1 έδρα είχαν κερδίσει το ΚΙΝΑΛ (6,65%), η Ελληνική Λύση (5,65%), το ΚΚΕ (4,6%) και η ΜΕΡΑ 25 (4,1%). Με τον ίδιο εκλογικό νόμο, αλλά το +1 της νέας απογραφής οι 10 έδρες της Β’ θα μοιράζονταν σήμερα πιθανότατα ως εξής: 5 έδρες η ΝΔ, 2 ο ΣΥΡΙΖΑ και από 1 η Λύση, το ΚΚΕ και τη ΜΕΡΑ 25, Θα κέρδιζε δηλαδή 2 έδρες η ΝΔ και θα έχανε την έδρα που κατέχει σήμερα το ΚΙΝΑΛ. Αντίθετα σε περίπτωση που ισχύσει η απλή αναλογική και οι έδρες αυξηθούν στις 10, η κατανομή θα ήταν 4 για τη ΝΔ, 2 για τον ΣΥΡΙΖΑ και από 1 για ΚΙΝΑΛ, Λύση, ΚΚΕ και ΜΕΡΑ 25. Μία έδρα δηλαδή κέρδος για τη ΝΔ σε σχέση με τη σημερινή κατανομή.

Πολύ σημαντική κρίνεται και η κυοφορούμενη μείωση των εδρών στο νομό Καστοριάς, που από δυεδρικός γίνεται μονοεδρικός. Εδώ την έδρα την κερδίζει το κόμμα που έχει το μεγαλύτερο ποσοστό στο νομό και αυτό είναι η ΝΔ που το 2019 είχε συγκεντρώσει ποσοστό 50,2% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που είχε 27,1%.

Όσο για την Κοζάνη που από πενταεδρική είναι πολύ πιθανό να μετατραπεί σε τετραεδρική, εδώ με βάση όλες τις εκτιμήσεις την έδρα την χάνει η ΝΔ που το 2019 είχε κερδίσει 4 έδρες και σήμερα θα έβγαζε 3 έναντι 1 του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος με τη νέα κατανομή θα διατηρούσε την έδρα του στο νομό.


makthes.gr 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium