Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
01/12/2022 01:36:48

 Επισκέπτες Online: 463


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή - Αρθρο της λογοθεραπεύτριας Αναστασίας Φωτίου
10-01-2022
Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή - Αρθρο της λογοθεραπεύτριας Αναστασίας Φωτίου
 

Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή

Τι είναι - Μύθοι και Αλήθειες

 

Τι είναι: Η Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή είναι μια κατάσταση κατά την οποία τα παιδιά δυσκολεύονται να αναπτύξουν τις γλωσσικές τους ικανότητες σύμφωνα με τα αναμενόμενα στάδια της ηλικίας τους. Οι δυσκολίες αυτές ΔΕΝ πρέπει να σχετίζονται με νευρολογικές διαταραχές, νοητικές αδυναμίες κ.α. ή να συνυπάρχουν με άλλες καταστάσεις.

Τα συμπτώματα χαρακτηρίζονται από μεγάλη ανομοιογένεια και μπορεί να εντοπίζονται στην έκφραση ή/ και στην κατανόηση του λόγου. Μερικά γλωσσικά συμπτώματα είναι:

Αργοπορία στην κατάκτηση των γλωσσικών ορόσημων.

Αντικαταστάσεις φωνημάτων.

Απλοποιήσεις λέξεων.

Φτωχό λεξιλόγιο.

Παραγωγή μικρών προτάσεων.

Λάθη στη γραμματική.

Δυσκολία στην περιγραφή και διήγηση μιας κατάστασης ή ενός γεγονότος κ.α.

Οι δυσκολίες αυτές υπάρχει περίπτωση να παραμείνουν και στην ενήλικη ζωή αν δεν τύχουν της απαιτούμενης παρέμβασης.

Η Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή συνδέεται με μια σειρά επιπτώσεων όπως τις μαθησιακές δυσκολίες, τη σχολική αποτυχία, τις δυσκολίες κοινωνικής συνδιαλλαγής, τα προβλήματα συμπεριφοράς, την κοινωνική απομόνωση κτλ.

 

Μύθοι και Αλήθειες

«Θα περιμένω κι αν δεν αναπτυχθεί πλήρως η ομιλία του παιδιού μέχρι τα 4, τότε θα απευθυνθώ σε έναν ειδικό». Τι ισχύει: Η παραγωγή ομιλίας ενός παιδιού επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες. Η ηλικία ΔΕΝ αποτελεί το βασικό κριτήριο για την ένταξη ενός παιδιού σε πρόγραμμα παρέμβασης. Μερικά από τα σημαντικότερα κριτήρια για αναζήτηση βοήθειας είναι η έλλειψη επικοινωνίας, η μειωμένη κοινωνικότητα ή η δυσκολία στην κατανόηση της έκφρασης του λόγου του παιδιού από τρίτους.

 

«Μιλήσαμε στον παιδίατρο και μας προέτρεψε να περιμένουμε λίγο ακόμα προτού απευθυνθούμε σε ειδικό». Τι ισχύει: Ο ειδικός που είναι υπεύθυνος για την πρόληψη, αξιολόγηση, διάγνωση και θεραπεία στις διαταραχές του λόγου και της επικοινωνίας είναι ο λογοθεραπευτής. Λοιπές ειδικότητες (γιατροί, εκπαι-δευτικοί, κ.α) συνήθως διαθέτουν γνώσεις ώστε να αναγνωρίζουν δυσκολίες ή αποκλίσεις από την φυσιολογική ανάπτυξη. Όμως, δεν είναι πάντα σε θέση να αξιολογήσουν ΕΠΑΡΚΩΣ την καταλληλότητα ένταξης ενός παιδιού σε θεραπεία.

 

«Είναι μικρό ακόμα και δεν τα λέει καλά, όταν μεγαλώσει θα καθαρίσει η ομιλία του ή θα τα πει μαζεμένα». Τι ισχύει: Οι δυσκολίες που παρουσιάζει ένα παιδί μπορεί να μοιάζουν με αυτές άλλων φιλικών ή συγγενικών προσώπων, όμως η αιτία της δυσκολίας ενδέχεται να διαφέρει. Ο λογοθεραπευτής είναι υπεύθυνος για την αξιολόγηση των δυσκολιών και να κατευθύνει τους γονείς ανάλογα με την περίπτωση του παιδιού.

 

«Ας ξεκινήσει το παιδί μου θεραπεία σε μεγαλύτερη ηλικία. Θα προλάβει να συμβαδίσει με τα υπόλοιπα παιδιά». Τι ισχύει: Το κάθε παιδί έχει διαφορετικό δυναμικό και τους δικούς του χρόνους στο πόσο γρήγορα μαθαίνει και εφαρμόζει αυτά που του δίνονται. Η πρώιμη παρέμβαση παίζει καθοριστικό ρόλο καθώς και η συστηματική εφαρμογή των τεχνικών που χρησιμοποιεί ο λογοθεραπευτής. Όσο νωρίτερα ξεκινήσει ένα παιδί πρόγραμμα θεραπείας και αναλόγως της διαταραχής, τόσο πιο γρήγορα επιτυγχάνεται βελτίωση στην ποιότητα ζωής του.

Περισσότερα σχετικά άρθρα:

Τραυλισμός

Πότε ένα παιδί χρειάζεται λογοθεραπεία;
Γνωρίστε το κέντρο λογοθεραπείας
Πότε μιλάμε για καθυστέρηση λόγου;
Φωτίου Αναστασία
Λογοπεδικός / Λογοθεραπεύτρια

Μεγ. Αλεξάνδρου 10, Λαγκαδάς

 

Για οτιδήποτε σας απασχολεί, για οποιαδήποτε απορία ή για μια δωρεάν λογοθεραπευτική ή μαθησιακή αξιολόγηση καλέστε στο 6970 520 263 ή 2394 113 210.

Για περισσότερα θέματα ενημέρωσης σχετικά με τη λογοθεραπεία επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.logotherapeia-lagadas.gr

 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium