Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
25/9/2023 17:33:58


 Επισκέπτες Online: 645


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Στο «Καρατάσιου» το Νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο - Απορρίπτεται η Λητή
13-01-2022
Στο «Καρατάσιου» το Νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο - Απορρίπτεται η Λητή
 

Στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου έχει πλέον η κυβέρνηση στρέψει το βλέμμα της, για την κατασκευή Νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, καθώς η περιοχή υπερτερεί από άποψη προσβασιμότητας σε σχέση με τη Λητή, ενώ προσφέρεται για τη δημιουργία ενός ευρύτερου Πόλου Ιατρικών Υπηρεσιών, καθώς σε μικρή απόσταση βρίσκονται τα Νοσοκομεία "424" και "Παπαγεωργίου".

Μάλιστα, όπως πληροφορείται το GRTimes.gr από έγκυρη πηγή, η επιλογή του «Καρατάσιου» υποστηρίζεται από δημάρχους του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης αλλά και από τον Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβα.

Ασφυκτιά το "Θεαγένειο"

Είναι βέβαιο ότι η δημιουργία ενός νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, βρίσκεται πολύ ψηλά στις προτεραιότητες της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στα έργα του Τομέα Υγείας, επειδή το «Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο», που καλύπτει όλη τη βόρειο Ελλάδα σε ογκολογικά περιστατικά και νοσηλείες, έχει από χρόνια εξαντλήσει τα όποια περιθώρια των κτιριακών του εγκαταστάσεων και κυριολεκτικώς ασφυκτιά στο πυκνοδομημένο σημείο της πόλης, που βρίσκεται.

Η κυβέρνηση λοιπόν θα προωθήσει την κατασκευή ενός νέου, μεγάλου, Ογκολογικού Νοσοκομείου, που θα ανεγερθεί στα βορειοδυτικά του πολεοδομικού συγκροτήματος, όμως το πιθανότερο είναι, ότι η περιοχή που πριν λίγους μήνες εξεταζόταν, η Λητή της Δ.Ε. Μυγδονίας, «βγαίνει από κάδρο».

Ο βασικότερος λόγος είναι ότι δεν προσφέρεται από πλευράς προσβασιμότητας. Η οδική πρόσβαση από το Δερβένι, σε δύσκολες καιρικές συνθήκες είναι προβληματική αφού πολλές φορές, όταν χιονίζει, ο δρόμος κλείνει, ενώ η Λητή δεν πρόκειται να συνδεθεί με το Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης, με μέσο σταθερής τροχιάς.

Τα “ατού” του “Καρατάσιου”

Αντίθετα, το πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου, βρίσκεται σε μικρότερη απόσταση από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, σε μικρή απόσταση από το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό, ενώ οι μετακινήσεις πολιτών εξυπηρετούνται από δύο αστικές λεωφορειακές γραμμές, την "38" (Νέα Ευκαρπία) και την "29" (Πολίχνη). Επίσης, υπάρχει εύκολη οδική πρόσβαση στην Εσωτερική Περιφερειακή Οδό αφού μάλιστα η έκταση του πρώην στρατοπέδου βγαίνει σε παράπλευρη οδό της ΕΣΠΕΡ.

Πολύ σημαντική θα είναι και η σύνδεση της περιοχής, όπως άλλωστε προβλέπεται, με την βορειοδυτική επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης, έργο του οποίου έχουν ανατεθεί οι πρόδρομες εργασίες.

Το «Καρατάσιου», που από το 2003 έπαψε να χρησιμοποιείται από το Στρατό, καταλαμβάνει μία μεγάλη έκταση, 689 στρεμμάτων, για την ιδιοκτησία της οποίας ερίζουν από χρόνια το Ταμείο Εθνικής Άμυνας (Τ.ΕΘ.Α) και το Υπουργείο Οικονομικών.

Το μεγάλο ακίνητο έχει κύρια χρήση αστικού πρασίνου, με σημειακές χρήσεις Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Αθλητισμού, Πολιτισμού και Περίθαλψης, ενώ προβλέπεται περιοχή για την εξυπηρέτηση μέσων μαζικής μεταφοράς όπως και πυροσβεστικός σταθμός.

Ανάθεση Τ.Π.Σ από το Δήμο Παύλου Μελά

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι πολύ πρόσφατα, ο Δήμος Παύλου Μελά, εντός των ορίων του οποίου βρίσκεται το «Καρατάσιου», ανέθεσε τη μελέτη του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου, με την οποία θα καθοριστούν οι χρήσεις γης στο Δήμο.

Η αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου απασχόλησε μελετητικά στο παρελθόν τον άλλοτε ΟΡΘΕ όπως και πανεπιστημιακούς, θέμα που θα παραμένει ανοιχτό μέχρι να επιλυθεί το ιδιοκτησιακό και να αποτυπωθούν σαφώς οι χρήσεις γης.

Σημειωτέον ότι ο Δήμος Πολίχνης, παλαιότερα και, στη συνέχεια, μετά τις συνενώσεις ΟΤΑ, ο Δήμος Παύλου Μελά, επίμονα τάσσεται υπέρ της παραχώρησης του πρώην στρατοπέδου στο Δήμο. Επίσης, ομάδες πολιτών υποστηρίζουν τη δημιουργία ενός μεγάλου μητροπολιτικού πάρκου και τη χρήση του πρώην στρατοπέδου για δραστηριότητες αναψυχής και πολιτισμού.

Μέρος του «Καρατάσιου» χρησιμοποιείται από πολίτες για αναψυχή και άθληση, ωστόσο κι ένα πολύ μεγάλο μέρος του στρατοπέδου και κυρίως τα παλιά κτίρια, έχουν παραδοθεί σε κάθε λογής χρήση με αποτέλεσμα να έχουν μετατραπεί σε «αποθήκες» απορριμμάτων και υγειονομικές «βόμβες». Κάπως έτσι έγινε και εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε εγκαταλελειμμένο κτίριο, στα μέσα του περασμένου Ιουνίου.

Η αξιοποίηση του «Καρατάσιου» παραμένει ζητούμενο και τώρα μπαίνει στο τραπέζι των πιθανών συνδυαστικών επιλογών, η κατασκευή Ογκολογικού Νοσοκομείου σε τμήμα του πρώην στρατοπέδου.


www.grtimes.gr 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium