Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
28/5/2023 22:53:57 Επισκέπτες Online: 689


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Φάμελλος: Επικίνδυνα νοσοκομειακά απόβλητα από όλη την Ελλάδα καταλήγουν στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης
19-01-2022
Φάμελλος: Επικίνδυνα νοσοκομειακά απόβλητα από όλη την Ελλάδα καταλήγουν στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης

Την παράνομη απόρριψη επικίνδυνων νοσοκομειακών αποβλήτων από όλη την Ελλάδα συμπεριλαμβανομένης της Αττικής στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης καταγγέλλει ο τομεάρχης Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.

Οπως επισημαίνει ο βουλευτής, «με τις ευλογίες της κυβέρνησης, ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης εξελίσσεται σε αποδέκτη Επικινδύνων Αποβλήτων Αμιγώς Μολυσματικών (Ε.Α.Α.Μ.) όλης της χώρας, σε ξεκάθαρη αντίθεση με όσα προβλέπει η αδειοδότησή του».

Αυτό προκύπτει από τις απαντήσεις των συναρμόδιων υπουργείων και του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, επιβεβαιώνεται η καταγγελία ότι εισήχθησαν στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης ποσότητες αποστειρωμένων ΕΑΑΜ τα οποία προέρχονται από Υγειονομικές Μονάδες εκτός της Π.Ε. Θεσσαλονίκης (από μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, αλλά και από Καβάλα και Ξάνθη) σε αντίθεση με την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων της εγκατάστασης που προβλέπει ότι τέτοια απόβλητα θα γίνονται αποδεκτά στο ΧΥΤΑ μόνον εάν προέρχονται από Υγειονομικές Μονάδες της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, δηλαδή μόνο από το Νομό Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, προκύπτει ότι:

Ο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας δεν απαιτεί την τήρηση αυτού του όρου της Α.Ε.Π.Ο. από όλους τους εξυπηρετούμενους (ιδιωτικές εταιρείες μεταφορείς αποβλήτων), εξίσου, αφού σε κάποιους μεταφορείς απαιτεί την “εντοπιότητα” των νοσοκομειακών αποβλήτων προκειμένου να τα αποδεχτεί στις εγκαταστάσεις διάθεσης και όχι από άλλους, κάτι που δημιουργεί σοβαρές σκιές στη λειτουργία του ΦΟΔΣΑ αλλά και δημόσιες καταγγελίες «εξυπηρετήσεων».

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας- Θράκης και το Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος Β. Ελλάδος, πίσω από την πρόφαση ότι τα μολυσματικά απόβλητα της Αττικής και άλλων πόλεων αποστειρώνονται στη Θεσσαλονίκη, αποκρύπτουν ότι αυτά έρχονται από όλη την Ελλάδα σε αντίθεση με την άδεια - ΑΕΠΟ, η οποία είναι ρητή και σαφής για την προέλευση των μολυσματικών αποβλήτων.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σφυρίζει αδιάφορα, εφόσον δεν απάντησε στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, ως να μην είναι στα ενδιαφέροντά της το περιβάλλον και η απόρριψη μολυσματικών αποβλήτων από όλη την Ελλάδα στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης του δήμου Λαγκαδά.

Η ουσία είναι ότι αποκαλύφθηκε ακόμα ένα μείζον θέμα επιπλέον επιβάρυνσης του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, που ήδη λειτουργεί στα όρια του, συνδεδεμένο με ανισότιμη εξυπηρέτηση εταιρειών που η κυβέρνηση και ο ΦΟΔΣΑ προσπαθούν να «θάψουν», υπογραμμίζει ο κ. Φάμελλος.

«Απόλυτα συνεπείς με το σχέδιο της ΝΔ να προχωρήσει στην παράνομη κατασκευή Μονάδας Απορριμμάτων με ΣΔΙΤ στο Δήμο Λαγκαδά, σε ζώνη προστασίας της Κορώνειας, δεσμεύοντας για δεκαετίες με ένα ιδιωτικό έργο 100 εκατ. ευρώ τους πολίτες της Θεσσαλονίκης και χαρίζοντας σε έναν ιδιώτη δεκάδες εκατ. ευρώ του ΕΣΠΑ. Ξεκαθαρίζουμε σε όλο το πολιτικό δυναμικό της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη: Δεν θα επιτρέψουμε παιχνίδια και business γαλάζιων παιδιών εις βάρος του περιβάλλοντος της Κορώνειας και του Λαγκαδά. Το λόγο πλέον πρέπει να έχει η δικαιοσύνη, εφόσον τα πολιτικά πρόσωπα δεν ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους», καταλήγει.

ethnos.gr 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium