Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
01/7/2022 04:41:02
    Επισκέπτες Online: 394


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Προληπτικός Γυναικολογικός Ελεγχος  *Αρθρο της  γυναικολόγου Έρικας Κότικα
24-01-2022
Προληπτικός Γυναικολογικός Ελεγχος *Αρθρο της γυναικολόγου Έρικας Κότικα
 

Τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, κάθε γυναίκα πρέπει να υποβάλλεται σε έναν Προληπτικό Γυναικολογικό Έλεγχο. Προβλήματα που αφορούν την υγεία, τη γονιμότητα και την αρτιμέλεια μιας γυναίκας μπορούν να διαγνωστούν έγκαιρα  σε αρχικό στάδιο,  μπορεί να θεραπευτούν και να είναι πλήρως αναστρέψιμα. Τι περιλαμβάνει όμως αυτός ο έλεγχος;

Α) ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Αρχικά ο γυναικολόγος πρέπει να γνωρίζει το πλήρες ιστορικό σας (δημογραφικά στοιχεία, μαιευτικό και γυναικολογικό ιστορικό, συνυπάρχοντα προβλήματα υγείας, λήψη φαρμάκων, αλλεργίες, χειρουργικό και κληρονομικό ιστορικό) προκειμένου να επισημανθούν τυχόν καταστάσεις που θέλουν επιπλέον έλεγχο και ιδιαίτερη προσοχή.

Β) ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ

Ο έλεγχος ξεκινάει με γυναικολογική εξέταση στην οποία επισκοπούνται το αιδοίο, τα χείλη και η είσοδος του κόλπου. Κατόπιν γίνεται εισαγωγή του κολπο-διαστολέα (αποστειρωμένη συσκευή η οποία απάγει τα κολπικά τοιχώματα) και έτσι εξετάζεται ο κόλπος και ο τράχηλος. Γίνεται παρατήρηση για τυχόν βλάβες, μολύνσεις, ασυνήθεις εκκρίσεις, ανατομικές ανωμαλίες. Σε περίπτωση που υπάρχουν ασυνήθεις εκκρίσεις που υποδηλώνουν μόλυνση, τότε συστήνεται καλλιέργεια κολπικού υγρού για την ανεύρεση και θεραπεία της μόλυνσης.

Γ) ΤΕΣΤ ΠΑΠ

Το τεστ ΠΑΠ αποτελεί τη συλλογή κυττάρων από τον έξω- και τον ενδοτράχηλο και διαγιγνώσκει την ύπαρξη παθολογίας ή όχι στον κόλπο και στον τράχηλο της μήτρας (κολποτραχηλίτιδες, HPV λοίμωξη ή προκαρ-κινικές και καρκινικές καταστάσεις του τραχήλου). Πλέον εκτός από το συμβατικό τεστ ΠΑΠ υπάρχει και το τεστ ΠΑΠ υγρής φάσης, που πλεονεκτεί ως προς τη διενέργεια επιπλέον εξετάσεων (HPV τεστ) και λόγω της φύσης του συλλέγονται περισσότερα κύτταρα. Και οι δυο μορφές προσφέρουν σημαντικά στην πρόληψη και είναι τελείως ανώδυνες.


Δ) HPV ΤΕΣΤ

Με το HPV DNA test μπορούμε να ανιχνεύσουμε με την χρήση μοριακής μεθοδολογίας την παρουσία του ιού ανθρώπινων θηλωμάτων (#HPV) σε δείγμα τραχηλικού επιχρίσματος, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Το HPV DNA test μπορεί να γίνει ανεξάρτητα, παράλληλα με τον κυτταρολογικό έλεγχο, ή σαν συμπληρωματικός έλεγχος, εφόσον έχουν προηγηθεί παθολογικά ευρήματα. Στα πλαίσια του προληπτικού ελέγχου συστήνεται σε γυναίκες άνω των 30 ετών.

Ε) ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ ΕΣΩ ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

Με τον υπέρηχο μετράμε το μέγεθος της μήτρας, ο οποίος διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα, παρατηρούμε την υφή και τη σύστασή της για και την ανεύρεση τυχόν παθολογιών (ινομυώματα, πολύποδες κ.α.), καθώς και την ανατομία της για τυχόν ανωμαλίες (δίδελφος, δίκερος μήτρα, κ.α.). Κατόπιν ελέγχεται το ενδομήτριο (πάχος, σύσταση, κ.α.), που διαφέρει ανάλογα με τη φάση του κύκλου και την ορμονική κατάσταση της γυναίκας. Στη συνέχεια απεικονίζονται οι ωοθήκες, επιβεβαιώνεται η ύπαρξη ωοθυλακίων κατά την γόνιμη ηλικία και ελέγχονται για τυχόν παθολογίες όπως κύστες, συμπαγή μορφώματα, μικτές κύστες κ.α. Η απεικόνιση των σαλπίγγων δεν είναι δυνατή παρά μόνο σε παθολογικές καταστάσεις (υδροσάλπιγγα). Τέλος, ελέγχονται οι γύρω περιοχές για οιδήματα (υγρό δουγλασίου) που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν μολύνσεις ή άλλες παθολογίες.Z) ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΑΣΤΟΥ

Τέλος, ο γυναικολόγος θα κάνει επισκόπηση και ψηλάφηση μαστών για τυχόντα ψηλαφητό όζο, συμπαγή ή κυστικό, και ανάλογα με τα ευρήματα μπορεί να συστήσει μαστογραφία ή υπερηχογράφημα μαστών ή, σε μεγαλύτερη υποψία, ακόμα και μαγνητική τομογραφία.

Ο προληπτικός γυναικολογικός έλεγχος γίνεται μια φορά το χρόνο για τις γυναίκες που δεν παρουσιάζουν προβλήματα.

Σε περίπτωση που υπάρχουν προβλήματα (μολύνσεις, αιμορραγίες) γίνεται θεραπεία και επανέλεγχος. Σε περίπτωση παθολογικού τεστ ΠΑΠ γίνεται θεραπεία ή παρακολούθηση ανάλογα με τα ευρήματα. Οι γυναίκες που δεν θέλουν να έχουν προβλήματα πρέπει οπωσδήποτε να ελέγχονται μια φορά το χρόνο.

Σχετικά θέματα:
Σακχαρώδης διαβήτης κατά τη διάρκεια της κύησης* Η Φρειδερίκη (Ερικα) Κότικα διατηρεί ιατρείο στο κέντρο του Λαγκαδά (Λουτρών 53). Για περισσότερες πατήστε 
εδώ
 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium