Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
18/4/2024 03:47:13

Επισκέπτες Online: 665


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


ΔΗΜΟΙ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΛΑΓΚΑΔΑ: Κίνδυνος απένταξης από το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης
16-03-2010
ΔΗΜΟΙ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΛΑΓΚΑΔΑ: Κίνδυνος απένταξης από το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης

Μάχη με τον χρόνο, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος της απένταξης από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης έργων συνολικού προϋπολογισμού 13 εκατ. ευρώ, καθώς και της επακόλουθης μετακύλισης αυτού του δυσβάσταχτου κόστους στους δημοτικούς προϋπολογισμούς και εντέλει στους ίδιους τους πολίτες, καλούνται τώρα να δώσουν οι δήμαρχοι του νομού Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για έργα που είτε έχουν εμπλακεί στον κυκεώνα των γνωστών γραφειοκρατικών διαδικασιών του ελληνικού δημοσίου είτε, ακόμη χειρότερα, παρότι στην πραγματικότητα έχουν ολοκληρωθεί, στις επίσημες λίστες της Ευρωπαϊκής  Ένωσης εμφανίζονται σαν μη γενόμενα, λόγω τυπικών παραλείψεων.
Η επιτάχυνση των διαδικασιών για το κλείσιμο των έργων που χρηματοδοτήθηκαν μέσω του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, όπως ξεκαθάρισε η γενική γραμματέας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Μαρία Λιονή, έχει τεθεί ως εθνικός στόχος. “Πρόθεσή μας είναι να εξασφαλίσουμε με κάθε τρόπο την εισροή κοινοτικών πόρων για τη χώρα και την αποφυγή απεντάξεων και επιβάρυνσης των δημοτικών προϋπολογισμών”, τόνισε η κυρία Λιονή.

Απειλή για απένταξη

Άμεσος είναι ο κίνδυνος της απένταξης από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης του έργου, που αφορά την εκπόνηση μελετών για το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του δήμου Λαγκαδά, το οποίο είχε προϋπολογισθεί στο ύψος των 90.000 ευρώ. “Υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις, λόγω κοινής υπουργικής απόφασης που περιόριζε σημαντικά τις εκτάσεις που επιθυμούσαμε να εντάξουμε στο σχέδιο πόλης. Ως δήμος αδυνατούσαμε να προχωρήσουμε τις διαδικασίες, καθώς βρισκόμασταν σε χρονοβόρες διαπραγματεύσεις τόσο με την περιφέρεια όσο και με το παλιό υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, μέχρι να ξεκαθαριστεί το τοπίο γύρω από τις εκτάσεις που θα μπορούσαμε πράγματι να εντάξουμε. Παρότι η δική μας πρόταση αφορούσε την επέκταση του σχεδίου πόλης κατά 5.500 στρέμματα, τελικά μας εγκρίθηκαν μόνο τα 2.000 στρέμματα”, εξήγησε ο δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Καραγιάννης.

Ζήτημα κακοτεχνιών

Σε άλλες περιπτώσεις, πάλι, κακοτεχνίες που παρουσιάστηκαν κατά την εκτέλεση ορισμένων έργων δεν επέτρεψαν στους δήμους να προχωρήσουν στη σύνταξη των πρωτοκόλλων παραλαβής τους και στη συνέχεια στην υποβολή των δηλώσεων ολοκλήρωσής τους προς τη διαχειριστική αρχή του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος. Η διαδικασία αυτή, αν και τυπική, είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη, καθώς, εάν δεν υποβληθούν οι δηλώσεις ολοκλήρωσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί ότι τα έργα δεν έχουν εκτελεστεί, ακόμη κι αν αυτά ήδη χρησιμοποιούνται από τους πολίτες.
Ένα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το αποχετευτικό δίκτυο της Ασπροβάλτας στον δήμο Αγίου Γεωργίου, το οποίο κατασκευάστηκε μέσω του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης με κόστος περίπου 1,2 εκατ. ευρώ. “Το έργο έχει ολοκληρωθεί πριν από χρόνια, αλλά ακόμη δεν έχει συνταχθεί το πρωτόκολλο παραλαβής του, καθώς διαπιστώθηκαν κάποιες μικρές κακοτεχνίες, τις οποίες οφείλει να επιδιορθώσει ο εργολάβος. Για το θέμα αυτό έχουμε ήδη ορίσει συνάντηση με τον εργολάβο και την Τεχνική Υπηρεσία Δήμων και Κοινοτήτων, ώστε άμεσα να κλείσουμε και αυτό το τυπικό ζήτημα”, επεσήμανε ο δήμαρχος Αγίου Γεωργίου  Άγγελος Φραντζής.
Κακοτεχνίες, όμως, διαπιστώθηκαν και στο νέο κτίριο που κατασκευάστηκε, για να στεγάσει το πολυϊατρείο του δήμου Λαχανά. “Απαιτούνται ορισμένες πρόσθετες επικαλύψεις με μονωτικά υλικά, καθώς υπήρξαν προβλήματα με την υγρασία”, εξήγησε ο δήμαρχος Λαχανά Παντελής Πάσχος, ο οποίος ωστόσο διαβεβαίωσε ότι οι εργασίες αυτές εκτελούνται ταχύτατα και δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τη χρηματοδότηση του έργου, η οποία και διαμορφώθηκε στο ύψος των περίπου 340.000 ευρώ. “Μετά το Πάσχα το κτίριο θα είναι απολύτως έτοιμο. Δεδομένου ότι το πολυϊατρείο είναι ενταγμένο στο ΕΣΥ, ευελπιστούμε ότι θα στελεχωθεί και άμεσα με το αναγκαίο προσωπικό, ώστε να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το ταχύτερο δυνατό”, ανέφερε ο κ. Πάσχος.


Της Βαρβάρας Ζούκα, αναδημοσίευση μέρους του άρθρου από την εφημερίδα "Μακεδονία", 14 Μαρτίου 2010
  

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium