Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
20/5/2024 02:50:49Επισκέπτες Online: 455


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Επιβεβαιώθηκαν ενεργά σεισμικά ρήγματα κοντά στη Θεσσαλονίκη
16-02-2022
Επιβεβαιώθηκαν ενεργά σεισμικά ρήγματα κοντά στη Θεσσαλονίκη

Στα ενεργά σεισμικά ρήγματα και ιδιαίτερα στο ρήγμα Ασσήρου - Κριθιάς και την ζώνη του ρήγματος Δρυμού, αναφέρεται μελέτη του τμήματος Γεωλογίας - Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Πρόκειται για νέα εργασία για τα ενεργά ρήγματα στην Λεκάνη της Μυγδονίας, ΒΑ της Θεσσαλονίκης, με βάση παλαιοσεισμολογικές τομές και γεωχρονολογήσεις.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της εργασίας:

1) Επιβεβαιώνεται για πρώτη φορά με trenching και γεωχρονολόγηση ότι και τα ρήγματα διεύθυνσης ΒΔ-ΝΑ είναι ενεργά (εκτός από τα Α-Δ που είναι γνωστά και τα κύρια). Αυτό αλλάζει λίγο και την θεώρηση για τον εντοπισμό των ενεργών δομών στην Βόρεια Ελλάδα.

2) Αναδεικνύεται η ύπαρξη ενός νέου αχαρτογράφητου μέχρι στιγμής ενεργού ρήγματος διεύθυνσης περίπου Α-Δ και μήκους περίπου 10km, του Ρήγματος Κριθιάς-Ασσήρου το οποίο επηρεάζει και το υδρογραφικό δίκτυο. Το ρήγμα αυτό παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί βυθίζεται προς Βορρά (και όχι ως προς νότο όπως πρωτίστως θα αναμέναμε) και επί της ουσίας οριοθετεί την Μυγδόνια λεκάνη προς βορρά. Υπενθυμίζουμε ότι η λεκάνη οριοθετείται προς νότο από το ρήγμα του έδρασε το 1978. Παρόλα αυτά το ρήγμα Κριθιάς-Ασσήρου δεν φαίνεται να συνδέεται με τον ισχυρό σεισμό του 1902 Ms = 6.6 στην Ασσηρο γιατί δεν βρέθηκαν πρόσφατα ίχνη διαρρήξεων στην παλαιοσεισμική τάφρο, ενώ και οι ισόσειστες είχαν διαφορετική διεύθυνση (ΒΔ-ΝΑ). Θεωρούμε πιο πιθανή την ενεργοποίηση του ανατολικού ορίου διεύθυνσης ΒΔ-ΝΑ της λεκάνης σε αυτό το σεισμό.

3) Επιβεβαιώνεται ότι η ρηξιγενής ζώνη του Δρυμού είναι ενεργή (ένα μέρος της είχε αποτυπωθεί ως δυνητικά ενεργή στον Νεοτεκτονικό χάρτη της Θεσσαλονίκης την δεκαετία του 90, από τους συναδέλφους στο ΑΠΘ Μουντράκης κ.α. 1996). Σε αντίθεση με το ρήγμα της Κριθιάς-Άσσηρου που είναι αυστηρά εντοπισμένο, η ρηξιγενής ζώνη του Δρυμού μήκους περίπου 10km επεκτείνεται σε συνολικά 4 επιμέρους ενεργές επιφάνειες καθώς και σε αντιθετικές δομές που υποστηρίζουν συνολικά και την έκταση της λεκάνης. Αυτό εξηγεί και την δυσκολία εντοπισμού του. Από τις μετατοπίσεις που καταγράψαμε θεωρούμε πιθανή σε κάποια γεγονότα την ταυτόχρονη διάρρηξή της με το ρήγμα Γερακαρού-Λητής επειδή και το step over μεταξύ τους είναι μόλις 2km. Σε αυτή την ακραία δυσμενή περίπτωση το αναμενόμενο μέγεθος και οι μέγιστες μετατοπίσεις μπορούν να αυξηθούν σημαντικά (π.χ. έως M=6.8 )

4) Τα δύο αυτά ενεργά ρήγματα βρίσκονται περίπου 20-25km βόρεια της Θεσσαλονίκης, έχουν χαμηλούς ρυθμούς ολίσθησης (0.1-0.2mm/yr) και μεγάλους χρόνους επανάληψης της τάξης των λίγων χιλιάδων ετών. Τα μέγιστα αναμενόμενα μεγέθη εκτιμώνται έως 6.2-6.4 (με εξαίρεση την πιο ακραία πιθανότητα εμπλοκής και της ζώνης Γερακαρού-Λητής για τον Δρυμό). Τα τελευταία γεγονότα έχουν χρονολογηθεί πριν από περίπου 4000χρόνια γι αυτό και δεν έχουν αποτυπωθεί στην ιστορική σεισμικότητα. Τέλος αν και βρίσκονται πολύ κοντά στον πολεοδομικό ιστό της Θεσσαλονίκης λόγω της αντίρροπης κλίσης τους ως προς την πόλη (το ένα προς Βορρά και το δεύτερο προς τα ΒΑ) δεν αναμένεται να προκαλέσουν μεγάλες ζημιές σε πιθανή επαναδραστηριοποίησή τους στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

  

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium