Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
03/2/2023 21:48:21

 Επισκέπτες Online: 561


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Βιωματικα σεμινάρια στο Λαγκαδά για τον κύκλο της ζωής της γυναίκας
21-02-2022
Βιωματικα σεμινάρια στο Λαγκαδά για τον κύκλο της ζωής της γυναίκας
 

Ένα από τα πιο σημαντικά και πολυσυζητημένα ίσως στάδια του κύκλου της ζωής της γυναίκας είναι η κλιμακτήριος και η εμμηνόπαυση.

Η Κλιμακτήριος είναι η περίοδος πριν την Εμμηνόπαυση (το τέλος της Εμμήνου Ρύσεως) και διαρκεί από 2 έως 10 χρόνια περίπου, αναλόγως τη γυναίκα. Συνήθως εμφανίζεται σε ηλικία 45-55 ετών.

Τα συνήθη συμπτώματα που τη συνοδεύουν είναι: εξάψεις, ευαισθησία μαστών, κούραση, έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας, ξηρότητα κόλπου, ακράτεια ούρων, μεταβολές διάθεσης, αϋπνία.

Όταν η γυναίκα μπει πλέον στην εμμηνόπαυση υποχωρούν τα συμπτώματα, αλλά αυξάνονται τα προβλήματα υγείας από την έλλειψη των οιστρογόνων. Πιθανά προβλήματα υγείας: μείωση οστικής πυκνότηταςà οστεοπόρωση, αύξηση χοληστερίνης, αύξηση LDL και τριγλυκεριδίων) à αθηροσκλήρωση, αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, αύξηση του βάρους, λόγω μείωσης του μεταβολισμού (1% κάθε χρόνο μετά τα 45), μείωσης της μυικής μάζας και αύξησης του λιπώδους ιστού à σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα

Αναφορικά με την ψυχολογική πλευρά της κλιμακτηρίου και της εμμηνόπαυσης η γυναίκα βιώνει την περίοδο αυτή και πολλές συναισθηματικές αλλαγές. Πολλές γυναίκες βλέπουν την περίοδο αυτή σαν το τέλος της νιότης τους ή σαν το τελευταίο κεφάλαιο της ζωής τους. Οι αλλαγές στην εμφάνιση υπενθυμίζουν το γήρας φέρνοντας στην επιφάνεια αισθήματα ανασφάλειας, δυσφορίας και άγχους. Επίσης, συχνά αναφέρονται συναισθήματα θλίψης ή θυμού, άγχος και απελπισία για το μέλλον, εναλλαγές στη διάθεση και ευερεθιστότητα, ευσυγκινησία και κλάμα.

Το πιο σημαντικό ίσως γεγονός κατά την κλιμακτήριο και την εμμηνόπαυση είναι η απώλεια της περιόδου και της αναπαραγωγικής ικανότητας. Η αναπαραγωγική ικανότητα αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της γυναικείας ταυτότητας το οποίο καλείται τώρα να αποχωριστεί. Η αλλαγή αυτή μπορεί να οδηγήσει σε μία περίοδο πένθους που τελικά οδηγεί στην αποδοχή μίας νέας κατάστασης.

Η γυναικεία όμως ταυτότητα δεν ορίζεται μόνο από την αναπαραγωγική ικανότητα αλλά είναι πολυδιάστατη και περιλαμβάνει πολλές άλλες όψεις της ζωής της κάθε γυναίκας. Είναι σημαντικό να αποδεχόμαστε τον εαυτό μας και να καλοδεχόμαστε το γεγονός ότι όχι απλώς μεγαλώνουμε αλλά επίσης εξελισσόμαστε. Όσο καλύτερη σχέση έχουμε με τον εαυτό μας και όσο πιο συνειδητά ζούμε τη ζωή μας, τόσο λιγότερο κλονιζόμαστε από τα αρνητικά συναισθήματα που μπορεί να συνοδεύουν το γεγονός ότι μεγαλώνουμε.

Διατροφικές ανάγκες γυναίκας στην εμμηνόπαυση
Τρόφιμα πλούσια σε φυτικά οιστρογόνα
Κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ασβέστιο εμπλουτισμένες με βιταμίνη D για καλύτερη απορρόφηση
Μείωση της πρόσληψης λιπαρών αλλά αύξηση των ω-3 λιπαρών οξέων
Περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ
Αύξηση της πρόσληψη υγρών 
Περιορισμός της κατανάλωσης αλατιού
Μείωση της καφεΐνης

Θεματικές ενότητες:

Γυναίκα και οικογένεια/ Εξισορρόπηση διαφορετικών ρόλων

Εμμηνόπαυση

Τρίτη ηλικία

Τα σεμινάρια θα πραγματοποιούνται Τετάρτη απόγευμα και είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής, καθώς οι θέσεις είναι περιορισμένες.

Για δήλωση συμμετοχής και για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα: 

6987 53 88 30 Πολυτίμη - Γεωργία Κοκκάρα (ψυχολόγος)

6944 29 69 22 Μαρκέλλα Μπαϊρακτάρη (διατροφολόγος)
 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium