Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
20/5/2024 08:48:07Επισκέπτες Online: 443


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


ΛΟΥΤΡΑ ΛΑΓΚΑΔΑ: Σκέψεις και προβληματισμοί!!! Του Τρύφωνα Τσομπάνη
21-02-2022
ΛΟΥΤΡΑ ΛΑΓΚΑΔΑ: Σκέψεις και προβληματισμοί!!! Του Τρύφωνα Τσομπάνη
 

Δεν νομίζω ότι υπάρχει άνθρωπος στο Λαγκαδά που να μη κλαίει για το συνεχιζόμενο χάλι των Λουτρών και την γενική τους απαξίωση! Το ενδιαφέρον αυτό μεταφέρθηκε και στο τελευταίο Δημοτικό συμβούλιο όπου ο κ. Δήμαρχος δεσμεύτηκε για μια ακόμα, την πολλοστή φορά (χάσαμε πλέον τον λογαριασμό των δεσμεύσεων του)  να συγκαλέσει το περιπόθητο πλέον δημοτικό συμβούλιο για να υπάρξει μια γενικότερη ενημέρωση για την όλη κατάσταση και τα προβλήματα της επιχείρησης.

Το δικό μου συμπέρασμα είναι ότι φοβάται πως ίσως μια τέτοια συζήτηση θα ξύσει πληγές και θα δυσαρεστήσει ανθρώπους και φίλους του που διοίκησαν τα Λουτρά (όταν μάλιστα ήταν και αντιδήμαρχος στην ίδια διοίκηση) και τώρα διώκονται ποινικώς για το «θεάρεστο» έργο τους να βουλιάξουν μια επιχείρηση που στήριζε παλαιότερα όλη την πόλη.

Ξέρω πως κατά την άποψη της Διοίκησης μπορεί να γίνομαι γραφικός με την συνεχή αναζωπύρωση του θέματος, ή να έχω καταντήσει ένας ενοχλητικός «λουτρολόγος» κατά την υποτιμητική άποψη του κ. Δημάρχου που διατύπωσε παλιότερα, αλλά, είναι άλλο να γνωρίσεις τα Λουτρά τα τελευταία δέκα χρόνια κι άλλο τα τελευταία εξήντα πέντε και να ξέρεις την δράση και την ιστορική τους ευεργετική διαδρομή στο χρόνο.

Φαντάζομαι πως η νέα Διοίκηση της επιχείρησης, που ανέλαβε πρόσφατα, και στην οποία ευχόμαστε καλό κουράγιο, να αποκτήσει μια εικόνα της όλης κατάστασης των τελευταίων χρόνων και να έχει την δύναμη να ενημερώσει το λαό για την κατάσταση και τις υποχρεώσεις, να καταθέσει και να δημοσιοποιήσει μια έκθεση παράδοσης-παραλαβής.

Βεβαίως η πάγια αρχή κάθε νέας διοίκησης είναι να δηλώνει αισιοδοξία και στόχους, και καλά κάνει, αλλά μια επιχείρηση που σέρνεται στα δικαστήρια από τις διωκτικές αρχές, ακόμα και από τους υπαλλήλους και τους προμηθευτές της, δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας και πάντως, ένα περίεργο πέπλο σιωπής καλύπτει «τα έργα και τις ημέρες» αυτών που εγκλημάτησαν κατά των Λουτρών και κατά του Δήμου φυσικά. Αυτή η επιχείρηση μεγαλούργησε και  δραστηριοποιήθηκε επιχειρηματικά ακόμα και στην Κατοχή το δε 1870 περίπου απέκτησε το πρώτο ξενοδοχείο, και τώρα σέρνεται χωρίς να έχει ελπίδα ανάκαμψης αφού κάποιοι δεν εννοούν να φέρουν πίσω τα κλεμμένα για να αποκαταστήσουν  και το κύρος τους βρε αδερφέ.

Αρκεί να διαβάσει κανείς προσεκτικά την τελευταία απολογιστική έκθεση του πρώην προέδρου κ. Δ.Μάρκου για να πάθει εγκεφαλικό από την κατάσταση. Πχ. Πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις των 599.796 ευρώ!!! δάνεια των 600.000 ευρώ !!!που κανένας δεν ξέρει πού δαπανήθηκαν σε ένα ημιτελές ξενοδοχείο. 74.000 ευρώ για πόρτες που δεν υπάρχουν!!! Βαψίματα δωματίων αξίας 878 ευρώ ανά δωμάτιο!!! τοποθέτηση πλακιδίων β΄ διαλογής σε δωμάτιο 3Χ4 αξίας 300 ευρώ το τ.μ!!!  200.000 ευρώ σε μια διετία για κλαδέματα δέντρων!!! Αδημοσίευτοι ισολογισμοί για χρόνια, αναλήψεις από τραπεζικούς λογαριασμούς χωρίς παραστατικά και ΧΕΠ, χρέη στη ΔΕΗ, στο ΙΚΑ, λειτουργία των εγκαταστάσεων χωρίς τις νόμιμες άδειες!!! Δάνεια εκατομμυρίων ευρώ που χάθηκαν μαζί με τα απόνερα των λουτήρων!!!  Μελέτες για ανάπτυξη αξίας 20.000 ευρώ που κανένας δεν τόλμησε να εφαρμόσει γιατί δεν εφαρμόζονταν!!!

Και τώρα ΤΙ;;; Προχωράμε στα τυφλά, χωρίς να γνωρίζει κανένας το μέλλον. Τουλάχιστον σε ένα θέμα που θα μπορούσε να υπάρξει μια γενική συναίνεση και συνεργασία είναι το θέμα των Λουτρών, αλλά διάλογος με κωφούς δεν βγάζει πουθενά!!!

Μας είπαν τυχαία ότι ετοιμάζεται διεθνής διαγωνισμός! Με το καλό!!! Μάθαμε ότι υπάρχουν κάποιοι επενδυτές που ενδιαφέρονται. Με το καλό!!. Όμως τι εμποδίζει να γίνει μια ανοιχτή συνεδρία στη οποία θα κληθούν και επιχειρηματίες του Δήμου να καταθέσουν απόψεις και προτάσεις από την εμπειρία τους; Γιατί τους φοβίζει μια ακόμη γνώμη;

Τελευταία έπεσε στο τραπέζι να δοθούν και τα 680 στρέμματα του περιβάλλοντος χώρου των Λουτρών στην επιχείρηση, για να εμφανιστεί ως πολύφερνη νύφη και με προίκα!!!

Αν ένας επιχειρηματίας ενδιαφέρεται για τα 80 στρέμματα με όλες τις υποδομές, τότε μπορεί ο Δήμος να παραχωρήσει με λογικό ενοικιοστάσιο και κάποια ακόμα στρέμματα για περισσότερη ανάπτυξη.

Αυτό που μου δημιουργεί φόβο είναι ότι αν δοθούν όλα τα στρέμματα ως περιουσιακό στοιχείο στην επιχείρηση, σε περίπτωση που το κράτος εφαρμόσει τον νέο νόμο που προωθεί για τις Λουτροπόλεις και την κρατική τους εκμετάλλευση, τότε αυτόματα ο Δήμος χάνει ένα πολύ καλό φιλέτο γης, δίπλα στα Λουτρά, που θα μπορούσε κάποτε να το εκμεταλλευτεί μια Δημοτική Διοίκηση χωρίς φοβικά σύνδρομα, περί επιχειρηματικότητας! Ας διαβάσουν τα άρθρα 15 & 16 του νέου νόμου για την αξιοποίηση των λουτροπόλεων κάτι θα μάθουν περισσότερο. Πόσο θελκτική είναι μια επιχείρηση με ζημίες 3.074.461,43 ευρω;  Και αλήθεια αν δοθεί σε επιχειρηματία, θα δοθεί με το κάρο και τα χρέη της ή θα μετακυλήσει  το χρέος στο Δήμο, δηλαδή στο Δημότη;  Κι ως πότε ο Δημότης θα πληρώνει ανικανότητες και κακοδιαχείριση δημοσίου χρήματος;

Δεν θα μπορούσε να καλέσει ντόπιους επιχειρηματίες να δραστηριοποιηθούν με δράσεις παράλληλες με αθλητισμό, ιαματικό τουρισμό, ιαματικό αθλητισμό, φυσικοθεραπευτήρια, σχολές μαγειρικής,  κλπ.

Δυστυχώς όμως επικρατεί μια ένοχη θαρρείς σιωπή, ακόμα και για θέματα που ενδιαφέρουν άμεσα τον πολίτη. Γιατί κανείς δεν μας ενημερώνει τι γίνεται με τις εκθέσεις των οικονομικών ελεγκτών και τους ελέγχους των περασμένων διοικήσεων;

Τι γίνεται με τις δίκες που πάνε στο ακροατήριο και αβέρτα παίρνουν αναβολές;;; Τι γίνεται με τα δημοσιεύματα της 7/2/2017 (ημερομηνία δημοσίευσης) (Πηγή: https://www.voria.gr/article/nin-ke-proin-dimarchos-katigorounte-gia-atasthalies-sta-loutra-lagkada) που αναφέρονται σε άσκηση ποινικής δίωξης κατά δημάρχων και στελεχών διοίκησης;  Γιατί  μας κρατούν στο σκοτάδι;;;

Ξέρω πως κάποιους τους πικραίνω, αλλά την πίκρα που έχουμε και οι Δημότες δεν λέγεται!!!  Καλό θα είναι επιτέλους να υπάρξει ενημέρωση και ανοιχτά χαρτιά, ώστε να σταματήσουν κάποιοι πολιτικάντηδες της κακιάς ώρας, να το παίζουν και ευεργέτες και σωτήρες του Δήμου, όταν τους αναλογούν τεράστιες ευθύνες και αποτυχίες!!!
 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium