Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
19/5/2024 01:51:33Επισκέπτες Online: 1471


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Με αγωγές σε βάρος των παρόχων ενέργειας απαντούν οι δήμοι - Στα 100 εκατ. ευρώ οι οφειλές
25-02-2022
Με αγωγές σε βάρος των παρόχων ενέργειας απαντούν οι δήμοι - Στα 100 εκατ. ευρώ οι οφειλές
 

Τη νομική οδό ακολούθησαν ήδη οι δήμοι Θεσσαλονίκης και Αμπελοκήπων - Μενεμένης εισπράττοντας χρωστούμενα από ανταποδοτικά τέλη

Με αγωγές σε βάρος ιδιωτικών εταιρειών παρόχων ενέργειας, που καθυστερούν να αποδώσουν οφειλές ύψους δεκάδων εκατ. ευρώ από τα ανταποδοτικά τέλη, ετοιμάζονται να απαντήσουν πολλοί δήμοι, φοβούμενοι ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί κάποιες από αυτές να καταρρεύσουν, λόγω της συνεχιζόμενης στάσης πληρωμών, όπως συνέβη στο παρελθόν με γνωστή εταιρεία που υπεξαίρεσε πολλά εκατ. ευρώ και από τους ΟΤΑ.

Παρότι δεν υπάρχει σαφή εικόνα για το ύψος των τελών που έχουν καθυστερήσει να αποδοθούν στους δήμους από εταιρείες παρόχους ενέργειας η ΚΕΔΕ εκτιμά ότι το συνολικό ποσό αγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ. Οι δήμαρχοι πάντως φοβούνται ότι η αδυναμία πληρωμών θα αρχίσει πολύ σύντομα να μοιάζει με χιονοστιβάδα, και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, εξαιτίας των υπέρογκων αυξήσεων στις τιμές ενέργειας.

Το δρόμο των αγωγών άνοιξαν ήδη οι δήμοι Αμπελοκήπων - Μενεμένης και Θεσσαλονίκης, με τον τελευταίο να εισπράττει το ποσό του 1,6 εκατ. ευρώ, που αφορούσαν σε χρωστούμενα κυρίως από δημοτικά τέλη. Όπως μάλιστα δήλωσε προ ημερών ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Μιχάλης Κούπκας τα οφειλόμενα ποσά έφταναν τα 2 εκατ. ευρώ για τις εκκαθαρισμένες απαιτήσεις και πως η διοίκηση του κεντρικού δήμου δεν είχε άλλη επιλογή από το να κινηθεί νομικά. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο υπήρξε εταιρεία που την επομένη της επίδοσης του εξωδίκου και υπό την απειλή μηνύσεων, κατέβαλε το ποσό των 570.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόβλημα με την καθυστέρηση στην απόδοση των τελών προς τους δήμους προϋπήρχε της ενεργειακής κρίσης, ωστόσο τώρα επιδεινώθηκε. Οι εταιρείες προμήθειας ρεύματος, ως γνωστόν τα εισπράττουν από τους λογαριασμούς και στη συνέχεια ο ΔΕΔΔΗΕ κάνει την εκκαθάριση, ενώ σύμφωνα με πολλούς δημάρχους υπάρχουν πάροχοι οι οποίοι έχουν να αποδώσουν τα δημοτικά τέλη για οκτώ μήνες και ένα χρόνο.

Το γεγονός επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου, δήμαρχος Τρικκαίων, ο οποίος μιλώντας στη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης τους Δ.Σ, είπε πως ζήτησε από την υπηρεσία του δήμου του στοιχεία για το πότε καταβλήθηκαν από τους παρόχους τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού. «Η εταιρεία ΚΕΝ έχει να μας δώσει χρήματα από το Δεκέμβριο του 2020, η NRG από τον Ιανουάριο του 2021, η Volterra από το Μάιο του 2021, η VOLT από το Φεβρουάριο του 2021, ο ΗΡΩΝ από τον Ιανουάριο του 2021 και η We ENERGY το ίδιο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με εξώδικα πληρώθηκαν 624.000 ευρώ

Η επίδοση εξωδίκων πάντως έφερε αποτελέσματα και στο δήμο Αμπελοκήπων, όπου τα οφειλόμενα ξεπερνούσαν τις 60.000 ευρώ. Όπως τόνισε στο makthes.gr ο δήμαρχος Λάζαρος Κυρίζογλου «στείλαμε επιστολές σε 11 εταιρείες και από αυτές πλήρωσαν οι 6. Στη συνέχεια οι άλλες πέντε 5 μας αγνόησαν. Οπότε αναγκαστήκαμε να στείλουμε σε αυτές εξωδίκους οχλήσεις, με αποτέλεσμα να πληρώσουν τρεις από τις πέντε. Οι άλλες δύο που δεν συγκινήθηκαν και δεν πλήρωσαν μηνύθηκαν» υπογράμμισε ο δήμαρχος, προσθέτοντας μάλιστα πως τη μέρα που επιδόθηκε το αντίγραφο της μήνυση πλήρωσε και η δέκατη στη σειρά εταιρεία και την επομένη και η ενδέκατη. Αποτέλεσμα ήταν να εισρεύσουν στα δημοτικά ταμεία συνολικά 624.000 ευρώ.

«Οι εταιρείες ζουν και υπάρχουν με το να μπορούν να παραβιάζουν το νόμο. Δεν αποδίδουν στην ώρα τους τα οφειλόμενα από τα ανταποδοτικά τέλη, ενώ ξέρουμε ότι διαχειρίζονται τεράστια ποσά τα οποία πανελλαδικά για τους δήμους ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ» επισήμανε ο κ. Κυρίζογλου.


makthes.gr 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium