Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
01/7/2022 04:58:49
    Επισκέπτες Online: 406


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Αρθρο της παιδιάτρου Κωνσταντίνας Κοπρινού-Τζαμπάζη
04-03-2022
Αρθρο της παιδιάτρου Κωνσταντίνας Κοπρινού-Τζαμπάζη
 

ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ ΣΤΟ ΓΕΛΙΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Το γέλιο ως θεραπευτικό μέσο, δεν κοστίζει, δεν προκαλεί παρενέργειες και αποτελεί ταυτόσημο της υγείας. Και αυτό δεν είναι μόνο ένα κοινότυπο σλόγκαν, αλλά γεγονός πλέον επιστημονικά πιστοποιημένο.

Το γέλιο αναδύει τα συναισθήματα της ευφορίας, της αισιοδοξίας και της ικανοποίησης. Αποτελεί πηγή ζωής. Ένα γνήσιο, αυθόρμητο, ειλικρινές από καρδιάς γέλιο δεν βελτιώνει μόνο τη ψυχική μας διάθεση, αλλά επιφέρει και σημαντικά οφέλη στη σωματική μας υγεία, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό και το καρδιαγγειακό μας σύστημα.  Επιπλέον η πρακτική του γέλιου έχει αναλγητικές ιδιότητες καθότι απελευθερώνει ενδορφίνες που μειώνουν τον πόνο και αποτελούν φυσικό αντίδοτο στο στρες.

Το γέλιο στον άνθρωπο είναι έμφυτο, καλλιεργείται όμως παράλληλα με την ανάπτυξη του μωρού και αργότερα του παιδιού. Ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους διέρχεται από διάφορα στάδια εξέλιξης έως ότου μετασχηματιστεί από το πρώτο χαμόγελο σε ένα εγκάρδιο γέλιο. Το χαμόγελο είναι μια από τις πιο σημαντικές πρώιμες θετικές εμπειρίες στη ζωή του παιδιού σας. Διότι μέσα απ’ αυτό κατανοεί τον εαυτό του και τον κόσμο που το περιβάλλει, σ’ ένα αναπτυξιακό στάδιο που δεν είναι ακόμη ικανό να κατανοεί το νόημα των λέξεων.

Ήδη από το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, τα αγέννητα μωρά αρχίζουν να εξασκούν εκφράσεις του προσώπου τους. Ίσως έχετε δει το μωρό σας να χαμογελά σε κάποια εικόνα υπερήχου. Ωστόσο οι γιατροί εξηγούν, ότι πρόκειται για συσπάσεις και όχι για συνειδητό χαμόγελο.

Ακόμη και λίγο μετά τη γέννηση το μωρό χαμογελά. Αλλά πρόκειται και τώρα για μία ασυνείδητη αντανακλαστική αντίδραση, το λεγόμενο “αγγελικό χαμόγελο”. Με αυτό το χαμόγελο ανταποκρίνεται, όταν για παράδειγμα το ακουμπήσετε απαλά και τρυφερά ή του μιλήσετε γλυκά. Συνειδητά θα χαμογελάσει το μωρό αργότερα, περίπου από την έκτη με όγδοη βδομάδα. Αυτή η στιγμή αποτελεί μια ξεχωριστή και μοναδική εμπειρία για τη μαμά και το μπαμπά που με μεγάλη ανυπομονησία περίμεναν να τη ζήσουν και η οποία αποδείχθηκε πολύ πιο γλυκιά και πέρα από κάθε προσδοκία τους. Σχεδόν κανένας ήχος δεν είναι τόσο όμορφος όσο το  γέλιο ενός μωρού. Πόσο τρυφερό και ικανοποιητικό για τους γονείς να βλέπουν το χαριτωμένο μωρό τους να χαμογελά και το προσωπάκι του να λάμπει, καθώς με αυτόν τον τρόπο εισπράττουν την ασφαλή πληροφορία, ότι το μικρό τους νιώθει άνετα, όμορφα και ευχάριστα με την παρουσία τους, απλά ότι είναι ευτυχισμένο.

Σ’ αυτή τη φάση το μωρό μπορεί να αναγνωρίσει πρόσωπα και διαθέσεις. Χαμογελάει όταν του γελάς και μιμείται εκφράσεις του προσώπου σου. Από αυτό το σημείο και μετά το μωρό μπορεί πραγματικά να γελάει. Στη συνέχεια μπορεί μάλιστα να ξεχωρίσει διαφορετικά πρόσωπα μεταξύ τους και ακόμη να αναγνωρίζει λεπτομέρειες.

Ως παιδί κατόπιν αρχίζει να αυτονομείται και βήμα-βήμα αποκτά όλες εκείνες τις  ικανότητες που είναι απαραίτητες, για να καταλάβει και να απολαύσει το χιούμορ, το οποίο προκύπτει από τον παιχνιδιάρικο πειραματισμό με τη νέα γνώση.

Έχοντας λοιπόν υπ’ όψιν, το πόσο καθοριστικό ρόλο παίζει το γέλιο στην ψυχική, συναισθηματική, κοινωνική και διανοητική εξέλιξη του παιδιού, ας φροντίσουμε να αποτελούμε θετικό παράδειγμα προς μίμηση για τα παιδιά μας. Αν και  συνήθως τα παιδιά έχουν καλύτερη και ανόθευτη την αίσθηση του χιούμορ, καθώς γελούν μέχρι και 400 φορές την ημέρα, οπότε μάλλον θα έπρεπε οι ενήλικες να παραδειγματιστούν από αυτά!

* Η παιδίατρος Κωνσταντίνα (Νάντια) Κοπρινού - Τζαμπάζη διατηρεί ιατρείο στο Λαγκαδά

(Βασ. Αλεξάνδρου 4).

Τηλ. 23940 24335 - 6978 92 83 87
f: 
Παιδιατρείο Κοπρινού - Τζαμπάζη Κωνσταντίνα 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium