Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
01/7/2022 04:26:14
    Επισκέπτες Online: 389


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Απόκριες στο Σοχό - Την Καθαρή Δευτέρα οι Κουδουνοφόροι
05-03-2022
Απόκριες στο Σοχό - Την Καθαρή Δευτέρα οι Κουδουνοφόροι
 

Ξεκίνησε από χθες και θα ολοκληρωθεί την Καθαρή Δευτέρα ο εορτασμός της Αποκριάς στο Σοχό.

Σύμφωνα με την Οργανωτική Επιτροπή, φέτος δεν θα υπάρχουν παράλληλες εκδηλώσεις, όπως έγινε και πέρσι λόγω της πανδημίας.

Αυτή την περίοδο ο Σοχός έχει την τιμητική του, καθώς ο επισκέπτης μπορεί να δει από κοντά τους παραδοσιακούς και φημισμένους κουδουνοφόρους. Οι Μέριου, όπως είναι γνωστοί, αποτελούν ένα δρώμενο που παραμένει αναλλοίωτο στο πέρασμα των αιώνων χάρη στο μεράκι και την ψυχή των Σοχινών, ενώ είναι εγγεγραμμένο στο Εθνικό Ευρετήριο Αυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς από το 2019.

Τις ημέρες της Αποκριάς δεκάδες Κουδουνοφόροι ξεχύνονται στα σοκάκια του χωριού και με τη συνοδεία μουσικής κινούνται ρυθμικά χτυπώντας τα κουδούνια που έχουν κρεμασμένα γύρω από τη μέση τους. Στην πλατεία οι ζουρνάδες και τα νταούλια δεν σταματούν λεπτό.  

Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τις βόλτες τους στα γραφικά σοκάκια του χωριού, αλλά και να επισκεφθούν το Λαογραφικό Μουσείο, ώστε να ενημερωθούν για την ιστορία και παράδοση του τόπου. Επιβάλλεται μία επίσκεψη και στον εντυπωσιακό ναό του Αγίου Γεωργίου με το εντυπωσιακό καμπαναριό, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο.

Στις ταβέρνες και τα μπαράκια του χωριού η διασκέδαση έχει ρυθμό παράδοσης, ενώ ορχήστρες χάλκινων, ζουρνάδες και νταούλια ξεχύνονται από τα δρομάκια και παρασύρουν περαστικούς και επισκέπτες για χορό και διασκέδαση. Οι φωτιές που ανάβουν το βράδυ ζεσταίνουν την ατμόσφαιρα, μαζί με το ντόπιο τσίπουρο κέρασμα προς όλους.

Την Καθαρή Δευτέρα το μεσημέρι κάνουν την εμφάνιση τους οι Κουδουνοφόροι, αρχικά οι μικροί καρναβαλιστές και στην συνέχεια οι μεγαλύτεροι σε ηλικία. Οι Κουδουνοφόροι είναι ένα δρώμενο, που συνδέεται με την ευφορία της γης, και τελείται την περίοδο της Αποκριάς, με αποκορύφωμα το τριήμερο της Τυρινής και της Καθαρής Δευτέρας. Εθιμο πανάρχαιο, που τα χαρακτηριστικά του φανερώνουν καθαρά κατάλοιπα των εορτών της Ανοιξης, τα οποία είχαν σχέση με τη γονιμότητα και την καρποφορία της γης. Σύμβολο αυτής της διαδικασίας της φυσικής βλάστησης θεωρείται ο θεός Διόνυσος.
Οι τραγόμορφοι Κουδουνοφόροι (Μέριου) του Σοχού έχουν βαθιές ρίζες αφού είναι αρχέγονο κατάλοιπο από Διονυσιακές λατρείες και Βακχεία. Μέσα τους ενυπάρχει το «δέος» και η αρχέγονη ιερότητα του προχριστιανικού ενστίκτου και των συναισθημάτων. Οι Σοχινοί έδιναν πολύ μεγάλη σημασία στην επιτυχία του καρναβαλιού. Υποστηρίζουν, ότι θα πάει καλά η χρονιά μόνο αν θα γίνουν καλά καρναβάλια!

 
  

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium