Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
24/9/2023 09:55:49


 Επισκέπτες Online: 672


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Ο Σύλλογος Οσσαίων στα Γιάννενα και στα Τζουμέρκα
24-03-2022
Ο Σύλλογος Οσσαίων στα Γιάννενα και στα Τζουμέρκα

Η επίσκεψη στα Γιάννενα και στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου είναι πάντα μια ευχάριστη και δυνατή εμπειρία, γεμάτη από εικόνες, φύση, τέχνη, παράδοση, αλλά και γεύσεις της τοπικής γαστρονομίας!

 

Ο Σύλλογος Οσσαίων «Η Αγία Κυράννα» στο πλαίσιο των εκδρομικών του εξορμήσεων οργάνωσε 2ήμερη εκδρομή στα Γιάννενα και στα Τζουμέρκα, το Σαββατοκύριακο 19 - 20 Μαρτίου 2022.
 

Μετά τις ανάλογες στάσεις και περνώντας έξω από τα Γιάννενα συνεχίσαμε τη διαδρομή μας για τα Τζουμέρκα. Τα Τζουμέρκα ή Αθαμανικά όρη αποτελούν τμήμα της ευρύτερης οροσειράς της Πίνδου, που υψώνεται μεταξύ των ποταμών Αράχθου και Αχελώου. Εκεί βρίσκεται χτισμένο και το ξακουστό γεφύρι της Πλάκας, το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων, το οποίο αναστηλώθηκε πρόσφατα υποδειγματικά, μετά την ατυχή κατάρρευσή του, το 2015. Μετά από μιάμιση περίπου ώρα και λίγο πριν το χωριό Πράμαντα επισκεφθήκαμε το Σπήλαιο Ανεμότρυπας, το οποίο δεν είναι απλά εντυπωσιακό αλλά είναι ιδιαίτερο, καθώς το διασχίζει ποτάμι και διαθέτει τρία επίπεδα. Αφού ήπιαμε το τσάι μας στο παραδοσιακό καφενεδάκι, ξεναγηθήκαμε στους εντυπωσιακούς σχηματισμούς του ιδιαίτερου σπηλαίου, ακούγοντας τα νερά ενός παραπόταμου του Αράχθου να τρέχουν από κάτω. Επόμενη στάση τα γραφικά Πράμαντα, κεφαλοχώρι των Τζουμερκοχωρίων και έδρα του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, χτισμένα αμφιθεατρικά στις πλαγιές της Στρογγούλας. Ονομαστό μαστοροχώρι της περιοχής και πατρίδα φημισμένων μαστόρων της πέτρας. Στην πλατεία με τον αιωνόβιο πλάτανο στέκει επιβλητική η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, όπου και λίγο παραδίπλα γευματίσαμε σε τοπική ταβέρνα.

Φτάνοντας στα Γιάννενα, τακτοποιηθήκαμε στο ξενοδοχείο και το βράδυ μας βρήκε στην Στοά Λούλη, σε μια από τις ιστορικότερες εμπορικές στοές της πόλης, χτισμένη το 1875, με τις αψίδες της εισόδου να έχουν μεταφερθεί από την Ιταλία! Αρχικά η στοά λειτούργησε ως χάνι και αργότερα ως καταστήματα υφασμάτων και δερμάτων των Εβραίων εμπόρων των Ιωαννίνων. Σήμερα, μετά την αποκατάστασή της, λειτουργεί ως χώρος εκδηλώσεων και εστίασης. Με το κρασάκι και τη μουσικούλα δεν άργησε να έρθει το κέφι και η ευκαιρία για ένα μικρό γλεντάκι της όμορφης παρέας των Οσσαίων.

Η Κυριακή ήταν αφιερωμένη στην όμορφη πόλη των Ιωαννίνων. Μια γνωριμία με την πόλη των θρύλων, των γραμμάτων, των τεχνών και των ασημουργών, που καθρεφτίζεται στα ήρεμα νερά της λίμνης Παμβώτιδας και με φόντο τις λευκές κορυφές του Μιτσικελίου. «Γιάννενα, πρώτα στ’ άρματα, στα γρόσια και στα γράμματα…» λέει η λαϊκή μούσα και δεν έχει άδικο! Κατηφορίζοντας την οδό Αβέρωφ με τα αμέτρητα χρυσοχοεία της και τα είδη λαϊκής τέχνης, φτάσαμε στη μικρή πλατεία του Νεομάρτυρος Αγίου Γεωργίου και στην είσοδο του περιτειχισμένου Κάστρου, της παλαιότερης συνοικίας των Ιωαννίνων. Μπαίνοντας σε αυτό και μέσα από τα γραφικά λιθόστρωτα στενάκια ανηφορίσαμε προς την Ακρόπολη του Ιτς Καλέ, όπου και επισκεφθήκαμε το μοναδικό και εντυπωσιακό Μουσείο Αργυροτεχνίας. Πρόκειται για ένα από τα 9 θεματικά μουσεία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, που πραγματεύεται την ιστορία, την τέχνη και την τεχνολογία της αργυροχοΐας από την προβιομηχανική περίοδο έως και σήμερα, στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου, με κέντρο αναφοράς την πόλη των Ιωαννίνων. Τα εντυπωσιακά πολύτιμα εκθέματα, ο τρόπος παρουσίασης και το υποδειγματικά αναστηλωμένο μνημείο μας άφησαν πραγματικά εντυπωσιασμένους! Εντός του Κάστρου υπάρχουν, επίσης, το Βυζαντινό Μουσείο, τα παλαιά Μαγειρεία, το Φετιχέ Τζαμί, ο τάφος του Αλή Πασά και το Ασλάν Πασά Τζαμί.

Μετά την περιήγηση στο Κάστρο και στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, κάναμε τη βόλτα μας στην πόλη, δίπλα στη λίμνη με τα καφέ και τα ουζερί της. Δυστυχώς, ο έντονος αέρας δεν επέτρεψε την επίσκεψη με το καραβάκι στο Νησί των Ιωαννίνων και στο Μουσείο Αλή Πασά, αφήνοντάς τα σε μια επόμενη μελλοντική μας εξόρμηση σ’ αυτή την όμορφη γωνιά της χώρας μας, με την μεγάλη ιστορία και την εντυπωσιακή φύση της!

 

Αγγελος Μήτσας

Γεν. Γραμματέας του Συλλόγου Οσσαίων «Η Αγία Κυράννα»

 

Δείτε το φωτογραφικό υλικό
πατώντας εδώ ή στην εικόνα 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium