Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
01/7/2022 03:38:29
    Επισκέπτες Online: 324


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική *Αρθρο του Χειρουργού Μωυσή Μωυσίδη
05-04-2022
Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική *Αρθρο του Χειρουργού Μωυσή Μωυσίδη

Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική (Minimally Invasive Surgery)

Ένα είδος χειρουργικής με μικρότερες τομές και πιο γρήγορη ανάρρωση

Ιδιαίτερα επωφελής για ασθενείς με συνοδά προβλήματα υγείας, όπως υπέρβαρους, ηλικιωμένους, ή ανθρώπους που πάσχουν από χρόνιο πόνο

Γνωστή και ως λαπαροσκοπική χειρουργική

Με λίγα λόγια

Είναι φυσικό να αισθάνεστε αγχωμένοι στην ιδέα ότι ο γιατρός σας σας έχει συστήσει να χειρουργηθείτε. Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική, στην οποία περιλαμβάνεται και η λαπαροσκοπική χειρουργική, έχουν καταστήσει πολλές επεμβάσεις σημαντικά πιο ασφαλείς και ανώδυνες. Στη θέση μιας μεγάλης τομής στο σημείο της επέμβασης, ο χειρουργός πλέον πραγματοποιεί την επέμβαση με μία ή περισσότερες μικρές τομές.

Φυσικά, υπάρχουν και περιπτώσεις στις οποίες απαιτούνται μεγαλύτερες τομές, αλλά σήμερα έχουμε αυτό το καινοτόμο εργαλείο στη διάθεσή μας. Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική είναι πιο εύκολη για τον ασθενή, προκαλεί μικρότερη ιστική βλάβη, λιγότερες επιπλοκές, μειωμένο πόνο και μικρότερες ουλές. Οι ασθενείς αναρρώνουν γρηγορότερα και επιστρέφουν στο σπίτι νωρίτερα.

Πως πραγματοποιείται η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική

Κατά την επέμβαση ο χειρουργός κάνει μία ή περισσότερες μικρές τομές στο δέρμα ανάλογα με το είδος του χειρουργείου. Σε αντίθεση με τα ανοιχτά χειρουργεία, εκτενείς τομές που κόβουν τους μυς, τα νεύρα και άλλους ιστούς δεν είναι απαραίτητες.

Εικόνα 1a) Ανοιχτό χειρουργείο, b) Ελάχιστα επεμβατική χειρουργική

Είδη ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής

Λαπαροσκόπηση: Η λαπαροσκόπηση αποτελεί έναν από τους πρώτους τύπους ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής. Μικρές τομές επιτρέπουν την είσοδο αέρα στην κοιλιά και η επέμβαση γίνεται με τη βοήθεια μιας κάμερας και λεπτών εργαλείων. Σήμερα, το σύνολο σχεδόν των αφαιρέσεων της χολής πραγματοποιούνται λαπαροσκοπικά, αλλά και πλήθος άλλων επεμβάσεων, όπως αποκατάσταση κηλών, σκωληκοειδεκτομή, και αφαίρεση τμήματος του παχέος εντέρου. Με τη λαπαροσκόπηση σύνθετα και δύσκολα χειρουργεία πραγματοποιούνται με ελάχιστη επιβάρυνση για τον ασθενή.

Θυρεοειδεκτομή - Παραθυρεοειδεκτομή: Με την τεχνική αυτή, μέσω μιας πολύ μικρής τομής στο λαιμό αφαιρούνται οι αδένες που έχουν πρόβλημα, σχεδόν ανώδυνα. Ο ασθενής την επόμενη ημέρα μπορεί να επιστρέψει στις δραστηριότητές του.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής;

Ο ασθενής θα βιώσει μία σειρά από πλεονεκτήματα από την ελάχιστα επεμβατική χειρουργική σε σχέση με την παραδοσιακή.

Λιγότερο τραύμα

Μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο

Επεμβάσεις μίας ημέρας, στις οποίες δεν απαιτείται διανυκτέρευση στο νοσοκομείο

Μικρότερες ουλές

Ασφάλεια, καθώς μειώνεται τόσο η απώλεια αίματος όσο και το ποσοστό των λοιμώξεων

Λιγότερες επιπλοκές

Ταχεία ανάρρωση, γρηγορότερη επιστροφή στην καθημερινότητα

Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική παραμένει χειρουργική και μπορεί να συνοδεύεται από ορισμένες επιπλοκές, ακόμη και αν ο κίνδυνος είναι μικρότερος. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με το πιθανό ρίσκο της επέμβασης.

Ποια επέμβαση είναι η καλύτερη για μένα;

Όπως ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, το ίδιο συμβαίνει και με κάθε ιατρικό πρόβλημα. Ακόμα και αν η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική έχει τόσα πλεονεκτήματα, υπάρχουν περιπτώσεις όπου κάποιος θα ωφεληθεί περισσότερο από την ανοιχτή χειρουργική. Σε κάποιες καταστάσεις όπου ο χειρουργός έχει προγραμματίσει μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο, μπορεί να κρίνει απαραίτητη τη μετατροπή σε ανοιχτό χειρουργείο, όταν αυτό είναι προς όφελος του ασθενή.

Είναι σημαντικό να έχουμε στο μυαλό μας ότι η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική είναι ένα εργαλείο ανάμεσα στα άλλα που ένας εξειδικευμένος χειρουργός διαθέτει. Αν έχεις πρόσβαση στις πιο σύγχρονες διαθέσιμες τεχνικές, τότε μπορείς να επιλέξεις αυτό που είναι τελικά το καλύτερο για σένα.

Μάθετε περισσότερα για τον ιατρό πατώντας εδώ
Μωυσής Γ. Μωυσίδης

Χειρουργός

Μ. Αλεξάνδρου 11 (3ος ορ), Λαγκαδάς

(άνωθεν Eurobank)

Τηλ. 2394 302 192 Κιν. 6936 071 666

Email: mo.moysidis@gmail.com 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium