Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
28/1/2023 15:45:50

 Επισκέπτες Online: 562


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Η πίκλα άγουρης φράουλας από τον Βερτίσκο που αγαπούν οι σεφ της Θεσσαλονίκης
06-04-2022
Η πίκλα άγουρης φράουλας από τον Βερτίσκο που αγαπούν οι σεφ της Θεσσαλονίκης

Η οικοτεχνία Φράουλα Βερτίσκου του Γιώργου Τσέλιου οραματίστηκε μέσα από τη χωραφίσια, ορεινή καλλιέργειά της ένα ιδιαίτερο προϊόν από άγουρη φράουλα

Είχε ανέκαθεν καλλιτεχνικές ανησυχίες και αγάπη για τον κινηματογράφο και την ηχοληψία, επέλεξε όμως να ασχοληθεί με την τέχνη της γης. Θέλοντας να βρίσκεται κοντά στη φύση και να δημιουργήσει κάτι δικό του, άφησε τις κατασκευές όπου εργαζόταν και αποφάσισε να γίνει καλλιεργητής, χωρίς κάποια προηγούμενη γνώση για το αντικείμενο.
Διαβάστε σχετικά:
Χωραφίσιες βιολογικές φράουλες made in... Βερτίσκος

Πολύ σύντομα όμως ο 33χρονος Γιώργος Τσέλιος έφτασε από την παραγωγή του να βγάλει ένα ιδιαίτερο προϊόν στην αγορά, την πίκλα άγουρης φράουλας, που έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των σεφ της Θεσσαλονίκης. Αφού πειραματίστηκε με διάφορα οπωροφόρα δέντρα, δημιούργησε την οικοτεχνία Φράουλα Βερτίσκου, καθώς τον κέρδισαν οι φράουλες λόγω της ευρωστίας, της νοστιμιάς, αλλά και της ανθεκτικότητάς τους. Ταίριαζαν άλλωστε με το περιβάλλον του βουνού, όπου επέλεξε να δραστηριοποιηθεί και να δημιουργήσει σε ύψος 800 μέτρων μια χωραφίσια, ορεινή και βιολογική καλλιέργεια φράουλας. Βασικοί του πελάτες είναι πλέον τα εστιατόρια και οι σεφ, καθώς η πίκλα άγουρης φράουλας δίνει μια ιδιαίτερη πινελιά σε θαλασσινά, σαλάτες, ακόμα και σε κοκτέιλ, έχοντας μια γλυκόξινη γεύση και μια τραγανή υφή. Πέραν της πίκλας πάντως δεν σταματά να πειραματίζεται και να δοκιμάζει νέα πράγματα, ενώ διαθέτει και τις φρέσκες φράουλές του στην αγορά.

Οι άγουρες φράουλες και οι πειραματισμοί

Ο Γιώργος Τσέλιος πήγαινε χρόνια στον Βερτίσκο, όπου είχε φίλους, και η περιοχή τον είχε κερδίσει. Έτσι, όταν αποφάσισε να τολμήσει το εγχείρημά του και να αλλάξει τη ζωή του, την επέλεξε ως πεδίο δράσης. Στο ξεκίνημά του εστίασε στο να έχει ένα ποιοτικό προϊόν, μπαίνοντας από την αρχή και στη μεταποίηση, πέραν της διάθεσης της φράουλάς του ως φρούτου στο εμπόριο. Κάποια στιγμή στο τέλος της σεζόν μερικές από τις φράουλές του δεν είχαν κοκκινήσει και στην προσπάθειά του να δει πώς θα μπορούσε να τις αξιοποιήσει άνοιξε μια νέα πόρτα που δεν φανταζόταν.

Κάνοντας μια έρευνα αγοράς και βλέποντας τη ζήτηση που υπήρχε στο εξωτερικό και σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Αυστραλία για τις άγουρες φράουλες, πειραματίστηκε και δημιούργησε την πίκλα άγουρης φράουλας σε μια δική του συνταγή. Μάλιστα, ο πρώτος του πελάτης ήταν ο σεφ Γιάννης Λουκάκης, που αναγνώρισε την ιδιαιτερότητα του προϊόντος και έδωσε στον Γιώργο Τσέλιο το feedback που χρειαζόταν για να συνεχίσει. Στη συνέχεια σε συνεργασία με τον σεφ Μιχαήλ Ζάχαρη δημιούργησε και το τουρσί άγουρης φράουλας, ενώ στα προϊόντα του προστέθηκε και η μαρμελάδα άγουρης φράουλας.

Σήμερα για τη διάθεση των φρέσκων φραουλών του συνεργάζεται με τον συνεταιρισμό παραγωγών και καταναλωτών βιολογικών προϊόντων «Το Κουκούλι» στη Θεσσαλονίκη, ενώ για την πίκλα άγουρης φράουλας και με τα διαδικτυακά gr-ocery και openfarm.

voria.gr 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium