02-05-2022
Αλλάζουν ΔΟΥ φορολογούμενοι σε 52 περιοχές της χώρας - Μέσα στη λίστα και ο Λαγκαδάς
Με βάση τον Ταχυδρομικό Κώδικα, αλλάζουν ΔΟΥ οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις σε 52 περιοχές της χώρας, ανάμεσα τους και πάρα πολλοί που ανήκουν τώρα στη ΔΟΥ Πολυγύρου, αλλά κατοικούν στο Δήμο Λαγκαδά και Βόλβης.
Η αλλαγή θα γίνει αυτόματα με βάση τον ταχυδρομικό κώδικα από τις 6 Μαΐου έως τις 19 Σεπτεμβρίου.
Οι αλλαγές αφορούν στις ΔΟΥ: Λαγκαδά, Α’ , Δ’ , ΙΒ’ , ΙΓ’ και ΙΖ’ Αθηνών, Αγίων Αναργύρων, Αλεξανδρούπολης, Αιγάλεω, Αμαρουσίου, Νέας Ιωνίας, Περιστερίου, Χολαργού, Ψυχικού, Ελευσίνας, Α’, Δ’, Ε’ και Ζ’ Θεσσαλονίκης, Αμπελοκήπων και Ιωνίας Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Λαγκαδά, Κιλκίς, Κομοτηνής, Ορεστιάδας, Πολύγυρου, Αργους, Ναυπλίου, Κορίνθου, Τρίπολης, Σπάρτης, Α’ Πατρών, Γ’ Πατρών, Αμαλιάδας, Πύργου, Καλαμάτας, Μεσολογγίου, Αγρινίου, Θηβών, Λειβαδιάς, Αμφισσας, Λαμίας, Λάρισας, Βόλου, Τρικάλων, Γρεβενών, Κοζάνης, Αρτας, Ιωαννίνων, Πρέβεζας, Καστοριάς, Φλώρινας, Πτολεμαΐδας, Σερρών, Χανίων και Ρεθύμνου.
Όπως ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ, ο ανακαθορισμός της κατά τόπον αρμοδιότητας των ανωτέρω ΔΟΥ θα γίνει σε 2 φάσεις:
α) από την Παρασκευή 6 Μαΐου 2022 για τους φορολογούμενους (φυσικά ή νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες) που θα αποκτήσουν ΑΦΜ και για όσους θα προβούν σε έναρξη εργασιών, ενώ
β) η μεταγραφή όλων των άλλων φορολογουμένων, οι οποίοι δεν εμπίπτουν στις παραπάνω περιπτώσεις, στη νέα ΔΟΥ, θα πραγματοποιηθεί αυτομάτως “κεντρικά” από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, από 16 έως 19 Σεπτεμβρίου 2022
Η αλλαγή στις χωρικές αρμοδιότητες γίνεται, ώστε η περιοχή κάθε Ταχυδρομικού Κωδικού να ανήκει εξ ολοκλήρου σε συγκεκριμένη ΔΟΥ και να μη μοιράζεται σε 2 ή περισσότερες. Με αυτόν τον τρόπο, η ΑΑΔΕ μπορεί να εντοπίζει αυτόματα την αρμόδια ΔΟΥ και να αναπτυχθούν περαιτέρω ψηφιακές υπηρεσίες προς πολίτες και επιχειρήσεις, όπως την αλλαγή κατοικίας, την έναρξη ατομικής επιχείρησης, την απόδοση ΑΦΜ.
Στόχος των αλλαγών, όπως αναφέρει η Ανεξάρτητη Αρχή, είναι η αναβάθμιση της λειτουργίας της Φορολογικής Διοίκησης για την ποιοτικότερη εξυπηρέτηση των φορολογουμένων.
Συγκεκριμένα, οι ταχυδρομικοί κώδικες στους οποίους αντιστοιχούν οι ταχυδρομικές διευθύνσεις για τους οποίους μεταβάλλεται η “κατά τόπον” αρμοδιότητα των ΔΟΥ για την περιοχή Λαγκαδά, έχουν ως εξής:
Οι Τ.Κ. 57012 και 57014 από τις ΔΟΥ Λαγκαδά και Πολυγύρου θα υπάγονται στη ΔΟΥ Λαγκαδά.
