Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
20/6/2024 22:14:44Επισκέπτες Online: 950


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Σάββας Αναστασιάδης: "Κρατάμε ζωντανή την ιστορική μας μνήμη"
10-05-2022
Σάββας Αναστασιάδης: "Κρατάμε ζωντανή την ιστορική μας μνήμη"

Η πλούσια δραστηριότητα των προσφυγικών συλλόγων του Δήμου Δέλτα στο νομό Θεσσαλονίκης, που πριν από έναν αιώνα υποδέχτηκε μεγάλο αριθμό ξεριζωμένων Ελλήνων από την Ανατολική Θράκη, τον Πόντο, την Κωνσταντινούπολη και τη Μικρά Ασία, αποτέλεσε το θέμα συνεδρίασης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής. «Μέσα από την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και της λαϊκής μας παράδοσης  και ιδίως τη μεταλαμπάδευσή της στη νέα γενιά συμβάλλουμε στη διατήρηση της ιστορικής μας μνήμης και στην εθνική μας αυτογνωσία», τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Β’ Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης.

Αναφερόμενος στις δραστηριότητες των προσφυγικών συλλόγων του Δήμου Δέλτα, ο κ. Αναστασιάδης επισήμανε: «Πρόκειται για δραστήριους συλλόγους που ασχολούνται συστηματικά με τη διάσωση της ιστορικής μνήμης μετά τον ξεριζωμό του ελληνικού στοιχείου από τον Πόντο, την Ανατολική Θράκη και τη Μικρά Ασία. Φροντίζουν με το έργο τους να μην ξεχνούμε τις πατρίδες όπου ο ελληνισμός έζησε επί αιώνες και μεγαλούργησε. Τις πατρίδες που κουβαλάμε όλοι στην καρδιά μας με τα τραγούδια, τη μουσική και τους χορούς, άρρηκτα νήματα όλα που μας συνδέουν με το παρελθόν μας. Το πιο σημαντικό είναι ότι μέσα από συνεχείς δραστηριότητες όπως η αναβίωση εθίμων, τα τμήματα χορού, θεάτρου και μουσικής, οι ομιλίες και οι εκθέσεις, οι προσφυγικοί σύλλογοι έχουν αναλάβει τη διάσωση των παραδόσεων και τη μεταφορά τους στη νεότερη γενιά».

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, τα μέλη της Επιτροπής ενημέρωσαν για τη δράση τους:

Ο πρόεδρος του Λαογραφικού Συλλόγου Καλοχωριτών Ανατολικής Ρωμυλίας Βόρειας Θράκης «Κασκάρκα», Θεόδωρος Δελήτσιος και το μέλος του Συλλόγου και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ανατολικής Ρωμυλίας Βόρειας  Θράκης, Μαρία Ασανιώτου.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών και άλλων προσφύγων Διαβατών “Το Φανάρι”, Σάββας Διλσίζογλου, και ο αντιπρόεδρος, Ηλίας Σμυρλής.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Ιωνίας “Ηρόδοτος”, Γιάννης Σωτηριάδης, και τα μέλη Μαρία Στεφανίδου και Στέλλα Ντομάδη.

Στη συνεδρίαση παρέστη και ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Ιωάννης Χρυσουλάκης. 

video

https://www.youtube.com/watch?v=CNw9HfJE3EI&t=4s 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium