Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
20/5/2024 09:20:19Επισκέπτες Online: 538


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Μνήμες του Μαΐου από τον Λαγκαδά
23-05-2022
Μνήμες του Μαΐου από τον Λαγκαδά
 

Ο Μάιος συνδέονταν εδώ και αρκετά χρόνια με τα Αναστενάρια και τη γιορτή των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Βέβαια πρέπει να πούμε ότι το έθιμο των αναστεναρίων δεν είχε να κάνει με την ιστορία και τη λαογραφία της πόλης του Λαγκαδά, δεδομένου ότι πρόκειται για αρχαιοελληνικό - Διονυσιακό έθιμο, Θρακικής προέλευσης, που μεταφέρθηκε στο Λαγκαδά και καθιερώθηκε περί το 1944. Όμως η γιορτή των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης πανηγυρίζονταν ιδιαίτερα εξ αιτίας μιας παλαιάς παράδοσης ότι ο άγιος Κωνσταντίνος και η μητέρα του αγία Ελένη, στην πορεία τους προς τη Θεσσαλονίκη και τους αγίους τόπους, πέρασαν από τον Λαγκαδά και λούστηκαν στις θερμοπηγές του, στα Λουτρά δηλαδή, και οι κάτοικοι εις ανάμνησιν αυτού του γεγονότος έχτισαν στο χώρο των Λουτρών το σωζόμενο ως σήμερα παρεκκλήσιο των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Αργότερα καθιερώθηκε η μέρα της γιορτής τους ως ημέρα έναρξης της λουτρικής περιόδου και μάλιστα με τρόπο δυναμικό αφού ήδη από το 1933, επί δημάρχου Ιωάννη Παντίρη, είχε καθιερωθεί η εμποροπανήγυρις στο Λαγκαδά και αποκτούσε η πόλη αρκετή ζωντάνια και κίνηση τουριστική και εμπορική.

Παράλληλα, μετά το 1900 είχε αποφασιστεί η μεταφορά των νεκροταφείων της πόλης, που ως τότε ήταν γύρω από τον Ναό της αγίας Παρασκευής και συγκεκριμένα στο χώρο που βρίσκεται σήμερα το μητροπολιτικό μέγαρο. Έτσι με την βοήθεια όλων των κατοίκων της πόλης χτίστηκε ο ναός των κοιμητηρίων επ’ ονόματι των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και περί το 1924 έγιναν τα θυρανοίξια, με την ανάλογη μεγαλοπρέπεια από τον τότε μητροπολίτη  Γερμανό Αναστασιάδη και το 1925 έγινε και η μεταφορά των κοιμητηρίων και μεταφέρθηκαν τα οστά των νεκρών στα νέα κοιμητήρια.

Έκτοτε η μνήμη των δύο μεγάλων αγίων και Ισαποστόλων, που συνέβαλλαν στην απρόσκοπτη διάδοση του χριστιανισμού ανά τον κόσμο, τιμάται ανελλιπώς και στην πόλη μας όπου αρκετοί Λαγκαδιανοί που έχουν ακόμα τους προσφιλείς νεκρούς τους στα χώματα του Λαγκαδά επισκέπτονται την γενέθλια πόλη μας για να αφήσουν λίγα λουλούδια στους τάφους και να προσκυνήσουν στο ναό των κοιμητηρίων.

Τρύφων  Τσομπάνης
 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium