Αρχική Σελίδα   |    ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ    |    ΟΙ ΔΗΜΟΙ    |    ΟΙΚΙΣΜΟΙ    |    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΜΟΥΣΕΙΑ    |    ΣΥΛΛΟΓΟΙ    |    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ    |    ΑΓΓΕΛΙΕΣ    |    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
05/2/2023 05:46:56

 Επισκέπτες Online: 361


Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις.


Η ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΛΑΓΚΑΔΑ, ΙΩΑΝΝΗ
17-05-2010
Η ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΛΑΓΚΑΔΑ, ΙΩΑΝΝΗ

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και σε κλίμα κατάνυξης τελέστηκε την Κυριακή στον Ναό του Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Λαγκαδά Ιωάννη από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο και πολλούς μητροπολίτες. Κατάμεστος ο Ναός από Ιερείς, μοναχές και μοναχούς από την Θεσσαλονίκη και όλη την χώρα καθώς και πιστούς από την Μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Παρέστησαν επίσης ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης και πρώην υπουργός Στέλιος Παπαθεμελής, πολιτευτές, δήμαρχοι των δήμων που υπάγονται στη πνευματική δικαιοδοσία την Μητροπόλεως Λαγκαδά.

Μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τον επιχώριο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο στο Ναό του Αγίου Δημητρίου βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι Μητροπολίτες Ιερισού, Άρτης, Φθιώτιδος, Βρεσθένης, Σερρών, Σιδιροκάστρου, Σύρου, Νεαπόλεως, Δράμας, Αρκαλοχωρίου, Ναζαρέτ, Αυλώνος αλλά και επίσκοποι όπως ο επίσκοπος Μαραθώνος.  

Ο Λαγκαδά Ιωάννης


Στην ομιλία του ο νέος μητροπολίτης Λαγκαδά θυμήθηκε ότι στον ίδιο Ναό πριν 28 χρόνια χειροτονήθηκε διάκονος από τον μακαριστό Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Παντελεήμονα. «Σήμερα όμως αισθάνομαι ιδιαιτέρα χαρά και συγκίνηση διότι υπάρχει μια αντιστοιχία με το περιεχόμενο της παρούσης εορτής. Των Αγίων Πατέρων ο χορός, τότε στη Νίκαια, το 325. Των Αγίων Πατέρων ο χορός, σήμερα, το 2010. Τότε ο των Πατέρων χορός εδογμάτισε και παρέδωσε το μέγα μυστήριο της Θεολογίας στην Εκκλησία. Σήμερα, των πατέρων ο χορός με επικεφαλής εσάς Μακαριώτατε καλεί εμέ τον ελάχιστο εις τον τρίτον βαθμόν της Ιεροσύνης για να υπουργήσω ακριβώς αυτό το μέγα της ευσεβείας μυστήριο, όπως ακριβώς παραδόθηκε από τους Αγίους Πατέρες και όπως η Αγίας μας Εκκλησία έκτοτε διαφυλάσσει ως πολύτιμον θησαυρόν. Το μυστήριο της Θεολογίας είναι εκείνο που ανοίγει τους δρόμους της υπέρβασης για να μπορέσει ο άνθρωπος να ξεπεράσει την καθημερινότητα του και να ζήσει την μοναδικότητα και την αυθεντία της αγιοπνευματικής ζωής» σημείωσε ο κ.Ιωάννης και συνέχισε: «Πολλά ακούμε και σήμερα και πάντοτε. Τι κάνει η Εκκλησία, ποιος είναι ο ρόλος της; Είτε ο θεσμικός, είτε ο υπαρξιακός… Και προσπαθούμε να αρθρώσουμε λόγο μαρτυρίας και απολογίας και να πούμε ότι είμεθα οι εργάτες της δικαιοσύνης και της αγάπης, οι πληροφορούντες την πίστη δια των έργων της φιλανθρωπίας…».

«Υπόσχομαι, Μακαριώτατε, ότι θα προσπαθήσω με τις λίγες δυνάμεις και τις όσες ο Θεός θα μου χαρίσει να υπηρετήσω αυτό το μυστήριο δίνοντας την μαρτυρία του λόγου Ιησού Χριστού…» είπε ο κύριος Ιωάννης διαβεβαιώνοντας ότι θα διακονήσει κάθε άνθρωπο, τη δοκιμαζομένη Κοινωνία και ιδιαιτέρως τη δοκιμαζομένη μας Πατρίδα.

«Ο τόπος τον οποίον εκλήθην υπό του παναγίου Πνεύματος να διακονήσω ως Επίσκοπος είναι μια επαρχία στην καρδιά της Μακεδονίας. Της Μακεδονικής γης με τα πολλά προβλήματα, τα κοινωνικά, τα οικονομικά, τα εθνικά. Σε όλα αυτά ευχηθείτε να ανταποκριθώ και υπόσχομαι ενώπιον των Αγίων Αρχιερέων και του χριστεπωνύμου πληρώματος ότι θα προσπαθήσω ακριβώς να μεταφέρω αυτό το μήνυμα που πολλές φορές έχω ακούσει από τον Παναγιώτατο ποιμενάρχη μας. Το μήνυμα της αισιοδοξίας. Μη φοβάστε, μας έλεγε, όλα θα ξεπεραστούν, όλα μπορούν να τακτοποιηθούν, με τον αγώνα, με την θυσία, με την προσπάθεια. Αρκεί να το θέλουμε. Αρκεί να αγαπούμε αυτό που υπηρετούμε. Αρκεί να αγαπούμε την πατρίδα μας, την κοινωνία μας, τους νέους μας, την οικογένεια, τον εργαζόμενο, τον άνεργο, τον εμπερίστατο. Αρκεί να έχουμε το μεγάλο κεφάλαιο της αγάπης».

Συγκινημένος ο Λαγκαδά Ιωάννης μίλησε για όλους τους πατέρες που επηρέασαν την προσωπικότητα του με ιδιαίτερη αναφορά στον μακαριστό Παντελεήμονα Χρυσοφάκη, μητροπολίτη Θεσσαλονίκης. Ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον μακαριστό πατέρα του Χριστοφόρο καθώς και την μητέρα και την αδελφή του. Ιδιαίτερες ευχαριστίες έδωσε προς τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο.

«Παναγιώτατε, σε μια στιγμή δοκιμασίας της ζωής μου, όταν είχα χάσει τον γέροντά μου, ήρθατε και σταθήκατε δίπλα μου ακλόνητος στύλος, μαρτυρία αγάπης, στοργής και προστασίας. Σταθήκατε και με χειραγωγήσατε με την προσωπική σας βιωματική αρετή, με το παράδειγμά σας, με την καλοσύνη σας, με το παράδειγμά σας. Σας είμαι ευγνώμον διότι πλησίον σας πολλά εδιδάχθην και δεν θα λησμονήσω ποτέ τα όσα πράξατε για μένα μέχρι να έρθει αυτή η στιγμή της ζωής μου. Σας είμαι δια βίου ευγνώμον και πάντοτε θα μνημονεύω με πολύ σεβασμόν και αγάπην το σεπτόν όνομάν σας. Και ποτέ δεν θα ξεχάσω τους αγώνες σας για την Εκκλησίαν μα. Αγώνες που είχατε δώσει από κοινού με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κύριο Ιερώνυμο και με τον μακαριστό Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, οι τρεις σας μαζί σηκώσατε πολλά βάρη και φορτία και δώσατε την μαρτυρία της αγωνιζομένης Εκκλησίας. Την Εκκλησίας που αγωνίζεται για τον λαόν της, γιατί η Εκκλησία δεν είναι ξεχωριστή από τον λαό. Η Εκκλησία του Χριστού στην Ορθόδοξη Ελλάδα είναι ο ίδιος ο λαός μας. Γι΄αυτό και η αγάπης σας για την Μακεδονία, για τα δίκαια του λαού μας που κάθε φορά ομιλείτε και επιμένετε και που ίσως κάποιους ενοχλεί αυτή φωνή, είναι μια φωνή αγάπης. Δεν είναι μια φωνή που έρχεται να διαιρέσει. Είναι μια φωνή που έρχεται ακριβώς να αφυπνίσει και να μας δώσει το μήνυμα ότι πρέπει να κρατήσουμε αυτό που έχουμε. Να σεβαστούμε την παράδοση, την παρακαταθήκη».

Ο Μητροπολίτης Λαγκαδά ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο «ο οποίος πάλιν και πολλάκις εξεδήλωσε την αγάπη και την επιθυμία του προς το πρόσωπο μου και εξέφρασε την ευχή του γι΄αυτή την στιγμή την ιερά την οποία ζω. Τον ευχαριστώ και υπόσχομαι, εδώ από το Ναό του Αγίου Δημητρίου, ότι θα προσπαθήσω να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας. Θα προσπαθήσω να σταθώ δίπλα στον αγώνα της Μεγάλης Μητρός Εκκλησίας που είναι η τροφός του Γένους έχοντας μέσα στην συνείδηση μου την φλόγα αναμμένη της πίστεως και πάντοτε ανύστακτο το ενδιαφέρον για τα μεγάλα ιδεώδη που χάρισε η Μητέρα Εκκλησία στο Γένος μας, που είναι η γλώσσα μας, που είναι ελευθερία μας, που είναι η υπόστασις μας και ως Έθνος και ως Γένος».

Ευχαρίστησε, τέλος, τον ιερό κλήρο και τους πιστούς της Μητροπόλεως της Θεσσαλονίκης καθώς και τις αρχές της πόλεως αλλά και του Λαγκαδά. «Ελπίζω να μην διαψεύσω τις προσωπικές ελπίδες σας και τις ελπίδες της Ιεραρχίας της Εκκλησίας μας» κατέληξε ο νέος Λαγκαδά Ιωάννης.Απο την ιστοσελίδα www.amen.gr, του Νίκου Παπαχρήστου Φώτο: Κώστας Τζιβανίδης 

ALBUM ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝΕπικοινωνία με lagadas.net
Επιτρέπεται η αναδημοσιεύση του υλικού μόνο με την αναφορά της πηγής © 2010 lagadas.net
design by aksium